Telefonul mobil si expunerea la radiatii

Organizația Mondială a Sănătății a etichetat telefoanele celulare ca avand “riscuri cancerigene,” ceea ce înseamnă că acestea au un risc de cancer semnificativ pentru om.

Rata de deces de cancer la creier printre utilizatorii de telefoane mobile a fost mai mare decât rata de deces prin cancer cerebral in randul celor care au folosit telefoanele non-portabile, care au stat departe de capul lor.

Riscul de neuroma acustic, o tumora benigna a nervului auditiv, care apare de la radiații provenind de la antena unui telefon, a fost cu cincizeci la sută mai mare la persoanele care au raportat utilizarea telefoanelor mobile de șase ani sau mai mult.

Riscul de tumori neuro epiteliale rare de pe partea exterioară a creierului a fost mai mult decât dubla, o crestere semnificativa statistica a riscului, la utilizatorii de telefoane mobile, comparativ cu persoanele care nu au folosit telefoanele mobile.

Studiile de laborator au cercetat capacitatea de radiatii de la antena unui telefon de a provoca daune genetice funcționale, rezultatele fiind definitiv pozitive.

Am pus împreună o listă de modalități prin care puteți reduce expunerea și riscurile.

 

Telefonul mobil si expunerea la radiatii

 

1. Utilizați o cască sau un difuzor
Castile emit radiatii mult mai puține decât telefoanele. Experții spun ca folosirea unor căști cu fir sau fără fir este mai sigura. Unele căști fără fir emit continuu un nivel scăzut de radiații, astfel încât trebuie oprite atunci când nu sunteți în timpul unui apel. Utilizarea telefonului în modul difuzor reduce, de asemenea, radiatiile la cap.

2. Asculta mai mult, vorbeste mai puțin
Telefonul emite radiații atunci când vorbim sau trimitem un mesaj text, dar nu atunci când primim mesaje. Ascultarea mai mult și vorbitul mai puțin reduce expunerile la radiatii.

3. Mesajele
Telefoane utilizează mai puțină energie (ceea ce înseamnă mai puține radiații) pentru a trimite un text în loc de apel voce. De asemenea, mesajele text păstrează telefonul – sursa de radiații – departe de cap.

4. Tineti telefonul departe
Țineți telefonul departe de trunchi atunci când vorbiti cu cască sau difuzor, nu la ureche, într-un buzunar, sau la curea, în cazul în care țesuturile moi ale corpului absorb radiații.

5. Cumparati un telefon cu nivel scazut al radiatiilor
Nu toate telefoanele sunt create egal: Dacă sunteți în cautarea unui nou telefon, găsiti unul care emite radiații cat mai mici posibil și răspunde nevoilor dumneavoastra.

6. Semnal slab
Barele de semnal înseamnă ca telefonul are să-și intensifice emisiile sale pentru a contacta turnul. Suna atunci când telefonul are un semnal puternic.

7. Scuturile de radiatii

 Scuturile de radiatii, cum ar fi capacele antenei sau tastatura reduc  calitatea conexiunii și forța telefonului pentru a transmite la o putere mai mare cu radiații mai mari.

8. Limitezeaza utilizarea de către copii
Creierul copiilor mici absoarbe la fel de multe radiații de la telefon mobil ca si adulții. Agențiile de sănătate din cel puțin 6 țări recomanda limitarea utilizării telefonului la copii, doar pentru situații de urgență.

 

Telefonul mobil si expunerea la radiatii

 

9. Păstrați conversațiile scurte
Nu e bine sa aveți o conversație de oră cu prietenul sau prietena inainte de culcare. Chiar și un apel de două minute a fost gasit ca modifica activitatea electrică naturală a creierului timp de până la o oră după aceea. Utilizați Skype, dacă vreti să spuneti noapte buna sau sa vorbiti cu un vechi prieten. Cu condiția să nu aveți unul din acele computere vechi de școală cu monitorul gigant.

10.Atentie la recepție 

Telefonul functioneaza mai greu cand se stabileste o conexiune, mai multă radiație este emisă. Nu utilizați telefonul mobil într-o zonă cu recepție slabă. Dacă încercați să vorbiti cu prietenul în metrou, așteptați până când veți fi într-o zonă cu recepție mai bună. Nu utilizați telefonul mobil în spații închise, din metal, cum ar fi vehicule sau lifturi. De asemenea, așteptați să se conecteze apelul înainte de a pune telefonul lângă ureche.

11. Nu țineți telefonul în buzunar
Dacă păstrați telefonul în buzunarul din fata, ati putea fi pune numarul de spermatozoizi în pericol. Un studiu recent sugereaza ca utilizarea telefonului este legată de calitatea spermei mai scăzută și o scădere a fertilității. În timp ce utilizarea telefonului pare sa creasca nivelul de testosteron din organism, există un nivel mai scăzut al hormonului luteinizant, care joacă un rol important în sistemul de reproducere.

12. Nu verificați Facebook-ul în mijlocul nopții
Unii oameni iau  telefonul în pat cu ei, ceea ce poate perturba somnul. Conform unui sondaj realizat de IPASS, 58 la suta din cei intervievati care păstrează smartphone-urile lor la indemana se trezesc in timpul noptii pentru a verifica telefoanele. Aproximativ 11 la suta din acei oameni au verificat telefonul în fiecare noapte. O echipa de cercetatori din Suedia a făcut un studiu de un an urmarind peste 4.000 de utilizatori de telefonie mobila tineri si adulți. Cercetarea a sugerat că o frecvență ridicată de utilizare a telefonului mobil poate duce la tulburari de somn.

13. Nu purtati Bluetooth tot timpul
Bluetooth cu căști fără fir vă va expune la unele radiații. Cu toate acestea, sunt mult mai puține decât la un telefon mobil. Problema este că majoritatea oamenilor poartă Bluetooth tot timpul. Și acest lucru nu este bine. Dacă utilizați un dispozitiv Bluetooth, se trece de la o ureche la alta, astfel încât să nu aveți expunere prea mult pe o parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *