Boli ale corneei

În cazul în care corneea devine deteriorata din cauza unor boli, infecții, sau  rani, cicatricile rezultate pot interfera cu vederea  prin blocarea sau distorsionarea luminii care intră în ochi.

Corneea este stratul clar, protector exterior al ochiului. Împreună cu sclera (albul ochiului), servește ca o bariera impotriva impuritatilor, germenilor, și altor particule care pot afecta componentele ochiului delicate. Corneea este, de asemenea, capabila de filtrarea razelor  ultraviolete ale soarelui.

Corneea are, de asemenea, un rol-cheie în vedere. Cand lumina pătrunde în ochi, este refractată, sau îndoita, prin forma exterioară a corneei. Curbura acestui strat exterior ajută la determinarea a cât de bine ochii se pot concentra pe obiecte  de aproape și de departe.

Există trei straturi principale ale corneei:

Epiteliul: Stratul cel mai superficial al corneei, epiteliul,  protejeaza ochii. Acest strat al corneei de asemenea, absoarbe oxigen si substante nutritive.
Stroma: stroma este cel mai mare strat  de cornee și se găsește în spatele epiteliului. Aceasta este alcătuita în mare parte din apă și proteine, care îi conferă o formă elastica, dar solidă.
Endoteliul: endoteliul este un singur strat de celule situate între stroma și umoarea apoasă – lichid limpede găsit  în camerele din față și din spate ale ochiului. Endoteliul funcționează ca o pompă, expulzând excesul de apă, deoarece este absorbit în stroma. Fără această funcție de specialitate, stroma ar putea deveni neclara și opaca în aparență, si de asemenea, reduce  vederea.
Termenul “boala corneana” se referă la o varietate de afectiuni, care afectează în principal corneea. Acestea includ infectii, degenerescență, și multe alte afecțiuni ale corneei care pot apărea mai ales ca urmare a varstei.

 

Boli ale corneei

Care sunt simptomele atunci când ceva este în neregulă cu corneea?
Cu capacitatea sa de reparare rapidă, corneea, de obicei, se vindecă după cele mai multe leziuni sau boli. Cu toate acestea, atunci când  există un prejudiciu profund al corneei, procesul de vindecare poate fi prelungit, eventual, rezultând într-o varietate de simptome, inclusiv:

Durere
Vedere încețoșată
Rupere
Roșeață
Sensibilitate extrema la lumina
Cicatrici corneene
Dacă aveți oricare dintre aceste simptome în jurul corneei, solicitati asistenta de la un doctor de ochi. Acestea pot indica o problemă mai gravă sau necesită un tratament special.

Ce afectiuni pot deteriora cornea?

Cheratita

Aceasta este o inflamație a corneei, care apare uneori dupa infectie cu bacterii sau ciuperci care intra in cornee. Aceste microorganisme pot intra in ochi dupa un prejudiciu adânc, cauzand infectii, inflamatii, si ulceratii ale corneei. Deși mai puțin frecvent , acest tip de infecție poate apărea, de asemenea, dupa purtarea lentilelor de contact.

Simptomele de cheratită includ:

Dureri severe
Claritate vizuală redusă
Descărcare corneei
Tratamentul include, de obicei, picaturi pentru ochi cu antibiotice sau antifungice.

Boli ale corneei

 

Herpes ocular  (herpes al ochiului)

Aceasta este o infecție virală a ochiului care poate reapărea. Principala cauza de herpes ocular este virusul herpes simplex I (HSV I), acelasi virus care provoaca leziuni la rece, dar poate duce, de asemenea, de la herpes simplex virus cu transmitere sexuala II (HSV II), care produce herpesul genital.

Herpesul ocular produce răni pe suprafața corneei și, în timp, inflamatia se poate răspândi mai adânc în cornee  și ochi.

Nu există nici un tratament pentru herpes ocular, dar poate fi adesea controlat  cu utilizarea de medicamente antivirale.

Herpes zoster (zona zoster)

Herpesul zoster este o reaparitie a virusului varicelei la persoanele care au avut deja boala. După ce  varicela trece, virusul ramane inactiv, de obicei, în nervii corpului. El poate călători mai jos de acesti  nervi, infectand anumite părți ale corpului, cum ar fi ochii. Herpesul zoster poate provoca vezicule sau leziuni pe cornee, febra, si dureri de fibre nervoase. Leziunile ale corneei se vindeca de obicei de la sine, dar tratamentul antiviral poate reduce inflamatia.

Herpesul zoster poate aparea la oricine e expus la virusul varicelei, dar există un risc crescut la:

Adultii mai in varsta, mai ales cu varsta de peste 80 de ani
Persoanele cu un sistem imunitar slabit
Consulati medicul  dacă aveți orice simptome de zona zoster.

Distrofii corneene

Exista peste 20 de distrofii corneene, boli care cauzează probleme structurale ale corneei. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

Keratoconus

Keratoconus este o boala progresiva, atunci cand corneea se subtiaza, și isi schimbă forma. Uneori, apare încă din adolescență, aceasta boala schimbă curbura  corneei, creând fie distorsiuni usoare sau severe, numita astigmatism, și, de obicei, miopie. Keratoconus poate provoca, de asemenea, umflarea si cicatrizarea corneei si pierderea vederii.

Lucrurile asociate cu keratoconus includ:

Genetica (o persoana poate mosteni  boala de la un parinte.)
Traumatisme oculare (de exemplu,   frecarea ochilor sau utilizarea pe termen lung de  lentile de contact  dure)
Bolile de ochi, cum ar fi retinita pigmentară, retinopatie de prematuritate, keratoconjunctivita de primăvară
Alte boli, cum ar fi sindromul Down, osteogeneza imperfecta, boala Addison, Leber amauroza congenitala
La început, starea este corectabila cu ochelari sau lentile de contact moi. Dar, pe masura ce boala progreseaza, poate fi necesar să se poarte lentile de contact rigide . Un transplant de cornee poate fi, de asemenea, necesar.

In timpul acestei proceduri, corneea deteriorata este înlocuita cu o cornee donata. Această operațiune este de succes la aproximativ 9 din 10 persoane cu keratoconus avansat. Chiar și după un transplant, cel mai probabil vei avea nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru a vedea clar.

Distrofia Fuchs

Distrofie Fuchs  este deteriorarea treptată a celulelor endoteliale pentru nici un motiv aparent. Deoarece aceste celule se subtiaza de-a lungul timpului, corneea  determina stroma să se umfle și să denatureze vederea. Pot apărea, de asemenea, blistere   mici  pe suprafața corneei.

Boala progreseaza lent, semne de distrofie Fuchs incep să apară la oameni de 30- 40 de ani, dar aceasta nu afectează în mod normal vederea   până cu aproximativ 20 de ani mai târziu. Este mai frecventa la femei decat la barbati.

Un semn precoce de distrofie Fuchs  include trezirea cu vedere încețoșată care se elimină treptat în timpul zilei.

Tratamentul include:

Unguente
Lentilele de contact moi
Uscarea blisterelor cu un uscător de păr de două sau de trei ori pe zi
Transplant de cornee
Distrofie Lattice

Distrofia Lattice se caracterizează prin prezența fibrelor de proteine anormale in  întreaga stroma. Deși această afectiune poate aparea la orice varsta, modificari precoce pot fi văzute în copilărie.

Tratamentul distrofiei Lattice include:

Picaturi de ochi
Unguente
Plasture pe ochi
Transplant de cornee
Simptomele pot dispărea cu tratament, dar poate fi necesar un transplant de cornee. Deși rezultatele acestei interventii chirurgicale sunt foarte bune, distrofia  poate reapărea la pacientii cu transplant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *