Este corect sa crestem un copil vegetarian?

Fie din motive etice sau de sănătate, multi adolescenti si adulti aleg în mod regulat un stil de viata vegetarian. Dar este sănătos să ne crestem sugarii și copiii cu aceste restricții alimentare? Cercetari recente spun ca carnea și alimente gătite sunt necesare pentru dezvoltarea timpurie a creierului uman. Deci, gurmanzi celebri, cum ar fi Bethenny Frankel, spune ca copiii ei au ales vegetarianismul, dar întrebarea este, cat ar trebui să permită un părinte? Dar părinții vegetarieni și vegan?

Cercetarea, publicata in jurnalul Proceedings al Academiei Nationale de Stiinte se bazează pe studii antropologice care arata ca creierul omului modern, comparativ cu alte primate, consuma 20 la suta din energia organismului, atunci când se afla în repaus. Adica e de două ori mai mult decat creierul altor primate. Carnea, precum și caloriile sale, sunt necesare pentru dezvoltarea creierului. Fără consumul de carne, în special fiarta, cercetătorii cred că creierul uman nu ar fi evoluat la dimensiunea sa modernă.

Este corect sa crestem un copil vegetarian?

 

În general, cu o masă mai mare, primatele au creiere mai mari si mai multi neuroni. Cu toate acestea, gorilele, care subzistă în dietele vegane, fără proteine de origine animală, au creiere mai mici, cu mai putini neuroni umani în ciuda mesei lor mai mari. Dieta lor necesită multe ore de consumare a plantelor pentru a sprijini dimensiunea gorilei. În scopul de a sprijini un creier uman- , gorilele ar trebui să mănânce pentru mai multe ore pe zi. În plus față de lipsa de proteine animale, lipsa de gătit poate reduce, de asemenea, cantitatea unor substante nutritive si calorii eliberate din alimente.

Aproximativ 3 la suta din americani sunt vegetarieni. Popularitatea de diete vegetariene și vegan, printre celebrități este citată ca avand tendința de creștere (vegetarianismul tinerilor a crescut la 2 la sută în ultimul deceniu). American Dietetic Association spune că vegetarianismul poate fi benefic deoarece are continut de grăsimi si colesterol mai mic și aport de fibre mai mare din fructe și legume. Dar, nu este întotdeauna ușor sa cresti un copil vegetarian.

Este corect sa crestem un copil vegetarian?

 

Satisfacerea necesităților nutriționale pentru un copil vegetarian
Mai multe substante nutritive cheie lipsesc într-un mediu vegetarian și dieta vegan va trebui să fie înlocuita sau completata.

Fier: Fierul este deficitar, în special în dietele vegan din cauza lipsei de proteine animale. Înlocuiți-l cu legume bogate in fier, cum ar fi varză și spanac. Acesta trebuie înlocuit într-o cantitate mai mare decât cantitatea de fier din carne, deoarece fierul din surse vegetale este mult mai dificil de asimilat in organismul. Deficitul de fier, care nu poate fi imediat evident la copiii mici, poate provoca defecte ireversibile cognitive.
Vitamina B12: În timp ce odată se afla abundent în sol, acum cea mai mare parte a B12 se gaseste numai in produse de origine animală. B12 va trebui să fie înlocuita cu suplimente de vitamine la vegani.
Vitamina D, zinc, calciu și riboflavină: Toate aceste elemente nutritive ar putea lipsi dintr-o dieta vegan dezechilibrată și poate fi necesar să fie completate. Dar un regim alimentar bine rotunjit, bogat într-o varietate de fructe, legume, fasole, nuci si seminte ar trebui să ofere destul din aceste nutrimente.
Proteine: În timp ce proteina este lipsa cea mai evidenta in dietele vegetariene sau vegan, mulți merg de fapt, prea departe cu înlocuirea proteinelor si copiii au suprasarcină pe proteine. Înlocuirea proteinelor din carne cu surse de proteine sanatoase, cum ar fi fasole, produse lactate și soia este o alegere bună, dar ca sa stiti exact cu ce sa va hraniti copilul vegetarian puteti solicita asistență din partea unui nutritionist.
Fiind părinte al unui copil vegetarian sau vegan poate fi mai dificil într-o societate omnivora, dar se poate face cu suficientă pregătire și planificare. Este neclar dacă o scădere majoră la nivel mondial a consumului de carne va afecta evolutia creierului uman, cu toate acestea, pentru familia ta, planificarea adecvată pentru o nutritie sanatoasa este cheia pentru dezvoltarea copilului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *