Tinitus sau tiuitul urechilor

Tinitus este un zgomot anormal in ureche care poate apărea în oricare din cele patru secțiuni ale urechii: urechea externă, urechea medie, urechea interna, si creier.
Tinitusul care persista inexplicabil este evaluat cu un test de auz (audiograma).

Ce este  și care sunt simptomele de tinitus?

Tinitus este un zgomot, care pare să provină din ureche sau cap. În multe cazuri, aceasta nu este o problema serioasa, ci mai degrabă o pacoste, care în cele din urmă se rezolvă. Rar, cu toate acestea, tinitusul poate reprezenta o stare gravă de sănătate.

Aceasta nu este o singura boala, ci un simptom  al unei alte afectiuni. Aproape 36 de milioane de americani suferă de această tulburare. În aproape toate cazurile, doar pacientul poate auzi zgomotul.

Care sunt cauzele tinitusului?

Tinitus poate apărea în oricare dintre următoarele: urechea externă, urechea medie, urechea interna, sau la nivelul creierului. În cazul în care mergem într-o cabina de probă și zgomotele normale exterioare sunt diminuate, devenim conștienti de aceste sunete. Noi nu suntem de obicei constienti de aceste sunete normale ale corpului, deoarece sunt mascate de zgomotele de afara. Ceara sau un corp străin în ureche care blocheaza aceste sunete de fundal ne va face să fim mai conștienți de propriile noastre sunete din cap. Fluidele, infectiile, sau boala oaselor urechii medii poate provoca, de asemenea, tinitus.

Tinitus sau tiuitul urechilor

Una dintre cele mai frecvente cauze de tinitus este o deteriorare a terminatiilor microscopice ale nervului auditiv din urechea interna. Inaintarea in varsta este, în general, însoțită de tinitus cronic.

Astăzi, expunerea la zgomot puternic este o cauza foarte frecventa de tinitus, și de multe ori afecteaza auzul de asemenea. Din păcate, mulți oameni sunt nepăsători cu privire la efectele nocive ale zgomotului excesiv de puternic, arme de foc, și muzică de înaltă intensitate.

Unele medicamente (de exemplu, aspirina) si alte boli ale urechii interne (sindromul Meniere) pot provoca tinitus. Tinitus , în situații foarte rare poate fi un simptom de astfel de probleme grave, ca un anevrism cerebral sau o tumoare pe creier (tumori acustice). Unele remedii comune și ușoare, cum ar fi următoarele pot fi benefice pentru unele persoane. Reducerea sau evitarea cafeinei și aportului de sare, si renuntarea la fumat poate ajuta la ameliorarea simptomelor de tinitus.

Unii pacienti cu tinitus au un nivel mai scazut de zinc și pot beneficia de suplimente cu zinc.
Un studiu a aratat ca melatonina poate ajuta la tinitus, în special a celor cu tulburari de somn din cauza tinitusului. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă verificat în studii controlate.

Există unele terapii comportamentale și cognitive care au avut succes in tratarea tinitusului. . Tipurile de tratamente includ terapie , și terapie comportamentală.

Poate tinitus fi prevenit ?

Nu puneți obiecte în ureche, cum ar fi  betisoarele de bumbac pentru a curăța urechea. Acest lucru poate provoca un impact asupra timpanului, care poate duce la tinitus. Luați medicamente impotriva tensiunii arteriale si alte medicamente doar la sfatul medicului.
Exista mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja de zgomotul excesiv :

Protejați-vă auzul la locul de muncă. Purtați dopuri pentru urechi și urmați liniile directoare  stabilite de către angajator.
Când va aflati la un concert, eveniment sportiv, vânătoare purtati protectie auditiva sau reduceti nivelul de zgomot.
Chiar și zgomotele de zi cu zi, cum ar fi uscătoarele de păr sau o mașină de tuns iarba, pot solicita protecție. Păstrați dopuri pentru urechi la îndemână pentru aceste activități.

Este important să se înțeleagă că sistemul auditiv este una dintre cele mai delicate și sensibile mecanisme din organism. Deoarece este o parte a sistemului nervos general, este sensibil, într-o oarecare măsură, prin tot ceea ce afectează sănătatea generală a individului (atât fizică cat și psihologică). Prin urmare, în scopul de a reduce intensitatea tinitusului, este recomandabil să se facă toate eforturile pentru a:

Evitați expunerea la sunete puternice și zgomote
Controlati tensiunea arteriala
Reduceți consumul de sare
Evitați stimulente nervoase, cum ar fi cafea si cola (cafeină) și tutun (nicotina)
Reduceti anxietatea
Încercati să nu va faceti griji cu privire la tinitus. De multe ori, cu cat mai mult vă faceți griji și vă concentrati asupra zgomotului, mai tare va deveni.
Faceti repaus suficient și evitati oboseala.
Faceti exercitii
Utilizați zgomote de mascare. Tinitus este, de obicei, mult mai neplăcut atunci când împrejurimile sunt liniștite, mai ales atunci când sunteti în pat. Un sunet concurent, cum ar fi un ceas care ticăie, un radio, un ventilator sau un aparat cu zgomot alb poate ajuta la mascarea tinitusului. Dispozitivele auditive mici, cum ar fi dispozitivele care generează un sunet competitiv pot ajuta la reducerea gradului de constientizare a tinitusului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *