Rolul tatalui in viata adolescentelor

In timp ce unii ar putea  crede ca rolul tatălui în viața unei adolescente e mai puțin important  decât rolul mamei, nu este cazul. Ar putea părea că rolul de tată e mai puțin important deoarece tații sunt de multe ori mai puțin implicați în îngrijirea de zi cu zi a unei fiice, cu toate acestea,   prezenta tatalui afecteaza foarte mult dezvoltarea fiicei adolescente.
Un model de comportament
Poate cel mai important rol pe care un tată il are în viața fiicei sale adolescente este de model de comportament. Felul in care un tată tratează familia are un impact puternic asupra așteptărilor fiicei sale la modul în care adulții ar trebui să acționeze. De exemplu, un tată care arată respect pentru soție și tratează cu căldură familia ii spune indirect, fiicei lui cum viitorul ei soț ar trebui să acționeze. Alternativ, un sot agresiv, abuziv,  arata fiicei sale că violența ar fi normala într-o relație adulta, ceea ce o face sa aiba mai multe sanse de a se retrage in angajarea în relații cu bărbați.

 

Rolul tatalui in viata adolescentelor

Tatăl este, de asemenea, un model pentru cum ar trebui să fie interacțiunea tata-fiica. Este mult mai probabil decât mama să se angajeze în activități jucause, emoționale cu fiicele ,  care obțin de multe ori abilități emoționale de la tatăl lor. În acest fel, părinții încurajează exprimarea emoției la fiicele lor, fie că aplauda la un meci de baseball sau intalnesc oameni noi la un concert. Această relație este atât de importanta, că, potrivit studiilor realizate de Departamentul de Sanatate si Servicii Umane, fetele cu relatii puternice, sănătoase cu tații lor tind să aibă un sentiment mai mare de stima de sine și sunt mult mai probabil sa se angajeze în comportament pro-social.

 

 

Rolul tatalui in viata adolescentelor
Suport fizic
La fel ca mama, tatăl oferă un confort fizic fiicei sale. Imbrățișand-o și sarutand-o , tatii isi demonstreaza sprijinul și lauda pentru fiicele lor. Acest sentiment de suport fizic si siguranta este ceva ce fetele adolescente au nevoie, mai ales ca acestea incep sa formeze relatii romantice. Suportul fizic de la părintele de sex masculin este o nevoie naturala pentru fiice, în cazul în care fetele nu-l primesc, ar putea găsi alte modalități de a umple ceea ce au nevoie. Acest lucru se întâmplă de multe ori, prin căutarea unor relații sexuale la varste mai tinere. De fapt, fetele adolescente ale căror tați nu sunt implicati fizic în viața lor au de doua ori mai multe sanse de a se angaja în activități sexuale timpurii și sunt de șapte ori mai multe sanse de a ramane gravide de tinere, conform TeenPregnancy.Org.

Un rol emoțional
Adolescentele se afla in, situații sociale și de exprimare emoțională mai mult decât orice alte persoane. Cu toate acestea, experiența lor în acest domeniu tinde să fie scazuta. Pentru a afla reacții emoționale adecvate în situații sociale, fetele adolescente se uita la părinții lor. Părinții care răspund cu furie sau care pierd controlul, cum ar fi probleme între el și soție arata indirect copiilor lor că astfel de răspunsuri sunt adecvate. Fetele adolescente învăța din acest comportament că este în regulă să reacționeze negativ la situații supărătoare. Ca rezultat, fetele au tendința de a adopta aceste tehnici și, în conformitate cu Departamentul de Sanatate si Servicii Umane, fetele cu astfel de tați sunt mult mai susceptibile de a fi negative și critice cu prietenii lor, și ar putea avea lipsa de auto-control.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *