Terapia prin shopping

Ai cumparat vreodata ceva de care nu aveai nevoie doar sa te simti fericita? Cheltuiesti mai mult cand esti stresata? Terapia prin shopping e o metoda de eliberare de stres pe care multe dintre noi o folosim constient sau nu, este actul de a cumpara ceva  nou cand ne simtim cu moralul scazut si a devenit mult mai comuna decat credeai. Cand suntem stresate, reactionam la cumparaturi diferit. Asa cum in mod natural rontaim dulciuri ca sa ne binedispunem, si dupa cum raspundem pozitiv la alte placeri ale vietii, oamenii tind sa simta un puternic impuls de a cumpara cand se simt stresati.

Un studiu a relevat ca 82 la suta dintre cumparatori nu numai ca aveau un sentiment pozitiv in legatura cu ce au cumparat dar acesta s-a mentinut pentru o lunga perioada de timp, demonstrand ca cumparaturile chiar au avut efect, imbunatatind buna dispozitie.
Insa, cand shoppingul devine compulsiv, in special cand banii sunt putini, incepe sa devina frustrant. Cand shoppingul devine o prioritate si un exercitiu cronic, pot aparea probleme. Cumparatorul poate experimenta niveluri de frustrare, anxietate, pierderea controlului si conflicte acasa.

Daca te regasesti in aceste descrieri, poate ar fi bine sa incerci alte metode de relaxare, care sa nu iti aduca dependenta. Pentru a obtine cele mai bune beneficii din shopping fara a deveni compulsiv, exista cateva strategii care ar putea sa iti foloseasca.

Terapia prin shopping

Reorganizeaza-ti garderoba
Inainte sa mergi sa iti cumperi lucruri nenecesare, poate ar trebui sa arunci o privire asupra celor pe care le ai deja. Poate iti reorganizezi garderoba si vei descoperi lucruri pe care ai uitat ca le ai. In final, noile lucruri pe care le-ai gasit te vor bine dispune.
Fii recunoscatoare pentru ceea ce ai
Cultiva o gratitudine pentru ceea ce ai in viata ca sa ai simtul abundentei care te indeamna sa cumperi. Mentine un jurnal in care sa iti scrii sentimentele de multumire si scrie despre ce apreciezi in fiecare zi. Tine o evidenta a binecuvantarilor si gandeste-te la acestea atunci cand simti nevoia urgenta sa cumperi ceva. Din cauza ca shoppingul compulsiv poate fi un efort de a umple un gol, implica-te in activitati care te implinesc emotional si reduc urgenta de a achizitiona lucruri materiale.

Terapia prin shopping
Cumpara dar nu cheltui mult
Uneori, simtim nevoia sa ne rasfatam, si sa iesim undeva. Daca o facem cu moderatie, micile cumparaturi ne pot ridica moralul fara sa ne goleasca buzunarele. Magazinele cu reduceri pot fi o rezolvare a problemei la un moment dat. Si mai bine, sa luam ceva care nu e scump pentru a ne bucura de moment, cum e o ceasca de cafea sau lumanari parfumate, ne poate ajuta sa ne bine dispunem fara sa exageram cu cumparatul. Psihologii recomanda micile placeri ca fiind niste investitii care ne fac sa ne simtim bine si ne ridica moralul. Astfel, de tine depinde sa nu mergi prea departe cu shoppingul, si sa faci din el un obicei cheltuitor, alaturi de sentimentul de vinovatie si stresul aditional care vine odata cu golirea portofelului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *