Piele uscata, ce e de facut?

Nu există nici o cauză unică a pielii uscate. Cauzele pielii uscate pot fi clasificate ca interne și externe. Factorii externi sunt cauza principala cea mai comună și sunt cel mai ușor de abordat. Factorii externi includ temperaturi scazute si umiditatea scazuta, mai ales în timpul iernii când e folosita încălzirea centrală. Factorii interni includ starea generala de sanatate, varsta, genetica, istoria familiei, și o istorie personală de alte afectiuni medicale cum ar fi astm, alergii, si dermatita atopica. În special cei cu boli tiroidiene sunt mult mai predispusi la piele uscată.

Factorii externi care determina pielea uscata includ

spalare cu sapunuri dure,
suprasolicitarea agenților de curățare
temperatura rece
umiditate scăzută
Deși baia și dușul adaugă apa pentru piele, evaporarea acestei ape după finalizare duce la uscarea pielii.

Unul dintre cele mai comuni factori care provoaca pielea uscata este aplicarea frecventă de sapunuri dure. Tipul de săpun poate avea un impact mare asupra pielii uscate. Săpunul este un emulgator, care elimină uleiurile de pe piele. Pielea cu cat mai des este spălata cu săpun, mai mult ulei este eliminat, rezultând în final piele uscata. Utilizarea excesivă a săpunurilor poate agrava pielea uscata.

 

Piele uscata, ce e de facut?

Mai mult decât atât, pielea uscata poate persista sau se agraveaza dacă utilizați creme hidratante necorespunzător sau alegeti o crema hidratanta inadecvata. Uneori, materialul de la îmbrăcăminte poate afecta, de asemenea, pielea. Unele materiale, cum ar fi lână sau fibre sintetice au tendința de a irita pielea si sa agraveze pielea uscata.

Starea pielii uscate pot fi cauzata de luarea unor medicamente, de asemenea. Câteva exemple sunt medicamente pentru hipertensiune arteriala, colesterol, alergii, și acnee. Ocazional, o problemă de piele uscata poate fi un semn de boala interna. De exemplu, îmbătrânirea poate face în mod inerent oamenii mai predispusi la dezvoltarea de piele uscată. În plus, eczeme, psoriazis, diabet zaharat, hipotiroidism, și malnutriția sunt toate asociate cu pielea uscata. Persoanele care au pielea uscata pot găsi de multe ori pete rosii pe piele iar acestea dau de multe ori senzația de mâncărime. Zonele tipice de piele afectata includ brate, maini, picioare, abdomen, glezne și tălpi. Cu cat uscarea pielii devine mai severa, crăpăturile și fisurile pot evolua.

Simptome:

Mâncărime
Pielea aspră uscată
Pete roșii
Sentimentul de mâncărime poate agrava severitatea pielii uscate. Cand o persoana simte senzația de mâncărime, se scarpina si se zgarie, ceea ce agravează mâncărimea, și așa mai departe. Ciclul este adesea văzut atunci când controlul conștient este scăzut sau absent, de exemplu în timpul somnului.

Cele mai multe zone comune ale pielii uscate sunt

partea inferioara a picioarelor,
mâini,
antebrațe.
În mod constant zgarieturile si frecarea pielii poate face pielea sa devina groasa și tare. Uneori, umflaturi mici, rosii, pot apărea pe piele, iar aceste pete pot fi iritate si infectate dacă sunt zgâriate.

 

Piele uscata, ce e de facut?

În general, pielea uscata poate fi diagnosticata cu ușurință în cazul în care medicul examinează fizic și inspectează vizual pielea. În timp ce pielea uscata poate aparea la orice tip de piele, la orice varsta, persoanele în vârstă și persoanele care se expun frecvent la sapunuri sau detergenti sunt mai predispuse de a dezvolta această boală. În plus, un istoric medical amănunțit și revizuirea istoriei familiei poate contribui la susținerea diagnosticului de piele uscată. Pe baza istoricului medical, alte conditii medicale pot fi excluse sau luate în considerare. În cazuri mai dificile, o biopsie a pielii poate fi de ajutor pentru a confirma diagnosticul.

Cel mai bun tratament pentru pielea uscata este frecvent lubrifierea, de zi cu zi cu un emolient (o substanță care inhibă evaporarea apei). Deoarece pielea mai uscata se datoreaza unor cauze externe, tratamentele externe, cum ar fi creme si lotiuni pot fi aplicate și controla în mod eficient craparea pielii. Adesea, pielea uscata poate fi îmbunătățită prin aplicarea unei creme hidratante usoare. Odată ce alte cauze ale pielii uscate au fost excluse, principalele obiective ale tratamentului sunt pentru a opri mâncărimea, a preveni pierderea de apă, și a restabili hidratarea pielii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *