Ipohondria

Dacă aveți o frică îngrijorătoare de a avea o boală gravă cel mai probabil suferiti de ipohondrie sau hipocondrie. O persoana cu ipohondrie continua crezand ca este grav bolnava, în ciuda evaluărilor medicale adecvate și concluzia  că sănătatea ei este buna.
O persoana cu ipohondrie va crede că  functiile normale ale corpului cum ar fi bataile inimii, transpiratiile si miscarile intestinului sunt simptome ale unei boli grave.
Chiar anomalii minore, cum ar fi un nas înfundat, ganglioni limfatici umflați ușor și un gat inflamat sunt vazute ca simptome ale ceva foarte grav. O persoana cu ipohondrie pot utiliza, de asemenea, fraze vagi – ea poate spune că are venele obosite sau un ficat inflamat.
 Nu este neobisnuit pentru persoanele cu ipohondrie sa se concentreze pe un singur organ special, cum ar fi plamanii, sau doar o boala, cum ar fi cancerul. Chiar și după ce testele sunt negative, anxietatea lor continua sa fie ridicata si dorinta lor pentru atenție fizică mai creste. Nu suntem siguri cat de multi oameni sufera de ipohondrie.
Un suferind isi vede, de obicei, medicul  de familie (medic generalist), mai degrabă decat un specialist in boli mintale – prin urmare, un diagnostic de ipohondrie nu este  stabilit. Se estimează că între 0,8% și 8,5% din populatia adulta din SUA sufera de ipohondrie. Aproximativ același număr de bărbați și femei sufera de ipohondrie.
O mare parte din ipohondrii sufera, de asemenea,  de unele tulburări psihice. Peste 60% dintre pacienții ipohondrici, sufera de depresie majora, tulburare de panica, tulburarea obsesiv-compulsiva, sau de tulburare de anxietate generalizata.
Ipohondria
Cât durează ipohondria ?
 O persoana cu ipohondrie pot suferi  luni și chiar ani. Poate avea si perioade lungi atunci când nu isi face griji ca e bolnava. Expertii spun ca aproximativ 30% dintre pacienții cu ipohondrie isi imbunatatesc in mod semnificativ starea in cele din urma. Recuperarea este mult mai probabila in randul persoanelor cu un mai mare statut socio-economic, cei a caror depresie sau anxietate raspunde bine la tratament, si cei care nu au o tulburare de personalitate sau legata de afectiuni psihiatrice.
Care sunt cauzele ipohondriei?
 De ce oamenii dezvolta ipohondrie este neclar. Experții cred că mulți factori joacă un rol. Ipohondria, de obicei, afecteaza initial oamenii în timpul maturitatii timpurii. O persoană poate începe sa sufere de ipohondrie, după recuperarea după o boală gravă, după ce un iubit sau un prieten apropiat devine bolnav, sau după ce un iubit sau un prieten apropiat moare.
Frica normală sau ipohondrie?
 Cei mai mulți dintre noi ne facem griji, la un moment dat ca putem avea unele simptome minore fizice care ar putea fi un semn al unei boli grave. Acest lucru nu este, de obicei ipohondrie. Dacă teama de boli îngrijorătoare durează mai mult de 6 luni, cu siguranta este vorba  de ipohondrie. Cineva care a experimentat stres crescut poate fi de asemenea afectat.
IpohondriaMajoritatea psihologilor spun ca cei mai multi oameni care dezvolta ipohondrie tind sa fie nevrotici, auto-critici, și / sau narcisisti. Unii perfectionisti pot suferi, de asemenea, de  ipohondrie – crezand ca niciodata nu vor fi sănătoși, senzație exacerbata cu orice durere sau disconfort.
Unii profesionisti in domeniul sanatatii spun ca persoanele cu ipohondrie au un prag scazut pentru durere. Ei au observat senzații interne, mai pronuntate decât la alți oameni.
Tratamentul pentru ipohondrie
 Studii recente au demonstrat ca Cognitive Behavioral Therapy (CBT) si SSRI (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, cum ar fi fluoxetina și paroxetina) sunt eficiente in tratarea ipohondriei. CBT ajuta la diminuarea grijilor pentru a aborda și a face față cu neplăcutele simptome fizice si grijile legate de boala. Grijile obsesive pot fi reduse în cazul în care pacientului ii este dat SSRI.
Factori care pot contribui la ipohondrie
-Cyberchondria – cautati chestii pe internet  îngrijorătoare cu privire la aceasta
-Mass media
-Emisiuni TV și publicitate cu privire la boli grave, mai ales atunci când acestea descriu unele boli grave ca aleatorii, obscure și oarecum inevitabile
-Predictii de pandemie
-Focarele de boli majore
-Publicarea de statistici cu privire la bolile cronice
-Un părinte a avut o moarte prematură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *