Sindromul computer vision

Sa stam in fata computerului ore intregi a devenit parte din viata noastra. Si inevitabil acest lucru isi pune amprenta pe ochii nostri. Numele problemelor cauzate de computer pentru ochi a primit denumirea de sindromul computer vision. Acest sindrom nu reprezinta o boala specifica a ochilor. Ci un intreg ansamblu de simptome si dureri cauzate de folosirea calculatorului. Cercetatorii spun ca aceste probleme ale ochilor sunt comune. Undeva intre 50 si 90 la suta dintre oamenii care lucreaza la calculator au cel putin cateva din simptomele deranjante. In plus, adultii nu sunt singurii vulnerabili la acest sindrom.Sindromul computer vision
Copiii care se joaca la calculator sau jocuri video purtabile pot avea astfel de probleme, in special daca lumina si pozitia calculatorului nu sunt ideale. Sindromul computer vision e similar cu cel de tunel carpian si alte probleme cauzate de stresul de la serviciu.  Apare cand executi aceleasi miscari tot timpul.
Ca si celelalte probleme repetitive, sindromul computer vision se poate inrautati cu cat iti continui activitatea. Lucrul la computer cere o concentrare continua, si ochii trebuie sa se acomodeze cu miscarea si interpretarea datelor.

Toate aceste functii necesita efort din partea muschilor oculari. Lucrul la computer e mult mai dificil pentru ochi decat sa citesti o carte pentru ca se adauga alte elemente cum ar fi contrastul, lumina, stralucirea.

Problemele la ochi apar mai ales daca exista si alte afectiuni oculare, cum ar fi astigmatismul, sau daca ai nevoie de ochelari dar nu ii porti cand lucrezi la calculator. De asemenea, lucrul la calcularor devine mai dificil cu cat imbatranesti iar ochii isi pierd flexibilitatea. Abilitatea de concentrare scade si se diminueaza catre varsta de 40 de ani.
Care sunt simptomele sindromului computer vision- Nu exista o evidenta a simptomelor pe care acest sindrom le cauzeaza si cat de mult afecteaza ochii pe termen lung, de exemplu cataracta. Insa, utilizarea regulata a calculatorului poate fi sursa unor probleme semnificative si disconfort.                         Sindromul computer vision

Iata cateva simptome:

-vedere incetosata
-vedere dubla
-ochi uscati si rosii
-ochi iritati
-dureri de cap
-dureri de spate si gat
Daca aceste simptome nu sunt tratate, pot avea efect asupra performantei la serviciu. Facand cateva schimbari la mediul de lucru, te poate ajuta sa iti imbunatatesti simptomele.
-rearanjeaza-ti biroul. S-a descoperit ca pozitia optima pentru monitor e la 20-28 cm de fata. La acea pozitie nu trebuie sa iti intinzi gatul sau sa iti obosesti ochii. Pune un raft cu materiale de lucru langa monitor, ca sa iti fie la indemana in timp ce lucrezi.

-da ochilor o pauza. Uita-te departe de monitor la fiecare 20 de minute ca sa iti odihnesti ochii. Clipeste des ca sa iti mentii ochii hidratati. Daca ochii ti se usuca excesiv, foloseste picaturi.

-seteaza computerul in asa fel incat lumina generata sa nu fie obositoare, ajusteaza stralucirea si contrastul.

Viziteaza oftalmologul regulat, ca sa iti dea retete adecvate. Spune-i problemele tale, poate vei avea nevoie de ochelari. Doctorul iti va recomanda ochelarii corespunzatori pentru lucrul la computer, cu lentilele adecvate, pentru a reduce simptomele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *