Tulburarea bipolara

Avem cu totii suișurile și coborâșurile noastre, dar, cu tulburare bipolara, aceste varfuri sunt mai severe. Simptomele de tulburare bipolara pot afecta locul de muncă și performanțele școlare, deteriora relatiile, si perturba viata de zi cu zi. Și, deși este tratabila, mulți oameni nu recunosc semnele de avertizare pentru a obține ajutorul de care au nevoie. Deoarece tulburarea bipolara tinde sa se agraveze fără tratament, este important să învățăm ceea ce simptomele arata. Recunoasterea problemei este primul pas pentru a rezolva situatia.

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolaraa (de asemenea, cunoscuta sub numele de depresie maniacala) determina schimbari serioase in starea de spirit, energie, gândire, și comportament, de la maximele de manie, pe o extremă, la minimele de depresie pe de altă parte. Mai mult decât o stare de spirit trecătoare buna sau rea, ciclurile de tulburare bipolara pot dura zile, săptămâni sau luni. Și, spre deosebire de starea de spirit obișnuita, schimbarile de dispozitie in tulburarea bipolara sunt atât de intense încât acestea interfereaza cu capacitatea de a funcționa.

Tulburarea bipolaraÎn timpul unui episod maniacal, o persoană ar putea renunta impulsiv la un loc de muncă, sa cheltuie sume imense de pe carduri de credit, sau se simt odihnita  după ce a  dormit două ore. În timpul unui episod depresiv, aceeași persoană ar putea fi prea obosita pentru a ieși din pat și plina de ură de sine și lipsa de speranță ca e șomera și plina de datorii.

Cauzele tulburarii bipolare nu sunt complet elucidate, dar de multe ori sunt ereditare. Primul episod maniacal sau depresiv de tulburare bipolara apare de obicei în adolescență sau la maturitatea timpurie. Aceste simptome pot fi subtile și confuze, atât de mulți oameni cu tulburare bipolara sunt trecuti cu vederea sau diagnosticati greșit, ducând la suferințe inutile. Dar cu tratament adecvat si sprijin, problema se poate rezolva.
Mituri și realități despre tulburarea bipolara
Mit: Persoanele cu tulburare bipolara nu pot duce o viață normală.
Fapt: Multe persoane cu tulburare bipolara au cariere de succes, vieți fericite de familie, si relatii satisfacatoare. Condițiile de viață in tulburarea bipolara sunt o provocare. Dar, cu tratament, abilitati sanatoase de adaptare, și un sistem de suport solid, puteți trăi pe deplin în timp ce gestionati cu succes simptomele.
Mit: Persoanele cu tulburare bipolara balanseaza înainte și înapoi între manie și depresie.
Fapt: Unii oameni alterneaza intre episoade extreme de manie si depresie  sunt deprimate  si   maniacale. Mania poate fi, de asemenea, atat de usoara incat diagnosticul merge nerecunoscut. Persoanele cu tulburare bipolara pot , de asemenea, pentru lungi perioade sa nu aiba simptome.
Mit: tulburarea bipolara afecteaza doar starea de spirit.
Realitate: tulburarea bipolara afecteaza, de asemenea, nivelul de energie, judecata, memorie, concentrare, apetit, somn, sex, și stima de sine. În plus, tulburarea bipolara a fost legata de anxietate, abuz de substante, și probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, boli de inima, migrene, si hipertensiune arteriala.
Mit: În afară de a lua medicamente, nu puteți face nimic pentru a controla tulburarea bipolara.
Realitate: În timp ce medicamentul este fundamentul pentru tulburarea bipolara ca tratament, terapia și strategiile de auto-ajutorare joacă de asemenea un rol important. Puteți ajuta la controlul simptomelor   prin exercitii regulate, somn suficient, alimentatie adecvata, monitorizarea starii de spirit, un stres la nivel minim, și inconjurati-va cu oameni care va sustin.
Semnele și simptomele tulburarii bipolare

Tulburarea bipolara poate arata foarte diferit la diferite persoane. Simptomele variază foarte mult în modelul lor, severitate și frecvența. Unele persoane sunt mai predispuse la manie sau depresie, în timp ce altele pot alterna în mod egal între cele două tipuri de episoade. Unele au intreruperi frecvente de dispozitie, in timp ce altele pot experimenta doar câteva pe parcursul unei vieti.Tulburarea bipolara

Există patru tipuri de episoade de dispozitie în tulburarea bipolară: manie, hipomanie, depresie, și episoade mixte. Fiecare tip de tulburare bipolara are un set unic de simptome

Semnele și simptomele de manie
În faza de tulburare bipolara maniacala, sentimentele de energie sporită, creativitate, și euforie sunt comune. Oamenii care au suferit un episod maniacal vorbesc foarte mult, dorm foarte puțin, și sunt hiperactivi. Ei pot simti, de asemenea, ca sunt  puternici, invincibili, sau destinati pentru măreție.

Dar, în timp ce mania la inceput e moderata, ea are o tendinta de a scăpa de sub control. Oamenii de multe ori se comporta nechibzuit în timpul unui episod maniacal: merg la jocuri de noroc, se angajeaza in activitati sexuale neadecvate, sau fac investiții in afaceri proaste, de exemplu. Ei pot deveni, de asemenea, furiosi, iritabili, și agresivi, și dau vina pe oricine le critică comportamentul. Unii oameni au chiar halucinatii sau încep să auda voci.

Simptomele de hipomanie
Hipomania este o forma mai putin severa de manie. Oamenii aflati într-o stare hipomaniacala se simt euforici, energici și productivi dar ei sunt capabili sa-si desfășoare activitatea de zi cu zi și niciodată nu pierd legătura cu realitatea. Pentru alții, poate părea ca și în cazul persoanelor cu hipomanie sunt doar într-o dispoziție neobișnuit de bună. Cu toate acestea, hipomania poate duce la decizii greșite care le pot afecta negativ relatiile, cariera, și reputația. În plus, hipomania de multe ori escaladează din manie sau este urmata de un episod depresiv major.
Semnele comune și simptomele de manie includ:

Senzație neobișnuită de “grandoare” și optimism sau iritabilitate
Convingeri, grandioase, nerealiste despre abilitatile cuiva
Persoana doarme foarte puțin, dar se simte extrem de energica
Vorbesc atât de rapid încât ceilalți nu pot ține pasul
Sar repede de la o idee la alta
Foarte distrasi, în imposibilitatea de a se concentra
Judecata defectuoasa si impulsivitate
Acționeaza din imprudență fără a se gândi la consecințe
Iluzii si halucinatii (in cazurile severe)

Semne si simptome de depresie bipolara
În trecut, depresia bipolara a fost asociata cu depresia obisnuita. Dar cercetările sugerează că există diferențe semnificative între cele două, mai ales atunci când vine vorba de tratamente recomandate. Cele mai multe persoane cu depresie bipolara nu sunt ajutate de antidepresive. De fapt, există un risc ca antidepresivele pot agrava tulburarea bipolara , declanșând manie sau hipomanie, provocând alternarea rapidă între starea de spirit.

În ciuda multor similitudini, unele simptome sunt mai frecvente in depresie bipolara decât în depresie regulata. De exemplu, depresia bipolara este mult mai probabil să implice iritabilitate, vinovăție, modificări ale dispoziției imprevizibile, și sentimente de neliniște. Persoanele cu depresie bipolara, de asemenea, tind să vorbească încet, dorm mult, si cresc in greutate. În plus, ele sunt mult mai susceptibile de a dezvolta depresii psihotice-o stare în care pierd contactul cu realitatea și pot experimenta handicap major în muncă și funcționare sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *