Esti pregatita sa fii mama?

A deveni mama este un lucru foarte natural pentru unele femei si foarte dificil pentru altele. Cand este o  alegere personala, femeile tind sa aiba o opinie pozitiva in legatura cu asta. Cand cineva devine mama ca rezultat al unei sarcini neplanuite si neasteptate, sentimentele pot sa fie mai putn pozitive si sarcina sa fie privita cu negativitate. In orice situatie te-ai afla, sunt cateva lucruri care trebuie avute in vedere in aceasta noua experienta. Va trebui sa iti pui aceasta imporanta intrebare- Esti pregatita sa fii mama?
Inainte de a raspunde, iata 10 lucruri la care sa te gandesti in mod serios:
 
1.Esti pregatita emotional sa fii insarcinata 36-40 de saptamani din viata ta?
Poti sa treci prin diferite sentimente in timpul sarcinii, de la acceptare la indoiala.

2.Esti gata sa faci sacrificii pentru copilul tau?

Copiii nu vin cu instructiuni de utilizare. Ei necesita timp, energie, efort, si sacrificiu pentru ingrijire corespunzatoare. Interesele unei mame vor fi puse dupa cele ale copilului, de multe ori. Pe langa sacrificiul pe care o mama il face pentru copilul ei, mai sunt provocarile zilnice la care trebuie sa fii pregatita sa faci fata. Pentru o viitoare mama adolescenta, asta ar putea insemna ca nu vei mai putea iesi cu prietenii cand vrei si ca trebuie sa te bazezi pe altii pentru sprijin. Intreaba-te daca esti gata sa faci asta pentru copilul tau.
3. Esti pregatita financiar sa ai grija de copil?
Copiii necesita bani. Pentru inceput, au nevoie de scutece, servetele umede, produse de igiena, cum ar fi pudra si lotiuni, haine, carucioare, patut, mancare, lapte si ingrijire medicala. Asta este pentru primele luni de viata, si imagineaza-ti ca au nevoie de mai multe cand cresc. Lucrul important pe care trebuie sa il iei in considerare daca iti permiti sau nu un copil, este sa te gandesti la resursele tale financiare. In timp ce poate nu ai foarte multi bani, exista programe care ajuta tinerele mame si ofera asistenta familiei. De asemenea, ia in considerare contributia tatalui copilului daca nu esti casatorita.
4. Esti gata sa-ti educi copilul?
Mamele sunt primele educatoare pe care copiii le au. Ei sunt nestiutori si mamele trebuie sa-i indrume sa reuseasca in viata. Nu trebuie sa stii totul, dar copilul tau va crede ca stii. Asa cum iti traiesti viata, copilul va invata de la tine ce sa faca, ce sa nu faca, ce e bine si ce e rau, cel mai mult din exemplul pe care tu i-l dai.
5. Esti pregatita sa treci printr-o nastere?
A avea un copil e o experienta care iti schimba viata. Pentru unele, schimbarea e in bine. Pentru altele, nu. Oricum, e ceva ce nu vei uita niciodata. Impreuna cu durerea asociata nasterii, sunt experiente emotionale si fizice care vor determina atitudinea ta fata de nastere.
6. Ai sprijin?
Sprijinul poate veni dintr-un numar de surse. Poate veni din partea sotului, partenerului, a unei organizatii, a familiei sau prietenilor. Sprijinul poate fi moral, fizic sau financiar.
7. Esti gata sa dai cuiva iubire neconditionata?
Copiii de bazeaza pe iubirea mamelor. Sentimentul de siguranta, grija si pace de care au nevoie vine din iubirea pe care o mama o ofera copilului ei. Aceasta iubire neconditionata va trebui sa fie permanenta in viata copilului tau. Este o iubire care nu se schimba.
8. Esti pregatita sa te confrunti cu provocarile de a fi mama?
A fi mama e pentru totdeauna. Copilul tau va avea anumite nevoi cat e mic, dar acestea vor creste odata cu varsta. Nu va ramane mic pentru totdeauna  si va trebui sa fii pregatita sa te confrunti cu schimbarile si provocarile pe care viata le va aduce in familia ta odata cu copilul.
9. Esti suficient de sanatoasa sa ai grija de un copil?
Va trebui sa te gandesti la sanatatea ta fizica si emotionala. Poate e timpul sa consulti un medic, pentru a vedea daca esti sanatoasa fizic  sa suporti o sarcina. Copilul tau va avea nevoie de un mediu stabil, in care sa creasca, cu o mama care poate raspunde nevoilor lui.
10. Vrei un copil?
Daca nu esti pregatita pentru un angajament pe termen lung, si esti deja insarcinata, sunt cateva optiuni pe care le poti lua in considerare, inclusiv adoptia. Prin adoptie, copilul tau va avea parte de o viata sanatoasa si stabila, intr-o familie care il iubeste, daca tu nu poti sau nu vrei sa ii oferi asta. Fii constienta ca daca iei decizia sa devii mama te va schimba pentru totdeauna. Gandeste-te mult si aminteste-ti ca este vorba despre doua vieti:a ta si a copilului tau nenascut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *