Colesterolul

Colesterolul este un compus chimic care este produs în mod natural de organism și este structural o combinatie de lipide (grăsimi) și steroizi. Colesterolul este o piatra de temelie pentru membranele celulare și hormoni cum ar fi estrogen si testosteron. Aproximativ 80% din colesterolul organismului este produs de ficat, iar restul provine din dieta noastra. Principalele surse de colesterol sunt carne de pasăre, pește și produse lactate. Carnea din organe, cum ar fi ficatul, e deosebit de bogata în conținut de colesterol, în timp ce alimentele de origine vegetală nu conțin colesterol. După o masă, colesterolul este absorbit in intestin și stocat în ficat. Ficatul este capabil să regleze nivelul de colesterol în fluxul de sânge și poate secreta colesterolul dacă este necesar de către organism.

Ce sunt LDL si HDL ?

LDL este denumit colesterol “rau”, deoarece nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt asociate cu un risc crescut de boala coronariana, accident vascular cerebral, si a bolii arterelor periferice. LDL depoziteaza lipoproteine de-a lungul interiorului pereților arterelor, provocând formarea unei substanțe grele, groase numita placa de colesterol. De-a lungul timpului, placa de colesterol provoaca ingrosarea peretilor arterelor și îngustarea arterelor, un proces numit ateroscleroza, care scade fluxul de sange.

HDL este denumit “colesterol bun”, deoarece particulele de colesterol HDL a preveni ateroscleroza prin extragerea de colesterol din peretii arterelor si eliminarea lor prin ficat. Astfel, un nivel ridicat de colesterol LDL și niveluri scăzute de HDL sunt factori de risc pentru ateroscleroza, in timp ce un nivel scăzut de colesterol LDL si niveluri ridicate de HDL sunt de dorit și protejeaza împotriva bolilor de inima si accident vascular cerebral.

 

Colesterolul

Ce determină nivelul de colesterol LDL în sânge?

Ficatul produce si secreta colesterol LDL în sânge. De asemenea, elimină colesterolul LDL din sânge prin receptorii LDL activi pe suprafața celulelor sale. Un număr scazut de receptori LDL ai celulelor hepatice este asociat cu nivelurile sanguine de colesterol LDL mare.

Dietele care sunt bogate in grasimi saturate si colesterol cresc nivelurile de colesterol LDL din sânge. Grăsimile sunt clasificate ca saturate sau nesaturate (în funcție de structura lor chimică). Grasimile saturate sunt obținute în principal din carne și produse lactate și pot ridica nivelul colesterolului din sange. Unele uleiuri vegetale fabricate din nucă de cocos, de palmier, și cacao sunt, de asemenea, bogate in grasimi saturate.

Poate scaderea LDL preveni atacurile de inima si accident vascular cerebral?

Scaderea LDL este in prezent una dintre inițiativele principale de sănătate publică pentru prevenirea aterosclerozei si atacurilor de cord. Beneficiile de scadere a colesterolului LDL sunt:

Reducerea sau oprirea formarii de noi placi de colesterol pe peretii arterelor
Reducerea placilor de colesterol existente pe peretii arterelor si largirea arterelor
Prevenirea rupturii placilor de colesterol, care inițiază formarea cheagurilor de sange si blocheaza vasele de sange
Reducerea riscului de infarct miocardic
Reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale
Reducerea riscului de boala a arterelor periferice
Aceleași măsuri care scad ingustarea în arterele coronare, de asemenea, pot beneficia de arterele carotide și cerebrale (arterele care furnizează sânge la nivelul creierului), precum și arterele femurale care furnizează sânge la nivelul picioarelor.

Colesterolul

 

Cum poate fi redus nivelul de colesterol LDL?

Modificarea stilului de viata pentru scaderea colesterolului

Modificarea stilului de viata pentru scaderea colesterolului LDL implică reducerea excesului de greutate, exerciții fizice regulate, și urmarea unei diete care este scăzuta în grăsimi saturate și colesterol.

Care sunt nivelurile sanguine de colesterol “normale”?

Nu sunt stabilite nivelurile sanguine “normale” de colesterol total si LDL. În cele mai multe teste de sange in medicina, valorile normale pot fi stabilite prin efectuarea de măsurători de la numărul mare de subiecți sănătoși. Intervalul normal de colesterol LDL in randul adultilor “sănătosi” (adulti cu nici o boala coronariana cunoscuta) din Statele Unite ar putea fi prea mare. Procesul de ateroscleroza poate progresa încet la multe copii sanatosi si adulti cu LDL mediu in sange, sa aiba riscul de a dezvolta boli cardiace coronariene in viitor.

De ce este HDL colesterol bun?

HDL este colesterol bun pentru că protejează arterele din procesul de ateroscleroza.  HDL extrage particulele de colesterol din peretii arterelor si le transporta la ficat pentru a fi eliminate prin bila.

Riscul de atacuri de ateroscleroza si inima este strâns legat de nivelul de colesterol HDL. Nivelurile scazute de HDL sunt legate de un risc mai mare, în timp ce nivelurile ridicate de colesterol HDL sunt asociate cu un risc mai mic.

Niveluri foarte scăzute și foarte mari de colesterol HDL pot rula în familii. Familiile cu un nivel scazut de HDL au o incidenta mai mare de atac de cord decat populatia generala, in timp ce familiile cu un nivel ridicat de colesterol HDL au tendinta de a trai mai mult, cu o frecvență mai mică de atacuri de cord.

În studiile clinice care implica scaderea colesterolului LDL, oamenii de stiinta au studiat, de asemenea, efectul HDL la ateroscleroza și ratele de atac de cord. Ei au descoperit ca, chiar si mici cresteri ale HDL ar putea reduce frecvența de atacuri de cord.

Cum poate fi ridicat nivelul de colesterol HDL?

Primul pas în creșterea nivelului de colesterol HDL (si scaderea LDL ) este schimbarea stilului de viata. Atunci când aceste modificări sunt insuficiente, se folosesc medicamente. În prescrierea medicamentelor sau combinații de medicamente, medicii trebuie să ia în considerare efectele secundare ale medicamentelor, precum si prezenta sau absenta altor anomalii.

Exercitiile regulate de aerobic, pierderea in greutate (grasime), și încetarea fumatului va crește nivelul de colesterol HDL. Consumul de alcool regulat (cum ar fi un pahar pe zi) va mări, de asemenea HDL. Din cauza altor consecinte negative asupra sanatatii ale consumului excesiv de alcool, alcoolul nu este recomandat ca un tratament standard pentru colesterolul HDL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *