Pedometrele si cum sa le utilizam

Beneficiile   exercitiilor sunt bine cunoscute. Risc scazut  si gestionare a bolilor cronice cum ar fi diabetul si bolile de inima, imbunatatiri in densitatea oaselor, scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscurilor   anumitor tipuri de cancer, cresc  puterea musculara si rezistenta, reducerea simptomelor de depresie, și creșterea   starii de spirit sunt doar cateva.

Cantitatea de exercițiu necesar să se acumuleze aceste beneficii este, de asemenea, bine cunoscuta. Există două recomandări . În primul rând, Surgeon General recomanda 30 de minute sau mai mult de activitate fizica de intensitate moderata  timp de cinci sau mai multe zile pe săptămână, pentru a îmbunătăți sănătatea și  fitnessul..   Și în al doilea rând, Colegiul American de Medicina Sportiva recomandă  un antrenament de 20-60 de minute de activitate continuă, trei-cinci ori pe saptamana și două-trei zile de rezistență.

Treizeci de minute de exercitiu este bine, dar măsurarea obiectivă de cât de mult activitate faci poate fi evaziva. Cercetările arată că este posibil sa supraestimam nivelul de activitate sau pierderile de calorii cu pana la 51%! Supraestimarea activitatii  poate avea consecințe nedorite, te poate induce în eroare daca nu faci suficienta   activitate fizică pentru a-ti îmbunătăți sănătatea .

Pedometrele oferă măsurarea obiectivă a activității fizice și sunt o posibilă soluție la problema  activitatii inexacte. Ele pot fi, de asemenea, distractive!

În acest articol, vom examina modul în care funcționează pedometrele, cum să folosesti unul, cât de exacte sunt, si câți pași sunt buni pentru tine.

Un pedometru este un dispozitiv  purtat pe talie, care contorizează numărul de pași facuti.

 

Pedometrele si cum sa le utilizam

 

Sunt pedometrele exacte?

Precizia   pedometrelor a fost studiata cu atenție, deoarece acestea sunt utilizate frecvent în studii pentru ca cercetătorii  să știe dacă acestea sunt fiabile și exacte. Cercetarile arata ca pedometrele au tendința de a număra pașii mai precis la viteze mai mari de 3 km pe oră   decât la viteze mai mici. Precizia poate depăși 96% atunci când viteza depășește 3km h, în timp ce precizia scade la  74% și 91% la viteze de 2 km h, și  scade chiar mai departe la 60% și 71% la viteze mai mici de 2 km h. Eroarea are de a face cu insensibilitatea  pedometrelor de a detecta pași atunci când oamenii merg la viteze mici. Mișcarea detectabilă verticală a soldurilor este necesara pentru pedometrele să funcționeze bine.
Sunt pedometrele exacte pentru distanța de măsurare și  calorii?

Pedometrele nu măsoară distanța sau caloriile arse cu precizie. Ele pot da o eroare de  10%, cu distanța și 30% cu caloriile, ceea ce înseamnă că eroarea ar putea fi o jumătate de km, dacă plimbarea a fost de cinci km  și 150 de calorii dacă  ai ars 500. Ele au tendinta de a supraestima distanță la viteze mai mici, subestima distanta la viteze mai mari, si nu sunt pur și simplu sensibile sau suficient de inteligente pentru a detecta și factorul în toate variabilele care determina cât de multe calorii arzi cand faci exercitii.

Câți pași ar trebui să faci?

Numărul exact de pasi pe zi, necesari pentru sănătate și fitness este necunoscut. Zece mii de pasi pe zi sunt popular recomandati, și  exista dovezi ca acest număr de pași este asociat cu beneficii pentru sanatate (scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea glicemiei și sensibilitatea la insulina), dar aceasta nu poate fi potrivit pentru toată lumea (copii, adultii mai in varsta, si persoanele cu boli cronice). În ceea ce privește respectarea normelor ACSM Surgeon General  prin acumularea de 10.000 de pasi pe zi, cercetarile sugereaza ca sansele sunt bune, dar nu este o garanție. Până nu știm mai mult ce este rezonabil puteti face   10.000 de pasi pe zi, dacă sunteți un adult sănătos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *