Pastele in lume

Paștele se sărbătorește peste tot în lume într-o varietate de moduri in culturi și țări diferite. Pentru creștinismul apusean, Duminica Paștelui este sărbătorită în perioada martie-22 si 25 aprilie după prima lună plină după echinocțiul de primăvară, așa că se schimbă în fiecare an. Aici puteti citi despre modul în care unele țări sărbătoresc Paștele.

Australia

Simbolul Paștelui în Australia nu este Iepurasul de Pasti ca în alte țări, ci este un bilby. Un bilby este un rozător mic oarecum ca un iepuras cu urechi lungi și un nas lung. Bilby este pe lista pe cale de dispariție, si multe companii care produc bilbies de ciocolata pentru Paste dau o parte din profiturile lor pentru a ajuta la salvarea de la dispariție.  Părinții ascund ouă de ciocolată și bilbies în casele lor și în curti și grădini pentru copii, pentru a le găsi in dimineata de Paști.  Orașe din Australia, cum ar fi Perth și Sydney sunt gazde pentru Festivaluri de Paști.

 

Pastele in lume

 

Mexic

Paștele în Mexic se concentrează aproape exclusiv pe aspectul religios. De la Duminica Floriilor la Duminica Pastelui, cele mai multe comunitati vor avea procesiuni religioase și piese de teatru. Cel mai important este Via Crucis, care arată cum a fost condus Hristos la crucificare. În Mexic, Paștele nu este sarbatorit cu iepurași de ciocolată sau ouă și nu veți vedea nici Iepurasul de Paste. Este o sărbătoare profund religioasa și   liniștita. Cei mai multi mexicanii sărbătoresc Duminica Paștelui mergand la biserică împreună cu familiile lor, și luand masa împreună. În unele zone ale țării, Pastele poate fi celebrat cu un foc de artificii.

 

Pastele in lume

 

Norvegia

Paștele se observă un pic mai mult în Norvegia față de vecinii săi europeni, și este sărbătorit din miercurea înainte de Joia Mare până marți, după Duminica Paștelui. Paștele nu este în mod tradițional o sărbătoare deosebit de religioasă, ci o zi sărbătorita în aer liber. Mulți oameni vor merge in vacanta sau la schi, vor petrece timpul cu familiile lor. Simbolurile de Paște în Norvegia sunt iepurași, ouă și pui, toate intr-o nuanta de galben strălucitor. O tradiție unică în Norvegia este citirea sau vizionarea unui roman detectiv sau de crimă sau un film care este special scris sau indicat de către posturile de televiziune locale pentru Paște.

 

Pastele in lume

 

Rusia

Rusia are o populatie mare atât de creștini ortodocși din Vest și din Est, astfel, ambele sărbători sunt celebrate acolo. O tradiție care este împărtășită de ambele este de a culege sălcii. In sambata de Paști, rușii vor posti și vor face pregătirile pentru masa imensa din duminica Paștelui. Un exemplu tipic de mancare pentru masa de Paste include ouă, un fel de mâncare numit Paskha, care se face cu brânză, pâine și un Paște numit Kulich. Cel mai adesea, masa va fi binecuvântata de biserica locală înainte de a fi consumata.

 

 

Pastele in lume

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *