Beneficiile saunei

Popularitatea saunei se explică prin influența pozitivă pe care o are asupra organelor și sistemelor organismului. Este   sauna o sursa de sănătate reală și susținătoare a frumusetii?

Efectul saunei asupra termoreglarii

Termoreglarea este una din funcțiile de bază ale organismului menținând temperatura constantă. Procesele de schimb de căldură normale sunt procesele echilibrate și permanente ale emisiilor de căldură și producția de energie termică. Condițiile de temperatură ale corpului sunt constante.

Atunci când temperatura mediului ambiant se ridică, organismul reacționează la trecerea de la mecanismele responsabile pentru returnarea căldurii excesive și pentru prevenirea supraîncălzirii. Rolul principal al acestui proces aparține pielii.

Beneficiile saunei

 

Efectul saunei asupra sistemului nervos central

Cercetările științifice au arătat că 10 minute de sauna cresc reacția și îmbunătățesc coordonarea mișcărilor. După 20 de minute într-o baie de aburi aceste rate cresc.

Restaurarea diverșilor factori depinde de durata șederii în camera de aburi. Procedurile de răcire (de exemplu un duș rece) pot  sa favorizeze accelerarea proceselor de reînnoire. Nu uita de efectul fiziologic al saunei.

Efectul   saunei asupra sistemului cardiovascular

Temperatura înaltă creste activitatea sistemului cardiovascular considerabil. Sauna imbunatateste activitatea inimii, cu toate acestea o lungă ședere poate provoca schimbări negative, cum ar fi palpitații și amețeli.

Studiul a relevat cresterea activitatii creierului prin umplerea cu sânge a vaselor cerebrale și a capacităților funcționale de circulație a sângelui. O caldura moderata și un timp potrivit nu produc modificari negative a conditiilor de functionare a organismului.

15-20 de minute de ședere în saună restabilesc functiile cardiovasculare  în cazul în care procedurile sunt efectuate în mod corect. Procedurile de răcire (duș rece și piscină) grăbesc refacerea ratelor sistemului cardiovascular. Dar țineti minte că, dacă aveti unele tulburări cardiace, sistemul cardiovascular va primi o sarcina suplimentară. Atentie!

Beneficiile saunei

 

Efectul saunei asupra aparatului neuromuscular

După ce stai in camera de aburi scade tonusul muscular. Influența termică usureaza tensiunea musculara, netezește țesutul conjunctiv și face muschii mai elastici.

Efectul saunei asupra funcționării respirației

Temperatura ridicată provoacă tahipnee. Mecanismul de tahipnee este următorul: din cauza aerului cald are loc o vasoconstricție reflex in plămâni, ca o reacție de apărare împotriva supraîncălzirii organismului.

În acest context, respiratia devine mai rapida pe măsură emisiei de căldură. După ce stati în saună profunzimea respirației crește, precum și capacitatea vitala a plamanilor. Mai mult decât atât, transpirația duce la intensificarea activitatii de respirație a pielii.

Dacă ați prins o raceala si aveti mucus in interiorul plamanilor, atunci aerul cald de sauna este o alegere buna . Aerul umed din camera cu aburi pe bază de plante și veți beneficia de o inhalatie.

Efectul saunei asupra pielii

Sub influența caldurii, temperatura pielii crește. Circulatia sangelui pielii crește, de asemenea. Temperatura corpului sporește de la primele 2 minute de ședere in sauna. Ar trebui să se ia în considerare faptul că temperatura de pe suprafata pielii creste si stimuleaza mecanismele periferice de termoreglare.

Datorită supraîncălzirii pielii, are loc supraîncărcarea cu sânge, provocând astfel îmbunătățirea penetrabilitatii pielii. Sauna catifeleaza pielea, activitatea respiratorie si caracteristicile imuno-biologice. Procedurile de încălzire stimulează procesele de oxidare.

Toate aceste schimbări afectează funcțiile pielii – termoreglare, de protecție, secretoare, respiratorii și tactile.

După cum vedeți, sauna nu este ceva de care ar trebui să-ți fie frică. E una din măsurile pe care le poti lua în mod regulat pentru a te simti bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *