Obama, inca 4 ani la Casa Alba

Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale americane şi va rămâne încă patru ani la Casa Albă, unde va fi nevoit să coabiteze cu o Cameră a Reprezentanţilor republicană, deci ostilă. Rezultatele se bazează pe estimările principalelor televiziuni americane.

Barack Obama a fost reales marţi preşedinte al Statelor Unite pentru un al doilea mandat până în 2016, depăşind pragul de 270 de mari electori necesari în faţa rivalului său republican Mitt Romney, au anunţat canalele de televiziune CNN, MSNBC şi CBS, citate de AP, EFE şi AFP. Este a doua oară, după Bill Clinton în anii 1990, când un democrat este reales la Casa Albă după cel de-Al Doilea Război Mondial.

“Obama bis”. Acesta este titlul de pe coperta lui Libération, deasupra unei poze a preşedintelui reales, îmbrăcat în frac cu papion la gât şi extrem de zâmbitor. Barack Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite, după ce l-a învins pe candidatul republican, Mitt Romney.

Editorialistul ziarului de centru-stânga constată că Obama a reuşit acolo unde Sarkozy, Berlusconi, Zapatero şi Brown au eşuat. Ei au preferat bilanţul imperfect şi proiectele incerte ale preşedintelui-candidat, decât ideiile voodoo şi hazardate ale adversarului său republican. Alegerea făcută de americani este justă, pentru că, să nu uităm, spune acealaşi Libération, Obama a evitat prăbuşirea economiei ţării sale, a reformat sistemul de sănătate şi a salvat sectorul auto.

Totodată, Barack Obama a păstrat raporturi civilizate cu restul lumii. Nu-i mai puţin adevărat, conchide editorialistul, că realesul preşedinte este departe de speranţele pe care le-a suscitat în America şi în restul lumii acum patru ani de zile. Îi mai rămân alţi patru ani, să ne arate că se mai poate schimba pe sine, dar şi ţara pe care o va conduce acum fără nici o grijă electorală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *