Terapia prin masaj

Terapia prin masaj are o istorie lungă în culturile din întreaga lume. Astazi, oamenii folosesc mai multe tipuri diferite de terapie prin masaj pentru o varietate de scopuri legate de sănătate. În Statele Unite, terapia prin masaj este adesea considerata parte din medicina complementara si alternativa   deși are unele utilizări convenționale. Acest articol oferă o prezentare generală a terapiei prin masaj.

 Beneficii

Potrivit Health Survey,  care a inclus un studiu cuprinzător de utilizare a terapiei prin masaj la americani, un procent estimat la 18 milioane de adulti din SUA si 700.000 de copii au  beneficiat de terapie de masaj în anul precedent.

Oamenii folosesc masajul pentru o varietate de scopuri legate de sănătate, inclusiv pentru a calma durerea, reabilitarea leziunilor sportive, reduce stresul, crește relaxarea, anxietatea si depresie,  fiind de mare ajutor in starea de bine generală.

Dovezi științifice privind terapia prin masaj sunt limitate. Oamenii de stiinta nu sunt inca siguri ce schimbări apar în organism în timpul masajului, indiferent dacă acestea influențează sănătatea, și, dacă da, cum. Centrul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă sponsorizarea studii pentru a răspunde la aceste întrebări și identifica scopurile pentru care masajul poate fi cel mai util.
Terapia prin masaj pare să aibă puține riscuri serioase în cazul în care este folosita în mod corespunzător și furnizata de către un profesionist instruit in masaj.

Terapia prin masaj

 

Istoria  masajului

Terapia prin masaj dateaza de mii de ani. Trimiterile la masaj apar in scrieri din China antica, Japonia, India, națiunile arabe, Egipt, Grecia (Hipocrate a definit ca medicament “arta de frecare”), și Roma.

Masajul a devenit utilizat pe scară largă în Europa în timpul Renașterii. În anii 1850, doi medici americani care au studiat în Suedia au introdus terapia prin masaj în Statele Unite, iar aceasta a devenit popular și a fost promovat pentru o varietate de scopuri medicale. Cu progresele științifice și tehnologice de tratament medical în anii 1930 și 1940, masajul a căzut în dizgrație în Statele Unite ale Americii. Interesul față de masaj a reînviat în anii 1970, în special în rândul sportivilor.

Termenul de “terapie prin masaj” cuprinde mai multe tehnici diferite . În general, terapeutii preseaza, freaca, și  manipuleaza altfel muschii si alte tesuturi moi ale corpului. Ei de cele mai multe ori folosesc mâinile și degetele, dar pot folosi antebratele, cotul, sau picioarele.

În masajul suedez, terapeutul foloseste miscari lungi, de frământare, miscari circulare adânci, vibrații, și autofiletante. Masajul sportiv este similar cu masajul suedez, adaptat în mod specific la nevoile sportivilor.

Terapia prin masaj

 

Terapeuții in masaj lucreaza, inclusiv in birouri private, spitale, azile, studiouri, sali de sport și  fitness. Unii, în casele pacienților sau la locurile de muncă. Ei încearcă, de obicei,  sa ofere un mediu calm, liniștitor.

Terapeuții cer, de obicei, informatii pacienților noi despre simptomele, istoricul medical, și rezultatele dorite. Acestia pot efectua, de asemenea, o evaluare prin atingere, pentru a localiza zonele dureroase sau tensionate și  a determina cat de multa presiune  să se aplice.

De obicei, pacientul se afla pe o masă, fie fara îmbrăcăminte sau  acoperite cu un prosop cu excepția zonei und este masat. Terapeutul poate folosi ulei sau lotiune pentru a reduce frecarea pe piele. Uneori, oamenii fac terapie prin  masaj în timp ce stau  într-un scaun. O sesiune de masaj poate fi destul de scurtă, dar poate dura, de asemenea, o oră sau chiar mai mult.

Cercetari stiintifice

Deși cercetarile științifice  în terapia prin masaj – dacă funcționează și, dacă da, cum – sunt limitate, nu există  suficiente dovezi,   în general, nu pot fi încă trase concluzii cu privire la eficacitatea sa pentru anumite boli.

Conform unei analize,  concluzia generală este că terapia prin masaj este eficienta. Studiile cuprinse în analiză sugerează că o singură sesiune de terapie de masaj poate reduce anxietatea,  tensiunea arteriala,  stabilizeaza ritmul cardiac si mai multe sesiuni pot reduce “anxietatea ca trăsătură”,  depresie, și durere.

O revizuire in 2008 a  Comisiei din 13 studii clinice a gasit dovezi ca masajul ar putea fi util pentru durerile de spate. Ghidurile de practica clinica emise în anul 2007 de către Societatea Americana de Durere si Colegiul American al Medicilor recomanda ca medicii sa ia în considerare utilizarea anumitor  terapii  inclusiv de masaj (precum acupunctura, chiropractica, relaxarea progresiva, yoga ), atunci când pacienții cu hepatită cronică au dureri de spate si nu raspund la tratamentul conventional.
Un studiu pe 300 de pacienti cu cancer avansat a ajuns la concluzia că masajul poate ajuta pentru a calma durerea si  a imbunatati starea de spirit a acestor pacienti.
Un studiu pe 64 de pacienti cu dureri de gat cronice a constatat ca masajul terapeutic a fost mult mai benefic decât o carte de auto-ingrijire, în ceea ce privește îmbunătățirea funcției și ameliorarea simptomelor.
Exista numeroase teorii cu privire la modul în care terapia prin masaj poate afecta organismul. De exemplu, o teorie sugereaza ca masajul poate prevedea stimularea, care   ajută la blocarea semnalelor de durere trimise la creier. Alte teorii sugerează că s-ar putea ca masajul sa stimuleze eliberarea de anumite substanțe chimice în organism, cum ar fi serotonina sau endorfine, sau poate provoca schimbări benefice mecanice în organism. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a testa diferite teorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *