Nu lasa bebelusul sa doarma pe burtica!

Nou-născuții sunt mai neajutorați decât v-ati putea imagina. Ei se bazeaza pe parinti pentru orice, de la alimente la schimbat și chiar dormit. Corpul unui nou-nascut este slab și el   nu are nici un control asupra mișcărilor, iar sistemele   sunt inca in curs de dezvoltare. Acesta este motivul pentru care persoanele care ii ingrijesc trebuie să se asigure că acestia au o pozitie de dormit confortabila și să ii supravegheze în orice moment, și de aceea nu ar trebui să ii puna sa doarma pe burtica!

Când tii in brate un nou-născut vrei să fii sigur că ii tii capul, deoarece acesta nu e suficient de puternic pentru a rezista și s-ar putea deplasa. Un nou-nascut nu isi poate tine si misca   pe cont propriu capul și nu poate sta în poziția de așteptare. Această lipsă a controlului muscular și coordonarii este un motiv pentru care să puneți un nou-născut sa doarma pe burtica.

Un adult care doarme pe burta este capabil să isi deplaseze capul la dreapta sau la stânga în cazul în care constată că respirația este blocata pentru orice motiv, dar nou-născuții nu pot face asta. Când puneti un nou-născut pe burtica, nasul si gura pot sta lipite de saltea sau lenjeria de pat, iar acest lucru poate le poate tăia caile respiratorii. Copiii mai mari care isi pot misca capetele sunt capabili să se mute într-o poziție mai confortabilă, dar nou-născuții nu pot!

Este teoretizat că unii copii care au murit în pătuțurile lor ar putea fi victime ale acestei poziții de somn necorespunzătoare. Deoarece corpurile lor sunt prea mici și prea subdezvoltate să se miște în mod corespunzător, acestea nu pot fi în măsură să schimbe poziția și pot fi sufocati literalmente în somn.

De asemenea este bine să se evite pernele și lenjeriile de pat si jucarii in patutul unui copil. Ca adult, dacă o pernă iti cade pe fata in timpul somnului te vei muta pur și simplu , dar nou-născuții nu pot face asta, dacă o jucărie li se rostogoleste pe nas sau gura sau dacă lenjeria de pat le acopera fața. Nou-nascutii nu au nevoie de perne pentru a-si sprijini capul și o pătură care nu este mai mare decât umerii lor ar fi suficienta.

 

Nu lasa bebelusul sa doarma pe burtica!

Un copil care doarme pe burtă poate fi, de asemenea, mai predispus la indigestie, gaze, precum si alte tulburari digestive din cauza presiunii de pe burtă în timpul somnului. Sistemul lor digestiv este foarte delicat și încă în creștere , motiv pentru care scuipa si vomita de multe ori după mese. Imaginați-vă o masă grea și apoi sa dormiti pe stomac și înțelegeți modul în care copiii se simt atunci când sunt pusi pe burtă !

Poate copilul  dormi pe o parte?
Sa pui  copilul  sa doarma pe o parte, este mai sigur decat   pe burta .
Ce se întâmplă dacă copilul vomita în timp ce doarme pe spate?
Medicii  cred  că, dacă copilul a dormit pe spate, ar fi periculos dacă a vărsat. Se crede că copilul s-ar putea sufoca, pentru că nu are suficientă putere sa isi miste capul.
Cu toate acestea, copiii care dorm pe spate  nu au nici o dificultate dacă sunt bolnavi.
Pericolul de voma a fost cel mai important argument pentru  ca copilul să doarmă pe burta, dar e mult mai periculos să lăsați   copilul în această poziție.
De ce este mai sigur pentru bebelus sa doarma pe spate?

 

Nu lasa bebelusul sa doarma pe burtica!
Nimeni nu stie de ce este mai sigur  ca bebelusul  sa doarma pe spate mai degrabă decât  pe burta. Există mai multe teorii.
O teorie este ca un copil  care doarme pe burta nu respiră  bine și nu ajunge suficient oxigen.
O altă posibilitate este ca bebelusul se poate sufoca, atunci cand doarme pe burta sau pe o saltea care este prea moale și elastica. Nu au fost înregistrate cazuri  dar acest lucru se întâmplă pentru copiii care dorm în paturi de apă. Deci, copiii nu ar trebui să doarma pe un pat de apă.
O a treia teorie sustine ca este   periculos pentru un copil să stea cu fața pe saltea, ca poate conține microbi care pot interfera cu respiratia copilului.
Nimeni nu a rezolvat încă misterul de deces in patut. Astăzi, știm doar că cazurile de deces  in patut au scăzut enorm, deoarece medicii recomanda ca bebelusii sa doarma pe spate.
 Cum sa faci patul copilului tău  sigur
Este recomandat ca bebelusul sa doarma pe o saltea tare, mai degrabă decât pe una care este prea moale.
Patul trebuie să fie stabil și partea de jos a patului trebuie făcută dintr-o bucată de material solid, mai degrabă decât șipci. Barele de pe marginea patului ar trebui să aiba nu mai mult de 6,5 cm  spatiu, astfel încât copilul sa nu-si blocheze capul. Părțile laterale și capetele   patului trebuie să fie de cel puțin 60 cm  , astfel încât copilul sa nu poata urca.
Părinții nu ar trebui să pună telefoane mobile, jucării sau alte obiecte în pat cu copilul . Nu umple patul cu o mulțime de jucării de pluș. Nu acoperiți salteaua cu plastic , deoarece acest lucru poate duce la sufocare. Perna copilului trebuie să fie de o dimensiune potrivita.
Nu lăsați copilul sa doarma pe  o perna de adult. Acest lucru va crea un pericol de sufocare și nu este buna pentru spatele copilului.
Camera în care copilul doarme nu trebuie să fie prea calda. O temperatură de 16 până la 20 ° C este suficientă. În timpul verii, asigurați-vă că bebelușul nu este supra-îmbrăcat, și  fiti atenti în cazul în care copilul are febra.

Păstrați fata bebelusului descoperita atunci când doarme și se va simti confortabil și fericit, și mai presus de toate, în condiții de siguranță!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *