Terapia de cuplu

Un mariaj pe cale sa se sfarseasca e dureros si poate fi extrem de dificil pentru ambii parteneri, mai ales daca e implicata o a treia parte, adica copiii, prieteni si rude. Dupa ce ati fost impreuna o anumita perioada de timp, devine foarte important sa luptati pentru relatie si sa munciti pentru a reconstrui iubirea si intelegerea care va uneau odata.

Cand se ajunge la asta, multe persoane iau in considerare terapia de cuplu, un mod profesionist de ajutor, pentru a se putea confrunta cu problemele si a se intoarce la intimitate si iubire. Dar este o miscare buna? Chiar merge si ar trebui sa o iei in considerare in relatia ta?

Ce este terapia de cuplu?

In primul rand, e important sa facem o diferenta intre consilierea unei relatii, terapia de cuplu si consilierea maritala. Consilierea unei relatii inseamna consilierea pentru unele parti ale relatiei. Nu e nevoie sa fie vorba de un cuplu casatorit, dar poate fi utilizata si la membrii familiei, angajati, intre clienti si parteneri de afaceri sau chiar membrii unei echipe de sport.
Terapia de cuplu tinde sa aiba intre una si trei sedinte si acestea tind sa se concentreze pe istoria cuplului, problemelor emotionale care au aparut in timp. Consilierea maritala poate fi in ambele combinatii si se concentreaza asupra cuplurilor casatorite.

 

Terapia de cuplu

Principii si practici

Sedintele in general incep prin a intelege indivizii care exista in acea relatie. Asta inseamna perceperea personalitatii, valorilor-religie, politica, si morala. Aceste valori pot dicta felul in care ne traim vietile si din care rezulta actiunile si deciziile noastre. De aici, pot fi examinate alte aspecte ale relatiei. De exemplu, caracterele inadaptabile, care sunt cicluri negative intr-o relatie, si deseori sunt repetitive. Acestea sunt de obicei legate de alte probleme ca insecuritatea, egoul, gelozia, furia, probleme de comunicare sau combinatii ale acestora.

Alte lucruri care pot cauza probleme sunt schimbarile in viata cuplului-probleme de sanatate, dificultati financiare, locatie, mediu, sau problemele altor membri ai familiei. In multe cazuri exista o complexitate de factori.
Deseori, doar avertizarea cu privire la fortele sub care functioneaza relatia si originile problemelor pot ajuta cuplurile sa rezolve conflictele mai usor. Insa, consilierii vor sugera o schimbare de comportament. Fiecare partener va trebui sa isi asume responsabilitatea pentru probleme si sa isi schimbe modul de gandire si felul de a reactiona.
Felul in care terapeutii faciliteaza aceste schimbari depinde de fiecare. Doua practici cunoscute sunt;

Ascultarea activa: aceasta implica crearea unui mediu sigur pentru fiecare persoana de a se exprima pertenerului si terapeutului fara intreruperi sau critici. Studiile sugereaza ca mai putin de cinci procente de interactiuni maritale implica ascultarea activa a partenerului si e un lucru grozav pentru fiecare sa isi spuna punctul de vedere si sa se descarce.

Terapia concentrata pe partea emotionala. Aici, terapeutul se concentreaza mai mult pe emotii decat pe discutii sau actiuni. Asta inseamna admiterea unui atasament emotional fata de partener si sa inveti sa-i hranesti aceasta dependenta.

Merge?

Deci intrebarea care ramane este daca metodele de mai sus merg cu adevarat. Asta depinde de mai multi factori si de personalitatile implicate, de terapeut, de cuplu si de vointa de a da acestui proces o sansa. Desi nu in toate cazurile functioneaza, studiile arata ca pentru multe relatii e de un real succes. Asigura-te ca mergi la terapeutul potrivit si intereseaza-te de rata de succes a acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *