Pistruii

Cateva lucruri despre pistrui:

-Pistruii sunt, de obicei, mici pete cafenii sau maro pe pielea expusa la soare.
-Pistruii pot fi confundati cu alunițe și alte excrescente ale pielii.
-Pistruii în sine sunt destul de inofensivi și rareori se dezvolta in cancer de piele.
-Pistruii pot fi confundati cu probleme de piele mai grave.
-Cancerul de piele poate masca ori ascunde  pistrui.
-Petele colorate sau neregulate ar trebui să fie examinate de către medicul dumneavoastră sau dermatolog.
Ce sunt pistruii?

Pistruii sunt pete plate, circulare, care de obicei sunt marimea capului unui cui comun. Pistruii sunt multipli și se pot dezvolta aleatoriu pe piele, în special după expuneri repetate la lumina soarelui. Acestea sunt deosebit de frecvente la persoanele de ten deschis pe zonele părții superioare a corpului, cum ar fi obraji, nas, brate, umeri. Ei pot apărea la tineri sau copii 1 sau 2 ani.

 

Pistruii

 

Cei mai multi pistrui pe pielea unei persoane sunt de obicei de culoare uniformă. La diferite persoane, pistruii pot varia oarecum în culori – acestea pot fi roscat, galben, cafeniu, maro deschis, maro, negru, -, dar ei sunt, practic, usor mai inchisi decat pielea din jur. Ei tind să devină mai întunecati și mai evidenti după expunerea la soare si lumina in lunile de iarna. Pistruii se datoreaza unei creșteri a cantității de pigment negru numit melanina și nu se datorează unei creșteri a numărului total de celulele producatoare de pigment numite melanocite. Există două tipuri de bază de pistrui: pistrui simpli si pistrui de la arsuri solare. Pistruii simpli sunt, de obicei, de la bronz, rotunzi si mici – aproximativ de marimea unui cap de cui comun. Pistruii de la arsuri solare sunt de multe ori mai inchisi, au margini neregulate zimțate, și pot fi mai mari decât o gumă de creion. Pistruii de la arsuri solare sunt mai frecventi pe partea superioara a spatelui si umerilor, unde oamenii au frecvent arsuri solare dintre cele mai severe.

Efelide (singular: ephelis) este cuvântul grecesc și termenul medical folosit pentru pistrui. Acest termen se referă la pete plate, de la bronz, ușor roșiatice, sau maro deschis și apar, de obicei în timpul lunilor însorite. Acestea sunt cel mai adesea găsite pe oamenii cu tenul deschis, iar în unele familii, ei sunt  ereditari (genetici). Persoanele cu parul roscat si ochii verzi sunt mai predispuse la aceste tipuri de pistrui. Evitarea soarelui și   protecția solară, inclusiv utilizarea regulată de crema cu protectie solara, poate ajuta pentru a suprima apariția unor tipuri de pistrui.

Pistruii

Lentigo provine din cuvântul latin pentru linte și este termenul medical pentru anumite tipuri de pistrui întunecati și pistrui de la arsuri solare. Lentigo tind să fie mai inchisi decat pistruii comuni și nu se estompeaza, de obicei, în timpul iernii. Acest tip de pistrui este menționat ca lentigo simplex. Deși, ocazional, lentigo sunt parte a unui sindrom genetic rar, pentru cea mai mare parte acestia apar doar in locuri izolate și lipsite de importanță.

Ce sunt “petele de la ficat” sau “petele de varsta”?

“Petele de la ficat” sau “petele de vârstă” sunt denumirile comune ale petelor mai întunecate la adulți, frecvent pe partea din spate a mâinilor. Termenul “pete de la ficat” este de fapt un termen impropriu, deoarece aceste pete nu sunt cauzate de probleme de ficat sau boli de ficat. În timp ce pistruii au tendința să apară în timp, ele nu sunt, în sine, un semn de bătrânețe. În schimb, ele apar în general pe zonele expuse la soare, cu atât mai mult la persoanele care au o tendinta genetica de a le dezvolta. Deci, ele nu apar în nici un caz pur și simplu in funcție de vârstă.

Uneori, persoanele în vârstă care au acesti pistrui lentigo , de asemenea, au leziuni maro, cruste seboreice numite keratoze în jurul aceleiași zone. Keratoza seboreica este, de asemenea, benigna . Deși acestea sunt cel mai adesea maro mediu, ele pot diferi la culoare variind de la maro deschis până la negru. Ele apar în diferite dimensiuni, de asemenea, variind de la un centimetru pana la 2,5 cm în diametru.

Keratoza seboreica poate să apară în aceleași zone ca și pistruii. Ea apare de asemenea, mult mai frecvent în zonele expuse la soare, dar apare de asemenea si in zonele protejate. Când apar, de obicei, încep cu creșteri ca mici umflaturi aspre. În cele din urmă, se pot ingrosa si dezvolta o suprafață rugoasă, verucoasa.

Keratoza seboreica este destul de frecvente mai ales dupa varsta de 40 de ani. Aproape oricine poate dezvolta în cele din urmă cel puțin o keratoza seboreica în timpul vieții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *