Nu-ti pierde controlul!

Ce este furia? Furia este un sentiment puternic de indignare in sfera noastra emotionala, care este urmat  de pierderea controlului. Furia e semnalul starii noastre. Glandele produc hormoni care au un efect profund asupra corpului nostru. Principalii participanti in acest proces sunt adrenalina si cortizolul. Ei activeaza sistemul cardiovascular si toate organele. Adrenalina cauzeaza bataile rapide ale inimii, ridicand tensiunea arteriala. Atunci, extra energie este eliberata.
Exista 4 feluri de baza care exprima furia :
Imediat,  verbal sau non verbal, exprima-ti furia. Iti da oportunitatea sa te eliberezi de emotiile negative.
Exprima-ti furia in mod indirect. In acest caz, sufera persoanele mai slabe, nepericuloase, si cele care-ti pica in mana, si de obicei sunt familia sau rudele apropiate. Atunci, ii ranim pe cei dragi. Una din cele mai bune feluri este sa ne exprimam furia asupra persoanei care este sursa acesteia. Daca este imposibil, mai bine gaseste compromisuri. A-ti retine furia inauntru nu este bine. Astfel, emotiile negative vor provoca un stres puternic mai devreme sau mai tarziu. Incearca sa gestionezi sentimentul de furie, incearca sa-i intelegi motivul, si sa-l rezolvi. Un filosof roman, Seneca, spunea-cand te simti ca un vulcan gata sa erupa, stai linistit, nu fa nimic, nu vorbi, nu te misca-
Furia este un sentiment uman normal, natural, in special in zilele noastre, cand viata este rapida si avem o gramada de informatii de acumulat. Rata furiei este mai degraba mare, poate sa dureze ani, in forma latenta, razbunare sau ura. Furia poate duce la depresie, tensiune arteriala, boli de inima, stres, dependenta de alcool, si obezitate. Daca esti furioasa, exprima-te. Daca simti disconfort din cauza asta, iti oferim cateva tehnici despre cum sa manageriezi furia.Nu-ti pierde controlul!
1. Respira adanc si continuu. Numara pana la 50 sau imagineaza-ti agresorul gol, numai in sosete. Asta te va ajuta sa te calmezi si sa zambesti.
2. Fa o plimbare. Uita-te la cer. Continua sa respiri adanc si usor.
3. Fa niste exercitii fizice. Cand esti furioasa, corpul tau e foarte tensionat si incordat. Daca iti intinzi muschii, iti vei relaxa corpul, si vei da drumul energiei negative. Creierul tau va primi mai mult oxigen si iti vei limpezi gandurile.
4.Scrie-ti toate gandurile. Scrie ca esti suparata si de ce. Evita sa fi rationala, logica sau laconica. Scrie ce simti in acel moment. Incearca sa o faci detaliat. Functia acestei tehnici este sa iti eliberezi furia pe hartie.
5. Fii recunoscatoare. Multumeste ca te-ai trezit de dimineata, ca soarele straluceste, ca cerul este albastru si iarba este verde.
6. Roaga-te. Roaga divinitatea sa fie cu tine in aceste momente si sa te ghideze.
7. Mediteaza. Inchide ochii, priveste in plexul solar, si alunga toata furia, respirand adanc.8. Schimba locul. Pune-te in locul dusmanului tau. Si priveste lucrurile din punctul lui de vedere. Priveste situatia de undeva de sus. Concentreaza-te pe detalii, in special pe  cele amuzante si absurde.
9. Intoarce-te la amintirile din copilarie- imbartiseaza acel copil si spune-totul este ok, sunt aici. Te iubesc si nu te voi parasi.
10. Reconsidera-ti valorile- ce este semnificant in viata ta? Cine sunt cele mai importante persoane din viata ta? Ce fel de persoana vrei sa fii? Gandeste-te si accepta ca esti pe punctul de a-ti abandona valorile. Exista o persoana buna inauntrul tau care vrea sa te ajute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *