Scleroza multipla

Scleroza multipla (SM) este o boală care deterioreaza progresiv nervii creierului și a măduvei spinării. Leziuni ale nervilor în scleroza multiplă pot fi reflectati prin modificări  senzoriale sau functii motorii (musculare), în organism.
Cauza sclerozei multiple este necunoscută, dar a devenit larg acceptată ca factorii genetici, imunologici, și de mediu de viata joaca un rol.

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multipla (SM) este o boala in care nervii din sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii), se degenereaza. Mielina, care oferă o acoperire sau o izolare pentru nervi, îmbunătățește conducerea impulsurilor de-a lungul nervilor și, de asemenea, este importantă pentru menținerea stării de sănătate a nervilor. În scleroza multiplă, inflamația determină mielina să dispară. Prin urmare, impulsurile electrice care călătoresc de-a lungul nervilor incetinesc. În plus, nervii sunt deteriorati ei înșiși. Ca  si nervii, mai multe functii sunt afectate, cele care sunt controlate de sistemul nervos, cum ar fi vederea,  vorbirea,  mersul pe jos, scrisul, și memoria.

Aproximativ 350.000 de oameni din SUA au scleroza multipla. De obicei, o persoană este diagnosticată cu scleroză multiplă între 20 și 50 de ani, dar scleroză multiplă a fost diagnosticata si la copii și la vârstnici. Scleroza multiplă este de doua ori mai probabila să apară la caucazieni ca în orice alt grup. Femeile sunt de doua ori mai probabil să fie afectate de scleroza multiplă mai devreme în viata. Cauza aparitiei sclerozei multiple este încă necunoscuta. În ultimii 20 de ani, cercetatorii s-au concentrat asupra bolilor   sistemului imunitar si genetica pentru explicații. Sistemul imunitar este apărător al corpului și este foarte bine organizat și reglementat. Dacă este declanșat de un obiect agresor sau străin, sistemul imunitar se monteaza intr-o acțiune defensivă, care identifică și atacă invadatorul și apoi se retrage. Acest proces depinde de comunicarea rapidă între celule ale sistemului imunitar și producerea de celule care pot distruge intrusul. În scleroza multipla, cercetatorii suspecteaza ca un agent străin, cum ar fi un virus, modifică sistemul imunitar, astfel încât sistemul imunitar percepe mielina ca un intrus și o atacă. Atacul  sistemului imunitar asupra tesuturilor pe care se presupune  le protejeza se numeste autoimunitate, si   scleroza multipla este considerata a fi o boala  autoimuna. În timp mielina poate fi reparata dupa asalt, unii dintre nervi sunt dezbrăcati de învelișul lor de mielina (deveniti demielinizati). Cicatrizarea, de asemenea, are loc, iar materialul este depozitat în cicatrici si placi.

Scleroza multipla este mostenita?

Deși rolul său este neclar, genetica ar putea juca un rol în scleroza multiplă. Europenii țigani, eschimosii și africanii bantu în esență, nu  dezvolta scleroză multiplă, în timp ce indienii nativi de Nord și din America de Sud, Japonia și alte grupuri asiatice au o incidență scăzută.  Cresc șansele în familiile în care o rudă de gradul întâi are boala. Astfel, un frate, soră, părinte, copil sau a  unei persoane cu scleroza multipla are 3 sanse din 100 sa dezvolte  scleroza multipla. În mod similar, un geamăn identic are o sansa de aproape 30% de a dobândi scleroza multipla întrucât un frate geamăn neidentic are doar o sansa de 4% în cazul în care alta  ruda are boala. Aceste statistici sugerează că factorii genetici joaca un rol major in scleroza multipla. Cu toate acestea, alte date sugerează că factorii de mediu joacă, de asemenea, un rol important.

Care sunt simptomele de scleroza multipla?

Simptomele sclerozei multiple pot fi unice sau multiple si pot varia de la ușoară până la severă în intensitate și de scurtă sau lunga durată. Remisiunea completă sau parțială de la simptome apare de timpuriu, la aproximativ 70% din persoanele cu scleroza multipla.

Tulburările vizuale pot fi primele simptome ale sclerozei multiple, dar ele, de obicei, dispar. O persoană poate observa un petic de vedere încețoșată, distorsiuni rosu-portocalii sau roșii-gri sau pierderea monoculară vizuală ( pierdere a vederii la un ochi). Simptome vizuale datorate inflamatiei nervului optic (nevrită optică) în scleroza multiplă, de obicei, sunt însoțite sau precedate de dureri de ochi.
Slăbiciune la nivelul membrelor, cu sau fără dificultăți de coordonare si echilibru pot să apară mai devreme.
Spasme musculare, oboseală, senzație de amorțeală, înțepături și dureri sunt simptome comune.
Pierdere de senzatie, defect de vorbire (de obicei, o problemă  in articularea cuvintelor), tremor, amețeli

Scleroza multipla
Cincizeci la suta de oameni experimenteaza modificări psihice, cum ar fi:

-concentrare scazuta
-un anumit grad de pierderi de memorie,
-incapacitatea de a efectua sarcini secvențiale
-depreciere în hotărâre.
Alte simptome pot include:

-depresie,
-depresie maniacala
-paranoia
-o dorinta incontrolabila de a râde și plânge.

Cum se tratează scleroza multipla?

Există multe probleme pentru pacient și medic  să ia în considerare în tratarea sclerozei multiple. Acestea pot include:

-îmbunătățirea vitezei de recuperare de la atacuri (tratament cu medicamente cu steroizi);
-reducerea numărului de atacuri sau numărul leziunilor IRM; sau
-încercarea de a incetini progresia bolii (tratament cu medicamente de modificare a bolii).
Un obiectiv suplimentar este  scutirea de la complicatii din cauza pierderii functiei organelor afectate (tratament cu medicamente care vizează simptome specifice).

Cei mai multe neurologi vor lua în considerare tratamentul odată ce diagnosticul de scleroza recurent remisivă multiplă este stabilit. Mulți vor incepe un tratament, la momentul primului atac de scleroză multiplă, deoarece studiile clinice au sugerat că pacienții la care tratamentul este întârziat nu poate  avea la fel de multe beneficii ca și la pacienții care sunt tratați mai devreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *