Intrebari si raspunsuri despre lapte

La un moment dat, laptele a fost promovat ca “hrana perfecta.” Laptele matern, desigur, ar putea fi numit hrana perfecta pentru un copil. Cu toate acestea, laptele și produsele lactate sunt foarte hrănitoare și principala sursă de calciu in dieta noastra. Acestea oferă multe beneficii, ca parte a unui regim alimentar sănătos și bun pentru inima-fiind o componentă esențială a dietei DASH, conceputa  pentru controlul tensiunii arteriale. Dupa zeci de ani de cercetare, știm mult mai multe acum despre lapte. Dar exista întrebări legitime, la care se adaugă o serie de mituri, ce s-au înmulțit.
 Argumentele cu privire la lapte sunt foarte politizate, cu industria produselor lactate pe de o parte. Cu toate acestea, există o mulțime de cercetari, inclusiv unele sponsorizate de industria produselor lactate, si unii din cercetătorii independenți. Iată câteva răspunsuri la întrebări.
Intrebari si raspunsuri despre lapte
Cauzeaza  laptele  cancer? Sau protejeaza împotriva lui?
Am auzit ambele variante.
Nu e nici o legătură clară între lapte și cancer. Adversarii lactatelor spun ca laptele creste riscul de cancer la san, de prostata, si cancer ovarian. Dar există doar câteva studii pentru a sprijini această idee, și multe studii nu au gasit nici un risc crescut. În plus, laptele poate reduce de fapt, riscul de cancer de colon, din cauza calciului și vitaminei  D. De exemplu, un studiu in British Journal of Nutrition a constatat că în anul 2006 oamenii care beau foarte puțin lapte au avut un risc mai mare de cancer de colon decât cei care au baut cel putin un pahar de lapte pe zi.
 Ajuta la prevenirea osteoporozei? Sau provoaca, deoarece unii adversari ai laptelui pretind?
Unele grupuri anti-lactate susțin că produsele lactate de fapt, cresc riscul de osteoporoza, pierderea de masa osoasa severa care de multe ori însoțește imbatranirea. Ele indică faptul că, în cele mai multe părți din China și India, în cazul în care produsele lactate sunt consumate rar si calciul provine în principal din legume verzi, rata de osteoporoza si fracturi este mult mai scăzută decât în Statele Unite, unde consumul de lapte este mare. Dar nu e posibil să existe aceste diferențe naționale în materie de sănătate osoasa exclusiv pe aportul de lactate, deoarece exista factori genetici, culturali, precum și stilul de viață, precum și cele de dieta, fără îndoială, intră în joc. Este foarte puțin probabil ca laptele sa cauzeze osteoporoza.
Intrebari si raspunsuri despre lapte
 O problemă posibilă cu produsele lactate este că acestea sunt bogate in proteine si un aport de proteine foarte mare crește ușor excreția de calciu în urină și ar putea reduce densitatea oaselor. Cu toate acestea, proteinele adecvate ajuta la mentinerea oaselor puternice, precum și un nivel ridicat de calciu din produsele lactate poate mai mult decât compensa  efectul advers. În plus, laptele este aproape întotdeauna imbogatit cu vitamina D, care poate fi cel puțin la fel de importanta ca și calciul pentru sanatatea oaselor, in functie de cercetarile recente.
 Pierderea de masa osoasa este cauzată de mai mulți factori în afară de dieta. Potrivit  dr. Robert Heaney, de la Universitatea Creighton din Omaha, marea majoritate a studiilor arată că  calciul din produsele lactate are un efect protector asupra oaselor. Calciul din lapte poate oferi beneficii de lungă durată decât luarea lui din suplimente. Laptele contine si alte substante nutritive importante pentru oase în afară de calciu și vitamina D, cum ar fi magneziu, fosfor, si potasiu. În marea schemă a factorilor care afectează sănătatea oaselor, produsele lactate și  aportul de calciu după maturitatea timpurie joacă, probabil, doar un rol mic.
Care e rolul laptelui in bolile de inima?
Dacă vei consuma  mult lapte integral, iaurt, brânză, este posibil să ai un nivel de colesterol crescut ai ales în cazul în care aceste alimente contribuie la cresterea in greutate. Dar daca consumi produse lactate fara grasime sau în versiuni scazute de grasime, care sunt mai slabe în calorii, există dovezi că aportul crescut de lapte este legat de un risc redus de accident vascular cerebral si atac de cord. Anumite substanțe din lapte pot ajuta chiar la scaderea colesterolului. După cum am menționat mai devreme, produsele lactate fara grasimi  sunt o parte importantă a dietei si pot ajuta, astfel, la mentinerea tensunii arteriale.
Cauzeaza acnee la adolescenti?
Timp de mulți ani, adolescentii si parintii lor au dat vina pe dieta pentru focarele de acnee-ciocolata fiind suspecta. Dar cei mai multi experti nu cred că anumite alimente joaca un rol. Totusi, unii dermatologi nu sunt de acord, iar unii dau vina pe lapte. Teoria este ca hormonii din lapte interacționează cu hormonii umani si asta ar cauza aparitia cosurilor. În 2008, în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, cercetatorii de la Harvard au prezentat dovezi preliminare ca  laptele degresat a fost asociat cu acnea la baietii tineri. Nu a fost nici o explicație de ce numai laptele degresat ar avea acest efect.
 Ajuta la pierderea în greutate?
Unele studii au sugerat ca laptele (sau calciul acestuia) poate ajuta oamenii sa piarda in greutate sau cel puțin ar preveni cresterea in greutate. Cu câțiva ani în urmă industria produselor lactate trâmbița această posibilitate în reclame dar chiar și studii pozitive au aratat beneficii doar foarte mici pe perioade lungi de timp.
Intrebari si raspunsuri despre lapte
Este important să  bem lapte organic?
În ceea ce privește mențiunile nutriționale și de siguranță, studiile au descoperit în mod constant nici o diferenta intre laptele organic și convențional. Un studiu in Jurnalul Asociatiei Americane de Dietetica, în 2008 a concluzionat că diferențele sunt puține și minore.  Compoziția laptelui variază în funcție de dieta vacilor și de alți factori, și de la sezon la sezon. Laptele ecologic de multe ori costa de doua ori mai mult. Orice ai face, cumpara intotdeauna produse lactate pasteurizate, deoarece laptele crud este periculos.
Dar oamenii care au intoleranta la lactoza?
Oamenii care au dificultati in digerarea lactozei (zahărul din produsele lactate) pot consuma produse cu lactoză redusă sau pastile ce conțin  lactază (enzima care descompune lactoza) în prealabil. Iaurtul tinde să fie mai puțin  o problemă, deoarece bacteriile descompun  o parte din lactoză. Totuși, dacă nu vă plac  produsele lactate, nu trebuie să le mănânci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *