Mituri despre stres

Stresul este o parte din viața noastră și orice am face nu putem scapa de ea. Dar, la fel cum traim cu totii cu ea, mulți dintre noi înțelegem greșit unele din elementele de bază ale stresului și rolul său în viețile noastre. De ce această problemă? Stresul a fost pus sub acuzare în studii de cercetare în exacerbarea bolilor fizice – de la boli de inima la boala Alzheimer. Reducerea stresului te poate ajuta nu numai sa te simti mai bine, dar, de asemenea, sa traiesti mai mult, si sa fii protejata de boli.
Iata unele dintre miturile comune legate de stres.

Mitul 1: Stresul este la fel pentru toată lumea.
Stresul nu este la fel pentru toată lumea, fiindca nu toata lumea il vede în același mod. Stresul este diferit pentru fiecare dintre noi. Ceea ce este stresant pentru o persoană poate sa nu fie stresant pentru alta; fiecare dintre noi raspunde la stres într-un mod cu totul diferit.

De exemplu, unele persoane sunt stresate de plata facturilor  în fiecare lună, în timp ce pentru altele o astfel de sarcină nu este deloc stresanta. Unii sunt stresați de presiunea la locul de muncă, în timp ce altii pot prospera cu ea.

Mituri despre stres

 

Mitul 2: Stresul este întotdeauna rău
Conform acestui punct de vedere, lipsa totala de stres ne face fericiti si sanatosi. Dar acest lucru este greșit -stresul pentru om e ca o coarda a unei viori, daca strange prea putin si muzica este plictisitoare si enervanta, daca strange prea mult și muzica este stridenta sau coarda se rupe.

Stresul în sine nu este rau (mai ales în cantități mici). Deci, în timp ce stresul poate fi condimentul vietii, cheia este sa înțelegem modul în care să-l gestionam cel mai bine. Gestionarea stresului ne face productivi și fericiți, în timp ce proasta gestionare poate să ne facă rău, sa eșuam sau să devenim chiar mai stresati.

Mitul 3: Stresul este peste tot, așa că nu puteți face nimic
Deci, este posibil sa avem un accident de automobil de cate ori ne urcam in masinile noastre, dar asta nu ne opreste sa conducem.

Va puteți planifica viața, astfel încât stresul să nu va copleșească. Planificarea eficientă implică stabilirea de priorități si rezolvarea de probleme simple în primul rând, și apoi trecerea la dificultățile mai complexe.

Mitul 4: Cele mai populare tehnici pentru reducerea stresului sunt cele mai bune.
Nu există tehnici eficiente de reducere a stresului (deși multe articole din reviste și articole de psihologie pretind ca le cunosc!).

Suntem cu totii diferiti – viețile noastre sunt diferite, situațiile noastre sunt diferite, iar reacțiile noastre sunt diferite. Un program cuprinzător de gestionare a stresului adaptat la individ funcționează cel mai bine. Dar cărțile te pot învăța multe dintre tehnicile de succes de gestionare a stresului atâta timp cât rămânem la program și practicam tehnicile zi de zi.

Mituri despre stres

 

Mitul 5: Fara simptome, nici un stres.
Absenta simptomelor nu înseamnă absența stresului. De fapt, camuflarea simptomelor cu medicamente vă pot priva de semnale de care aveți nevoie pentru a reduce presiunea asupra sistemelor de fiziologice și psihologice.

Mulți dintre noi avem simptome ale stresului intr-un mod foarte fizic, chiar daca stresul este un efect psihologic. Senzația de anxietate, dificultati de respiratie, sau pur și simplu sentimentul ca alunecam în jos tot timpul pot fi semne fizice ale stresului. Senzație de copleșire, dezorganizare și dificultățile de concentrare sunt semne comune mentale de stres.

Mitul 6: Doar simptomele majore de stres necesită  atenție.
Acest mit presupune că simptomele “minore” , cum ar fi dureri de cap sau de stomac pot fi ignorate. Simptomele minore de stres sunt avertismente timpurii că viața iti scapa din mână și de ai nevoie sa iti gestionezi stresul.

Dacă  așteptați până când veți începe să simtiti simptome “majore” de stres (cum ar fi un atac de cord), poate fi prea târziu. Aceste semne de avertizare timpurie trebuie ascultate mai devreme, mai degrabă decât mai târziu. O schimbare in stilul de viata (cum ar fi exercitii) va fi mult mai puțin costisitoare ( timp și bani), asa ca, cu cat ne ascultam organismul de la primele semne si ii oferim atentia cuvenita, cu atat sanatatea noastra nu va avea de suferit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *