Mituri despre sarcina

Cand esti insarcinata, este foarte probabil sa auzi o mulțime de povești băbești – dintre care unele pot fi chiar amuzante.

Nu toate miturile sarcinii sunt insa amuzante. Unele viitoare mamici se tem inutil în timp ce altele pot prezenta complicații reale de sănătate pentru mamă sau copil.

Mit-Vaccinul antigripal e periculos

Exact opusul. “Vaccinarea împotriva gripei este foarte importantă,” spune  Nancy Chescheir, un profesor de medicina clinica materna de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill.

“Unele femei gravide isi fac griji ca vaccinul ar putea să le dea gripa. Altele se tem ca conservanții din vaccin pot răni copilul nenascut. Dar o injecție antigripala nu va da femeilor gripa”. Chescheir spune ca nici nu există vreo dovadă că vaccinul antigripal dăunează fătului.

În schimb, un vaccin antigripal poate fi vital pentru mama si copil. Sarcina afectează sistemul imunitar al unei femei, inima, plamanii, facand-o mult mai vulnerabilă la contaminarea cu gripă. “Femeile care sunt insarcinate si contacteaza gripa au un risc mult mai mare de a fi extrem de bolnave și un risc mai mare de a muri de gripa decat populatia generala”, spune Chescheir.

 

Mituri despre sarcina

 

Mit: mananci pentru doi

Ai de gand sa dublezi portiile de salata, de cartofi sau inghetata? Nu așa de repede. Da, tu mănânci pentru doi – dar asta nu înseamnă ca două porții sunt necesare.
O femeie cu o greutate normală insarcinata are nevoie de doar 300 de calorii in plus pe zi pentru a promova cresterea copilului ei, în conformitate cu Congresul American de Obstetrica si Ginecologie. Asta e aproximativ numărul de calorii dintr-un pahar de lapte degresat si o jumatate de sandwich. O femeie cu greutate normala ar trebui sa puna pana la 25 la 35 de kilograme in timpul sarcinii – mai putin daca e supraponderala.
Și copiii care sunt “prea mari” la nastere  sunt mai susceptibili de a fi obezi atunci când sunt adulți.

Mit: Evitați vopselele de păr

Nu este nevoie să suporti rădăcinile întunecate sau firele albe. Substantele chimice de la vopseaua de par, permanent,  sunt absorbite prin piele în cantități minime, care nu sunt dăunătoare.

“Nu există nici un risc fetal  la vopsele de păr,” spune Chescheir. Doar mirosurile puternice de la produsele de tratare a părului face ca unele femei gravide sa simta greață.
Dacă sunteți cu adevărat îngrijorate, puteți sa evitați coloranții cu amoniac. “Parul se schimba foarte mult in timpul sarcinii”, spune Chescheir. Produsele care au lucrat bine înainte de sarcină nu ar putea da aceleași rezultate.

Mituri despre sarcina

Mit: Cafeina este daunatoare

Nu iubesti o ceașcă de cafea dimineața? Multe femei gravide sunt avertizate să renunțe la cofeina, deoarece aceasta ar putea provoca avort spontan, nastere prematura sau greutatea mica la nastere.
“Nu pare să existe nici o relație între consumul de cofeina si nastere prematura”, spune Chescheir. De asemenea, în cazul în care o femeie insarcinata bea mai puțin de 200 de miligrame de cafeina pe zi nu există nici o dovadă clară că se confruntă cu un risc crescut de avort spontan sau de nastere cu greutate scăzută. Deci, bucurați-vă de cafea dar ramaneti în limita recomandată pe zi.

Mit: zborul cu avionul poate creste riscul de complicații

Aeroportul, scanerele corporale cu raze X, mașinile de securitate, de la radiatii, de la zborurile la altitudini mari se spune ca sunt daunatoare.
Dar nu vă faceți griji cu privire la radiatiile cu raze X sau la zborul la altitudini mari. Chescheir spune. “Ne-am expus la radiații tot timpul. Dar tipul de radiații din timpul transportului aerian nu este mare asa ca este improbabil să provoace expunerea fătului “

Nici scanerele corporale nu sunt periculoase. “Este o cantitate foarte mica de radiații, și este extrem de puțin probabil să provoace vreun fel de efecte fetale”, spune Chescheir.

Mit: Nu mancati pește

Sa mananci doua portii de peste pe saptamana poate fi sanatos pentru mama si copil. Peștele conține omega-3 acizi grasi, care ajuta la dezvoltarea creierului copilului tau si a vederii.Ar trebui să încercați să evitați peștele de mare cum ar fi peștele-spadă, rechin, spune Chescheir. Somonul, creveții, conservele de ton sunt alegeri mai bune.

Mit. Spune nu sexului

Poti avea în continuare parte de sex atunci cand esti insarcinata. Copilul este pe deplin protejat de sacul amniotic si muschii puternici uterini. Dar trebuie să fii atenta la infecțiile cu transmitere sexuală – sarcina nu protejeaza împotriva acestui lucru. Dacă aveți herpes, negi genitali, chlamydia, sau HIV, boala ar putea fi transmisă copilului.

Vorbiti cu medicul pentru a vă asigura ca sarcina este într-adevăr, cu risc scăzut. Medicul vă poate sfătui dacă există vreo amenințare de avort spontan sau nastere prematura sau dacă există sângerări vaginale inexplicabile in timpul sarcinii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *