Limbajul trupului la interviul pentru job

Regulile cu privire la aplicarea pentru un job s-au schimbat enorm in ultima vreme. In trecut, oamenii preferau o scrisoare de mana. Dar in zilele noastre, aplicam pentru joburi pe internet.  E suficient sa ne punem CV-ul pe web. Astfel, totul merge mai repede si te poti vedea invitata la interviul pentru job inainte sa iti dai seama. Poti sa gasesti informatii despre cum sa-ti completezi CV-ul, cum sa scrii o scrioare de intentie, ce haine sa porti, si cum sa te comporti la interviu. Importanta limbajului trupului e deseori mentionata dar nu intotdeauna beneficiaza de atentia cuvenita. Pentru ca, inainte ca un cuvant sa fie spus, limbajul trupului va oferi deja persoanei prima impresie despre tine.

Ce gen de persoana esti tu?

Foloseste cuvinte care explica tipul de educatie de care ai beneficiat si ce experienta ai castigat de-a lungul timpului. De asemenea, poti sa spui prin cuvinte ca sti despre ce vorbesti  si sa dai raspunsuri clarificatoare. In acelasi timp,  limbajul trupului va oferi mai multe informatii. Acesta va releva daca esti sigura sau nu pe tine. Va arata de asemenea daca esti o persoana ocupata, linistita si asta  face mult la prima impresie, daca spui adevarul sau nu. Limbajul trupului arata daca esti predispusa la stres. Poate arata cat de entuziasta este o persoana, daca iti iei in serios munca, dar si daca ai simtul umorului si te bucuri de o gluma din cand in cand. Fiecare dintre noi foloseste limbajul trupului dar are loc mai ales la nivel subconstient. Ca sa devenim mai constienti de limbajul trupului, dar si sa recunoastem limbajul trupului la altii, ne crestem cu siguranta sansele sa obtinem un job.

Prima impresie

Dupa ce te-ai anuntat la receptie, sau la un angajat al companiei, vei fi invitat sa iei un loc. Dupa o vreme, cineva te va conduce in zona interviului. Nu sari imediat sa-i strangi mana persoanei respective. E mai bine sa o lasi pe ea sa preia initiativa. Strange-i mana ferm dar nu prea puternic si uita-te la persoana direct. Dupa asta, vei fi prezentata celorlalti membrii ai comisiei. Priveste-i direct pe fiecare si spune-ti numele.

Aseaza-te corect

Dupa introducerea initiala, vei fi invitata sa stai jos. Daca poti sa iti alegi singura locul, alege unul din care sa ii poti vedea pe toti participantii la interviu si din care te pot vedea si ei pe tine. Daca cineva nu te poate vedea bine, nu isi va face o impresie prea buna din cauza asta.

Limbajul trupului la interviul pentru job

Ai grija la postura corpului

In timpul interviului, adopta o postura care arata interes dar si relaxata. Poti face asta stand drept pe scaun la inceputul interviului cu spatele pe spatar. Daca te foiesti si nu ai o pozitie buna pe scaun, vei da impresia ca nu esti interesata de job. Insa, stand la margine, poate da impresia ca esti tensionata si ca nu te simti confortabil.  Poti sa iti schimbi pozitia putin in timpul interviului. De exemplu, cand cineva spune ceva e bine sa te  intorci putin cu umerii in fata sa sa te apleci putin in fata. Asta arata ca esti interesata de ceea ce zice. E important sa acorzi atentie posturii partenerilor d e interviu. In unele cazuri, poti sa adopti aceeasi pozitie cu a celeilalte persoane.

Ce  faci cu mainile?

Multe persoane isi privesc mainile ca pe niste obstacole, nu ca pe mijloace de comunicare  la un interviu pentru job.  De aceea, oamenii nu prea stiu ce sa faca cu mainile. Intr-o situatie dificila,  inclinam sa ne incrucisam mainile.  Ne ajuta sa ne simtim mai siguri. In timpul unui interviu, e mai bine sa nu facem asta, pentru ca pozitia ar putea fi interpretata drept defensiva. E mai bine sa le lasam sa se odihneasca pe marginile scaunului. Din aceasta pozitie putem sa ne ajutam cuvintele prin gesturi.

 

Atentie la limbajul trupului partenerilor de interviu

Postura si miscarile celorlalti oameni iti  pot spune multe. Poate sa iti serveasca ca un avertisment  ca sa nu faci ceva gresit. De exemplu, cand un membru al comisiei e iritat ca l-ai  intrerupt, el isi va arata enervarea prin limbajul trupului.  Cand un membru isi scutura mainile si se lasa pe spate, e un semn de neplacere. De obicei, nu e tarziu sa schimbi asta. Vei vedea ca asta se aplica si la limbajul trupului membrilor comisiei. Nu astepta prea mult, insa, pentru ca iritarea li sa va transmite si la nivel constient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *