Pneumonia

Pneumonia este o infectie a plamanilor care poate fi cauzata de diferite tipuri de microorganisme, inclusiv bacterii, virusuri, ciuperci.
Simptomele de pneumonie includ tusea cu productie de sputa, febra, durere ascutita in piept
Copiii și sugarii care dezvoltă pneumonie de multe ori nu au semne specifice ale unei infecții în piept, dar fac febra, par destul de bolnavi și pot deveni letargici.
Pneumonia este suspectata atunci când un medic aude sunete anormale în piept, iar diagnosticul este confirmat de raze.
Bacteriile care cauzeaza pneumonia pot fi identificate prin cultura de sputa.
O efuziune pleurala este o colecție de lichid în jurul plamanilor inflamati.
Pneumonia bacteriena și fungica (dar nu virală) poate fi tratata cu antibiotice.

Ce este pneumonia?

Pneumonia este o infectie a unuia sau a ambilor plămâni, care este, de obicei, cauzata de bacterii, virusuri sau ciuperci. Înainte de descoperirea antibioticelor, o treime din toți oamenii care au dezvoltat pneumonie, ulterior, au murit de la infectie. În prezent, peste 3 milioane de oameni dezvolta pneumonie in fiecare an in Statele Unite ale Americii. Peste o jumătate de milion dintre aceste persoane sunt internate la spital pentru tratament. Deși cele mai multe dintre aceste persoane își revin, aproximativ 5% vor muri de pneumonie. Pneumonia este a sasea cauza de deces in State.

 

Pneumonia

 

Multi dintre cei care dezvolta pneumonie inițial au simptome de răceală (infectii respiratorii superioare, de exemplu, strănut, dureri în gât, tuse), care sunt apoi urmate de febră mare, frisoane, tuse și o productie de sputa. Sputa este, de obicei, decolorata și, uneori, cu sânge. În funcție de localizarea infecției, anumite simptome sunt mai susceptibile de a se dezvolta. Atunci când infecția se stabilește în pasajele din plamani, tusea și sputa tind să predomine. În unele cazuri, tesutul spongios din plămâni care conține sacii de aer este mult mai implicat. În acest caz, oxigenarea sângelui poate fi afectată, împreună cu rigidizarea pulmonara, ceea ce duce la dificultati de respiratie. Uneori culoarea pielii se poate schimba și va deveni palida sau violacee (o afecțiune cunoscută sub numele de “cianoza”), din cauza ca sangele e slab oxigenat.

Durerea toracică se poate dezvolta în cazul în care aspectele exterioare ale plamanilor aproape de pleura sunt implicate în infecție. Aceasta durere este, de obicei ascuțită și se agravează atunci când respiram profund și este cunoscuta sub numele de durere pleuritica sau pleurezie. În alte cazuri de pneumonie, în funcție de organismul cauzal, poate fi un debut lent de simptome. O tuse agravata, dureri de cap, dureri musculare pot fi singurele simptome.

Copiii și sugarii care dezvoltă pneumonie de multe ori nu au semne specifice ale unei infecții în piept, dar au febra, par destul de bolnavi, și letargici. Persoanele în vârstă pot avea, de asemenea, câteva simptome de pneumonie.
Pneumonia poate fi o infecție gravă și amenințătoare pentru viață. Acest lucru este valabil mai ales la copii, la persoanele în vârstă, și la cei care au alte probleme medicale grave, cum ar fi BPOC, boli de inima, diabet, si anumite tipuri de cancer. Din fericire, cu descoperirea antibioticelor, cele mai multe cazuri de pneumonie pot fi tratate cu succes. De fapt, pneumonia e de obicei tratata cu antibiotice orale fără a fi nevoie de spitalizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *