Incetineste-ti ceasul biologic!

Se pare ca in zilele noastre, sansele de a atinge varsta de 100 de ani sunt mai bune ca oricand. La inceputul secolului XX, in Germania, speranta de viata a unei fetite era de 44 de ani, azi este de 80. Oamenii de stiinta sustin ca genele ar permite sa traim 120 de ani iar pentru ca acesti ani sa fie si de calitate, aceasta tine in mare masura de fiecare dintre noi. Caci viteza proceselor de imbatranire n-o determina numai genele. Alimentatia sanatoasa, evitarea fumatului si a alcoolului, precum si activitatea fizica, pentru a nu mai aminti decat cativa factori, ar putea prelungi viata cu 10 pana la 20 de ani. Vitalitatea nu tine doar de domeniul calendarului. Putem face mult ca ceasul nostru biologic sa bata cu un ritm mai lent.

Inainte de toate, e nevoie de o anumita atitudine. Cum vedeti paharul?Pe jumatate gol sau pe jumatate plin? Optimismul, bucuria, ce pot izvori si din lucrurile cele mai putin insemnate cu care am fost binecuvantati, constituie izvorul numarul unu al tineretii. Atitudinea de multumire, de recunostinta face sa creasca hormonii fericirii, care intineresc tesuturile si organele. In aceasta privinta, credinta, increderea in Dumnezeu constituie avantaj indiscutabil.  Folositi orice prilej de a invata ceva nou, pentru ca celulele nervoase din creier sa fie tinute in activitate.

A doua masura pentru a ramane tinere tine de alimentatie. Mancarea multa imbatraneste, chiar daca e vegetariana. Cine are grija sa nu incarce mereu organismul-cu sosuri, grasimi, carne, branzeturi, unt, smantana, frisca si dulciuri aduna ani buni in contul vietii. Restrictia calorica este singura modalitate, dovedita stiintific, de prelungire a vietii. Bolile canceroase, cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, diabetul sunt doar cateva dintre afectiunile de care am putea scapa in mare parte, printr-o alimentatie sanatoasa. A trece la culcare cu o usoara senzatie de foame e cel mai mare bine pe care il puteti face zilnic organismului.

Incetineste-ti ceasul biologic!

A treia masura este activitatea fizica regulata. Pe langa efectele favorabile asupra inimii, exercitiul fizic intareste musculatura si scheletul, prevenind osteoporoza  si bolile articulare. De asemena, fortifica sistemul imunitar, si stimuleaza activitatea creierului. In plus, activitatea fizica zilnica diminueaza stresul, dandu-ne o senzatie de bunastare, si ne ajuta sa avem o sanatoasa incredere in propria persoana. Azi, se stie ca atrofia musculara poate fi impiedicata prin antrenament fizic, la orice varsta.

Incetineste-ti ceasul biologic!

Cine doreste sa-si pastreze aspectul tineresc are nevoie de somn  suficient si de oxigen. Somnul nu e doar pentru creierul nostru,ci si pentru piele. In somn, celulele se regenereaza de 8 ori mai repede decat in stare de veghe.  De asemnea, o femeie care fumeaza trebuie sa stie ca raul produs tenului nu poate fi compensat prin nici o alta masura. Expunerea prelungita la soare imbatraneste pielea, la fel ca si solarul. Cine doreste o fata placuta, va evita arsurile ultravioletelor.

In sfarsit, sa nu uitam, ca in fond, nu medicul raspunde de sanatatea noastra, ci noi. O serie de boli se pot vindeca, daca sunt descoperite la timp. Cine se prezinta la medic in mod regulat, cand inca se simte perfect sanatos, poate evita o serie de surprize neplacute si poate adauga ani buni la viata.  Controlul tensiunii arteriale, al grasimilor, al colesterolului, al zaharului din sange, examinarea sanilor, controale regulate la ginecolog, toate apartin masurilor de prelungire a vietii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *