Cum ne afecteaza praful sanatatea

Acarienii sunt un alergen comun pentru multe persoane, în cazul în care casa este deosebit de prăfuita sau murdara ai putea avea probleme de respirație și mancarime, lacrimarea ochilor și congestia pieptului. În timp ce praful este comun in casele oamenilor, el este, de asemenea, prezent chiar in cele mai curate case și poate cauza alergii sau astm. Înțelegerea a ceea ce este și modul în care iti afectează sanatatea este cel mai bun mod de a combate problema cu praful.

Acesti acarieni sunt insecte microscopice care nu pot fi văzute sau simțite de oameni, dar care trăiesc pe firele de par, fie umane sau animale. Ele nu trebuie confundate cu ploșnițele, deoarece acestea sunt insecte mai mari care musca de fapt, pielea umană. Acarienii isi fac vizuină în pânză și țesături și nu esti conștient de prezența lor în casa , dar acest lucru nu înseamnă că nu sunt dăunători.

Salteaua si pernele sunt un loc preferat de odihnă pentru particulele de praf, pentru ca acarienilor le plac locurile calde și întunecoase. Ei se hrănesc, de asemenea, cu celulele moarte ale pielii, care se desprind în mod natural pe timpul nopții și care cad pe pat și perne. Oamenii isi lasa pielea in mod constant, se crede că aproximativ 80% din aceste particule le vedem când dungile razelor solare intra in camera . Noaptea se pot pierde și mai multe celule ale pielii, deoarece pielea se freacă de perne și lenjeriile de pat. Unii estimează că 10% din greutatea unei perne de doi ani, este de la particule de praf, acarieni morți și excrementele acestora. O saltea tipica poate avea oriunde intre 100.000 pana la 10 milioane de acarieni in interiorul ei.

 

Cum ne afecteaza praful sanatatea

 

În timp ce aceste insecte sunt de obicei inofensive, ele pot provoca astm și alergii, probleme de respirație, deoarece acestia se agață de particulele de praf și particulele de piele din aer. Cu cat e casa mai prafuita și daca vă neglijați locurile  de odihna, cu atât mai mult veti respira praf. Este important mai ales pentru cei cu alergii și astm sa curete zonele în care particulele de praf s-ar putea colecta.

Spalati salteaua cu un furtun de vid în fiecare săptămână. Intoarceti salteaua în fiecare lună, astfel încât să aibă o suprafață mai curată pe care să dormiti. Este, de asemenea, bine sa utilizati o husa de saltea dacă aveți alergii sau astm pentru o protecție sporită. Înlocuiți salteaua la fiecare cinci pana la opt ani. Faceti același lucru pentru perne, aveți posibilitatea să le aspirati și sa folositi de asemenea o folie de plastic sub perna de pânză, și să cumparati perne noi în mod regulat.

Acarienii, de asemenea, se gasesc în orice material din casă, deci curata frecvent mobilierul tapitat. Spala podeaua de două ori pe săptămână, și înlocuieste sacul aspiratorului frecvent.

Cum ne afecteaza praful sanatatea

 

Iata alte cateva lucuri despre praf:

Mult mai mici decât un bob de nisip, particulele de praf sunt prea mici pentru a fi vazute cu ochiul uman.

Cel puțin 10% din populația umană și aproximativ 80% din sufera de alergii  la proteinele care se găsesc în deșeuri și  praf.

Praful acarian  alergen este cauza numărul unu  de rinita alergica perena.

Daca te trezesti de multe ori cu congestie, iti curge nasul,ai ochii înlăcrimați, mâncărimi, sau stranuti, atunci esti probabil alergic la acarieni.

Acarienii prospera in medii calde, umede.

Patul tau este mediul perfect pentru acarieni, le place sa patrunda in material și  se hranesc cu celulele moarte ale pielii. Oamenii lasa două – trei kilograme de piele pe an ca  hrană pentru acarieni.

Un gram (aproximativ o jumatate de lingurita) de praf conține  1.000 de particule de praf și 250.000 de alergeni.

Populatiile acarienilor de praf cresc rapid. Fiecare  femela poate crește populația cu 25 sau 30 de acarieni noi pe saptamana.

În funcție de vârsta sa, salteaua poate găzdui între un milion și zece milioane de particule de praf.

Pe parcursul a 80 de zile de viață, acarianul mediu de praf produce aproximativ 1.000 de particule de deșeuri alergene.

Acarienii cresc cel mai bine la 75-80% umiditate relativă, și ei nu pot supraviețui atunci când umiditatea este sub 50%.

Un studiu de la Universitatea Johns Hopkins a  arătat că acarianii și nivelurile de alergeni au scăzut cu 90% sau mai mult într-o lună de la inlocuirea saltelor și pernelor și spalarea frecventa a lenjeriei de pat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *