Regretul si efectele sale

Ce e regretul?

Regretul e o stare emotionala care implica vina pentru ceva din trecut, sentimentul de pierdere sau durere pe care il avem fata de noi insine si de faptul ca am fi putut sa prevenim o alegere proasta pe care am facut-o. Pentru persoanele tinere, regretul, desi greu de experimentat, poate fi o emotie care ajuta. Durerea regretului poate rezulta din faptul ca persoana se gandeste intens la experientele negative care au marcat-o si neputinta de a schimba situatia. Cu cat persoana se concentreaza mai mult, cu atat sentimentul de regret se transforma in stres cronic, care distruge corpul si mintea.

Femeile percep regretul diferit de barbati?

Studiile facute pe diferentele dintre genuri arata valorile crescute pe care femeile le pun intr-o relatie si ca ele sunt mai predispuse sa traiasca in trecut. 44 la suta dintre femeile studiate au regrete cu privire la relatiile anterioare, fata de 19 la suta dintre barbati. Acest rezultat reflecta tendinta barbatilor de a inlocui relatiile pierdute mai rapid, cu noi partenere. In acest studiu, cei care nu au o relatie curenta, este de inteles, au regrete mai mari fata de trecut.

Oamenii au regrete mai mari cand privesc mai mult spre trecut?

Alte cercetari au comparat regretul pe diferite perioade de timp. Pe termen scurt, oamenii tind sa regrete actiuni pe care le-au facut si greseli, in timp ce pe perioade de timp mai mari, acestia regreta actiunile pe care nu le-au facut, cum ar fi oportunitati ratate cu privire la dragoste sau slujba, ori ca au muncit prea mult si nu au petrecut mai mult timp cu familia. Regretul si efectele sale

Cum apreciaza oamenii regretul?

Cercetatorul  Neal Roese de la Northwestern University este initiatorul unui studiu extraordinar pe oameni tineri care au evaluat regretul mai mult favorabil decat nefavorabil. Odata, pentru ca este perceput a fi o actiune motivationala corectiva. Interesant, regretul a fost trecut pe lista ca avand 5 functii  (1) da sens lumii, (2) evitam comportamente negative in viitor , (3) castigam perspective, (4) obtinem armonie sociala, si(5) ne imbunatatim abilitatea de a castiga oportunitatile dorite.

Poate avea regretul efecte negative pe termen lung?

Regretul poate sa aiba efecte distructive asupra mintii si corpului cand se transforma in auto blamare si impiedica oamenii sa traiasca. Aceasta trasatura repetitiva, negativa, de autoconcentrare, este caracteristica depresiei si poate fi cauza unor probleme mintale de sanatate. Alte cercetari arata ca regretul poate rezulta din stres cronic, probleme hormonale si imunologice. Regretele impiedica abilitatea de recuperare din evenimente stresante, prin extinderea sa emotionala pentru luni, ani si chiar viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *