Glaucomul

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o boala a nervului major al vederii, numit nervul optic. Nervul  optic primeste lumina generata de impulsurile nervoase de la nivelul retinei și le transmite  la creier. Glaucomul este caracterizat de un model special de deteriorare progresiva a nervului optic, care, în general, începe cu o pierdere subtila a vederii laterale  (vederii periferice). Dacă glaucomul nu este diagnosticat  si tratat, el poate progresa pana la pierderea vederii centrale si orbire.

Glaucomul este de obicei, dar nu întotdeauna, asociat cu presiune ridicata in ochi (presiune intraoculara). În general,  această presiune ridicata la ochi, duce la deteriorarea nervului optic . În unele cazuri, glaucomul poate să apară  la un ochi normal. Această formă de glaucom este considerata a fi cauzata de slaba reglementare a fluxului sanguin la nervul optic.

Cat de comun  este glaucomul?

În toată lumea, glaucomul este principala cauza de orbire ireversibila. De fapt,  mai mult de 6 milioane de persoane au orbit la ambii ochi  din cauza acestei boli.  În Statele Unite, conform unei estimări, peste 3 milioane de oameni au glaucom. Asa cum mai mult de jumatate din persoanele cu glaucom nu  știu că au boala.

Care sunt cauzele glaucomului?

Presiunea ridicata in ochi este principalul factor care duce la deteriorarea  nervului optic.  Nervul optic, care se află în spatele ochiului, este nervul   principal  vizual pentru ochi. Acest nerv transmite imaginile pe care le vedem înapoi la creier pentru interpretare. Ochiul este ferm și rotund, ca o minge de baschet. Tonul și forma sunt menținute de o presiune in interiorul ochiului (presiune intraoculara), care în mod normal variază între 8 mm și 22 mm (milimetri). Când presiunea este prea scăzută, ochiul devine mai moale, în timp ce o presiune ridicata face ca ochiul sa fie mai greu. Nervul  optic este partea cea mai susceptibilă   a ochiului de înaltă presiune, deoarece fibrele delicate din acest nerv sunt deteriorate cu ușurință.

Partea din față a ochiului este plina cu un lichid clar numit umoare  apoasă, care oferă hrană pentru structurile din partea din față a ochiului. Acest lichid este produs în mod constant de către corpul ciliar, care înconjoară lentila  ochiului.  Corneea acoperă irisul și pupila.  Lumina trece prin pupila,   prin lentile, și prin retina, la partea din spate a ochiului.

 

Glaucomul

Care sunt factorii de risc la glaucom?

Glaucomul este adesea numit “hoț de vedere.” Acest lucru se datorează faptului că, așa cum s-a menționat deja, în cele mai multe cazuri, presiunea  intraoculara poate  distruge vederea, fără a provoca simptome evidente. Astfel, conștientizarea și depistarea precoce a glaucomului sunt extrem de importante, deoarece aceasta boala poate fi tratata cu succes atunci când  este diagnosticata precoce. În timp ce toată lumea prezinta risc pentru glaucom, anumite persoane au un risc mult mai mare și trebuie să fie verificate mai frecvent de către medicul lor. Factorii majori de risc pentru glaucom includ următoarele:

-Varsta peste 45 de ani
-Istoricul familial de glaucom
-Strămoși negri
-Diabet
Istoricul presiunii intraoculare crescute
-Miopie (grad ridicat de miopie), care este incapacitatea de a vedea clar obiectele aflate la distanta
-Istoria de accidentare la ochi
-Utilizarea de cortizon (steroizi), fie în ochi sau sistemic (oral sau injectat)
-Clarviziune (hipermetropie),   vederea obiectelor aflate la distanță mai bine decât  de aproape

Tipuri de glaucom

Glaucom cu unghi deschis

Este de departe cel mai comun tip de glaucom. Mai mult decât atât, frecvența crește foarte mult odată cu vârsta. Această creștere se produce deoarece mecanismul de drenaj poate deveni treptat înfundat  cu inaintarea in varsta, chiar dacă unghiul de drenaj este deschis. Ca o consecință, lichidul apos nu se scurge din ochi în mod corespunzător. Presiunea în interiorul ochiului, prin urmare, se acumulează fără durere și fără simptome. În plus, după cum s-a menționat anterior, deoarece pierderea de vizibilitate începe pe lateral (periferic), oamenii nu sunt, de obicei, conștienți de problema.

Congenital (infantil) este   destul de rar, un tip de glaucom cu unghi deschis. În această  boala, zona de drenaj nu este dezvoltata în mod corespunzător înainte de naștere. Acest lucru duce la o presiune crescută în interiorul ochiului care poate duce la pierderea vederii.  Diagnosticul precoce si tratamentul cu medicamente și / sau intervenții chirurgicale sunt critice la sugari și copii pentru a nu-si pierde vederea.

Glaucom  secundar cu unghi deschis este un alt tip de glaucom cu unghi deschis. Acesta poate duce   prejudicii la un singur ochi.  Alte cauze ale glaucomului secundar sunt inflamația irisului  ochiului, diabet zaharat, cataracta, steroizi (cortizon). Acesta poate fi, de asemenea, asociat cu o dezlipire de retina sau ocluzia venei retiniene sau blocaj.

Glaucom pigmentar este un tip de glaucom secundar, care  apare  mai frecvent la barbatii   tineri. În această  boala,   motivele   nu sunt încă înțelese, granulele  de pigment se desprind  de iris, care este partea colorata a ochiului. Aceste granule pot bloca reteaua trabeculara, care este un element-cheie în sistemul de drenaj al ochiului. În cele din urmă, sistemul de drenaj blocat duce la cresterea tensiunii intraoculare   ceea ce duce la deteriorarea nervului optic.

Glaucom exfoliativ  este un alt tip de glaucom, care poate apărea fie cu unghiuri deschise sau închise. Acest tip de glaucom este caracterizat  prin depozite de materiale   pe suprafața frontală a cristalinului.  Acumularea acestui material se crede ca blocheaza sistemul de drenaj al ochiului și creșterea presiunii oculare. În timp ce acest tip de glaucom poate apărea la orice tip de populație, este mai raspandit  la persoanele în vârstă și persoanele de origine scandinavă.

Glaucom cu unghi inchis este o formă mai puțin obișnuită de glaucom în lumea occidentală, dar este extrem de comună în Asia. Glaucomul cu unghi inchis poate fi acut sau cronic. Elementul comun în ambele  cazuri este că o parte sau tot unghiul de drenaj devine anatomic închis, astfel încât lichidul apos în ochi nu poate ajunge in reteaua trabeculara. Presiunea intraoculara a pacientului, care în mod normal este normala, poate creste foarte mult brusc (acut). Această creștere bruscă de presiune se produce deoarece unghiul de drenaj  e  închis și blocheaza toate canalele de drenaj. Astfel, problema este dificultatea  de acces a lichidului ochiului la sistemul de drenaj.

Persoanele cu ochi mici sunt predispuse să dezvolte glaucom cu unghi închis, deoarece acestea tind să aibă unghiuri înguste de drenaj. Ochii mici nu sunt evidenti din aspectul lor, dar ei  pot fi măsurati de către un oftalmolog. Astfel, persoanele  de origine din Asia ar putea avea ochii mici, unghiuri înguste de drenaj, precum și un risc crescut de a dezvolta glaucom cu unghi închis. În plus, această boala poate fi   declanșata de unele medicamente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *