Bauturile pentru sportivi, sanatoase?

Bauturile pentru sportivi sunt băuturile concepute pentru a ajuta sportivii sa se rehidrateze, precum și pentru a restabili electroliti, carbohidrati si alte elemente nutritive, care pot fi epuizate după antrenament sau competiție. In zilele noastre, bauturile pentru sportivi câștigă popularitate în rândul persoanelor pentru ca acestea dau o creștere a nivelului de rezistență. Bauturile pentru sportivi sunt recomandate în funcție de numărul de factori, cum ar fi tipul de sport in care persoana este angajata, intensitatea și durata, statutul nutrițional pentru sportivi și multe altele. Prin înlocuirea electrolitului, aceste băuturi promoveaza rehidratarea adecvată, ceea ce este important in intarzierea debutului oboselii in timpul exercitiilor.

Dintre produsele disponibile pe piata, poate deveni imposibil să știți care sunt cele mai bune bauturi sportive și ce ar trebui să căutați atunci când selectati bautura pentru sportivi, și când și de ce ar trebui să consumati una. Sportivii cat și non-sportivii au aceleași cerințe de bază de nutrienți. Pentru calorii adecvate și reaprovizionarea de energie, au nevoie de minerale, vitamine si alte elemente nutritive.

De ce să folosiți bauturile pentru sportivi?

Bauturile pentru sportivi ajuta la înlocuirea rapidă a lichidului și electroliților care s-au pierdut în timpul sportului, sau muncii fizice grea. De asemenea, ele ajuta cu recuperarea musculara si ameliorarea durerii, prevenind deshidratarea, precum și furnizarea de vitalitate si rezistenta ridicata in timpul exercitiilor fizice intense. După ingerarea in timpul exercitiilor, aceasta bautura oferă o sursă de combustibil, carbohidrați pentru a suplimenta organismul și, de asemenea, apă și electroliți pentru a înlocui pierderile suferite prin transpiratie.

 

Bauturile pentru sportivi, sanatoase?

Tipuri de bauturi sportive:

Bauturile pentru sportivi sunt în principal de trei tipuri:

Băuturi izotonice sportive: Acestea contin concentratii similare de sare și zahăr ca și corpul uman.
Băuturi hipertonice sportive: Ele conțin o concentrație mai mare de sare și zahăr decât corpul uman.
Bauturi hipotonice sportive: Ele conțin o concentrație mai mică de sare și zahăr decât corpul uman.

Cea mai mare parte din bauturile pentru sportivi contin apă, esențiala pentru orice persoană activă.. Cu toate acestea, ingrediente suplimentare (de obicei de sodiu, potasiu și zahăr, precum și, în băuturi de recuperare așa-numitele, proteine), variază în funcție de cât de cald este afara și cât de mult și cât de intens este un antrenament.

De obicei, bauturile pentru sportivi furnizeaza aproximativ 15 pana la 18 grame de zahăr la fiecare portie. Cu toate acestea, pentru un antrenament mediu, oamenii care mananca trei mese pe zi, nu au nevoie de calorii in plus. Sodiul și potasiul sunt minerale care ajută la menținerea unui organism hidratat însă în timpul unui antrenament moderat, cei mai mulți oameni nu devin epuizati.

Funcții ale electroliților în organism:

Pentru funcționarea proceselor vitale din organism, magneziul, calciul, potasiul, sodiul și fosfații sunt electroliti importanti. Ei reglementează echilibrul de lichide între compartimente ale corpului și, de asemenea, ajuta la mentinerea unui echilibru acid-alcalin necesar pentru activitățile celulare normale, și să aducă curenti electrici care fac ușor controlul hormonului pentru functiile nervoase si musculare. De asemenea, ei sunt necesari ca factori pentru enzimele care manipulează o serie de funcții în organism, inclusiv digestia.

 

Bauturile pentru sportivi, sanatoase?

Magneziul este un mineral important necesar pentru livrarea de oxigen pentru a lucra muschii in timpul antrenamentelor. Exercitiul este legat de excreția crescută de magneziu din organism prin transpirație și epuizarea magneziului poate reduce performanța fizică și reducerea capacității de efort. Pentru funcționarea corectă a țesutului nervos și muscular și fluxul de lichid in si din celule, sodiul si potasiul sunt electroliti importanti. Calciul joaca un rol important in coagularea sangelui, ca neurotransmitator, întreținerea tonusului muscular și nervos si excitabilitatea țesutului muscular, împreună cu care contribuie la duritatea oaselor si a dintilor.

Cele mai multe bauturi sportive contin indulcitori artificiali, cum ar fi aspartam și acesulfam K, și ele au fost asociate cu greata, migrene, slăbiciune musculară, oboseală, pierderea memoriei.

Ca o alternativă:

Pentru a potoli setea înainte, în timpul și după un antrenament, apa potabilă este una dintre cele mai bune.. Este recomandat de experți sa bem două-trei cani de apa suplimentare în termen de două ore de la terminarea antrenamentului. Apoi, trebuie să beti apa în mod regulat, chiar daca nu simtiti sete, este încă destul de probabil să fii deshidratat. In zilele noastre, bauturile naturale sportive sunt, de asemenea, disponibile în piață, care susțin corpul in activitatea fizica si furnizeaza energia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *