Boli ale unghiilor

Unghiile sunt lame cornoase de culoare roz-sidefiu, inserate de ultimele falange printr-o portiune numita matrice unghiala. Ele sunt situate in lojile unghiale pe patul unghial. Aspectul unghiei poate fi modificat de o serie de factori: chimici, infectiosi (fungi, ciuperci, bacterii), traumatisme sau in cadrul unor afectiuni cardiovasculare, hepatice, tiroidiene, cutanate sau pulmonare.
Agentii chimici raspunzatori de desprinderea cu usurinta a lamei unghiale de pe patul unghial (proces numit onicoliza) sunt: detergentii, sapunurile, agentii alcalini, keratolitici (care distrug lama unghiala). Onicoliza poate fi o reactie alergica la rasinele din vopsele sau lacuri de unghii sau adezivele de unghii. De aceea este bine sa alegem produse de calitate, iar in caz de utilizare indelungata a agentilor de curatenie (orice tip de detergent) este recomandat a se proteja unghiile si pielea mâinilor cu manusi si creme adecvate.
Infectii ale unghiilor
Onicomicozele sunt infectiile unghiilor datorate fungilor. Ele sunt raspunzatoare de 50% dintre modificarile unghiale. Dintre fungi, Trichophyton rubum determina 90 % dintre onicomicoze. Aspectul unghiei se modifica in functie de locul de patrundere a fungului in lama cornoasa. Unghia devine galbena, alba sau maron inchis, ingrosata si sfaramicioasa in cazul invadarii portiunii terminale a acesteia de catre Trichophyton rubum. In situatia in care invazia fungica se face direct prin suprafata unghiei, pe aceasta apar la inceput pete albe (interpretate de multe ori ca “lipsa de calciu”), ulterior prezentandu-se moale, cu aspect prafuit, dar fara a se ingrosa sau detasa de patul unghial.
Candida infecteaza prin portiunea terminala a lamei unghiale. De cele mai multe ori se intalneste in cazul infectiei cronice a mucoaselor si pielii cu Candida. Acest fung invadeaza atat unghiile mainilor cat si a picioarelor. Unghiile devin in totalitate galbene si ingrosate. Este foarte important sa se confirme specia de fung inainte de a incepe tratamentul. Acest lucru este posibil analizand cu ajutorul microscopului fragmentele sfaramicioase ale unghiei dupa ce au fost inmuiate cu o substanta chimica: hidroxid de potasiu.Boli ale unghiilor
Infectia bacteriana (paronichia sau panaritiul) se produce prin patrunderea unei bacterii intre lama unghiei si tesutul lojei unghiale.
Panaritiul acut (paronichia acuta) se manifesta prin fenomene inflamatorii locale: roseata, tumefiere, caldura si durere. Este favorizat de macerarea lamei unghiale si a tesutului lojei unghiale prin expunere excesiva la sapun si apa. Este o infectie superficiala de cele mai multe ori cu Staphylococcus care determina acumulare de puroi in spatele cuticulei. Tratamentul consta in inlaturarea puroiului prin incizia cuticulei. Foarte rar panaritiul acut poate evolua cu panaritiul cronic (paranichia cronica). O infectie mai grava a unghiei este data de Pseudomonas care este raspunzator de macerarea spatiului dintre lama si patul unghial ceea ce inseamna evolutie cu onicoliza. Toate celelalte semne de infectie acuta sunt prezente. Unghia se coloreaza in verde inchis, ceea ce duce la confuzia cu hematomul unghial (adunarea sangelui sub unghie in urma unui traumatism). Cei care prezinta risc crescut pentru paronichia cronica sunt: brutarii, stomatologii, spalatorii de vase din restaurante. Pentru a preveni aceste afectiuni este recomandata purtarea manusilor din plastic sau cauciuc atunci cand mainile sunt expuse prelungit la apa si sapun sau detergent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *