Vaselina, o metoda ieftina de ingrijire a pielii

Exista o veche zicală ” aveti  ceea ce plătiți ” si de multe ori e adevărata . Îmbrăcămintea ieftina, de exemplu, este de multe ori fabricata din materiale mai ieftine, care se uzeaza mai repede. Dar atunci când vine vorba de produse de îngrijire a pielii,  de obicei cautam crema hidratanta perfectă, prețul nu e un impediment.

O multime de produse de top de îngrijire a pielii promit ca elimina ridurile și păstreaza veșnic acea stralucire tinereasca prețioasa – pentru un preț. Preparatele scumpe conțin adesea ingrediente cum ar fi tretinoin, acizi alfa hidroxi și colagen. Dermatologii au descoperit ca unii dintre acesti aditivi pot îmbunătăți într-adevăr starea pielii, dar cumpărătorii trebuie să nu aiba pretenții ca vor intineri peste noapte.
US Food and Drug Administration (FDA) reglementează oferte de îngrijire a pielii diferite decât produsele alimentare, și pentru acest motiv, publicitatea nu trebuie să se potrivească cu realitatea.

 

Vaselina, o metoda ieftina de ingrijire a pielii

De fapt, unele dintre cele mai bune opțiuni de îngrijire a pielii de pe piață sunt ieftine si fara pretentii. Vaselina costă putin , iar oamenii au folosit-o timp de decenii pentru a inmuia si calma pielea uscata. De asemenea, cunoscuta sub numele de marcă comună, vaselina este un compus de hidrocarburi derivate din petrol.
Robert A. Chesebrough a descoperit accidental jeleu de petrol în secolul al 19-lea prin câmpurile de petrol din Pennsylvania.
Substanța gelatinoasă se acumula pe pompele de ulei, și Chesebrough si-a dat seama cum să o distileze până la un unguent ceros, care a fost brevetat în 1872.
Chesebrough si-a imaginat inițial vaselina ca un balsam medicament care accelera vindecarea, iar FDA l-a aprobat ca un protector eficient pentru piele. Astăzi, oamenii folosesc vaselina pentru o varietate de aplicații, inclusiv utilizarea ca un demachiant economic, lubrifiant și balsam de buze de casă.

Vaselina, o metoda ieftina de ingrijire a pielii
  Proprietăți
Hidratantele se împart în două categorii principale: ocluzive și umectanți. Ocluzivele retin apa la nivelul pielii pentru a preveni evaporarea, în timp ce agenții de umezire atrag umezeala spre partea de sus a pielii pentru a umple aceste celule. Deoarece vaselina are la bază lipide, este insolubilă în apă și, prin urmare, considerata un unguent ocluziv . De asemenea, se califică ca un emolient, ceea ce înseamnă că poate calma si hidrata pielea.

 Ca o chestiune, vaselina e unul dintre cele mai eficiente ocluzive pentru pielea extrem de uscata. Pentru a evalua cât de bine hidrateaza    oamenii de stiinta au testat-o pe un petic de piele după aplicare. În medie, jeleul de petrol reduce uscarea cu 98 la suta, depasind atat lanolina cat si uleiul mineral . Vaselina funcționează atât de bine, pentru că nu numai ca blocheaza pierderea de apă, dar, lipidele, de asemenea, umplu spațiile dintre celulele pielii de pe stratul superior al epidermei.
Deoarece vaselina face astfel o treaba excelenta oamenii o folosesc pe zonele sensibile la uscare, cum ar fi picioare si maini. În vremea rece, cu vant, vaselina, de asemenea, protejeaza impotriva frigului si uscarii. Dar, în ciuda proprietatilor sale hidratante impresionante, mulți oameni se abțin de la aplicarea unguentului pe fețele lor, de teama porilor.

 Cu toate acestea, potrivit unui studiu in Jurnalul Societatii Chimistilor reputația porilor-înfundati cu vaselina poate fi legendara. Doua grupuri de 10 de pacienti cu acnee au aplicat diferite concentrații de vaselina pe fețele lor de două ori pe zi, timp de opt saptamani. La sfârșitul experimentului, ambele grupuri au aratat o reducere semnificativă.

 Clar, pielea, sanatoasa depinde de două lucruri: curățare blânda și hidratare adecvată. Cu toate acestea, nu trebuie sa folosim lotiuni si creme de lux. Vaselina aplicata pentru a hidrata pielea poate bloca în umiditatea si ofera stralucire tinereasca la un preț foarte mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *