Obezitatea si somnul

Toată lumea știe că obezitatea și somnul au o legatura puternica intre ele. Oamenii cred cei care dorm mai mult, cântăresc mai mult, dar acest lucru este fals. Cercetatorii au descoperit ca, daca dormi mai putin de 7 ore pe noapte, atunci ai un risc crescut de obezitate și alte boli. Deci, pentru a evita o problema de greutate trebuie să dormiti suficient.

Un nou studiu sugereaza ca lipsa de somn poate provoca obezitate la copii. La Universitatea din Chicago și la Universitatea din Louisville studiul a fost realizat de catre cercetatorii care au examinat tiparele de somn si la 308 copii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, împărțindu-i în nouă grupe pentru a determina cât de mult dorm copiii în fiecare săptămână.

 

Obezitatea si somnul

 

Cel mai mic risc de obezitate si complicatii metabolice se observă în grupul de copii care au dormit suficient. Grupul de copii care a dormit mai putin și mai neregulat, a avut un risc de obezitate crescut cu 4.2 ori, dar atunci cand acest grup a dormit mai mult in timpul week-endului riscul de obezitate a scăzut de 2,8 ori. Somnul insuficient și dezorganizat a ridicat, de asemenea, riscul de inflamatii, sensibilitate la glucoză și a determinat o creștere de lipide. Dacă dormi mai mult de 7 ore pe noapte, nu există nici un risc de obezitate.

Relația dintre obezitate și somn

Privarea de somn poate duce la obezitate pentru ca ciclurile de somn sunt direct legate de hormoni, care afectează pofta de mancare, energia si metabolismul. Oamenii care dorm mai putin au niveluri mai mici de nivelul de leptina si mai mari de ghrelin. Ghrelinul este hormonul care joacă un rol-cheie în obezitate și este uneori numit “hormonul foamei”, cum creste pofta de mancare. Nivelurile mai ridicate de ghrelin sporesc apetitul și încetinesc metabolismul, astfel persoana are senzatie de foame mai crescuta și arde grăsimea mai lent.

 

Obezitatea si somnul

 

Leptina este hormonul care suprima pofta de mancare. Nivelurile crescute de leptina din sange pot suprima pofta de mâncare și să accelereze procesul de ardere a grasimilor. În cazul în care nivelul de leptina este scazut, atunci nu te simti satul chiar si atunci cand ai mancat suficient, Astfel, mananci in exces care duce la creșterea în greutate. Deci, asigurați-vă  ca dormiti bine. Dacă dormiti suficient, atunci nivelul de ghrelin scade si apetitul se va reduce, de asemenea.

Interventiile chirurgicale de bypass gastric afectează, de asemenea, nivelurile de ghrelin, împreună cu somnul. Aceasta operatie ajută la reducerea nivelurilor de ghrelin, care vă ajută să depășiti obezitatea. Cercetatorii dezvolta medicamente care pot bloca acțiunea ghrelinului si ajuta la pierderea in greutate. În același mod medicamentele de stimulare a ghrelinului pot ajuta la stimularea apetitului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *