Ce sa inveti copiii despre bani

Foarte multi parinti evita sa le vorbeasca despre bani copiilor. Nu e usor sa ii inveti despre ceva cu care multi parinti se lupta sa inteleaga ei insisi. Dar orice parinte intreg la minte va  evita sa isi vada copilul luptandu-se cu problema banilor cand va creste. Studiile arata ca copiii care au conturi de economii au parte de mai putin stres si mai multa speranta pentru viitor. De aceea, copiii merita sa fie invatati mai multe despre ceea ce e important in viata-sa isi organizeze banii intelept.

In primul rand si cel mai important-banii sunt importanti si toata lumea are nevoie de ei. Problemele incep cand nu ai suficienti bani sau nu sti sa ii organizezi. Banii sunt o bucata de hartie, dar obiceiurile tale, atitudinile cu privire la bani ii aduc in viata ta. Banii sunti minunati. Iti aduc oportunitati, libertate si securitate sa faci ceea ce iti place. Insa, invata copiii ca banii nu definesc lucruri ca fericirea sau ceea ce sunt.

Niciodata nu lasa copiii sa cheltuie tot ce au. Daca faci asta, ii inveti sa traiasca din datorie in datorie. E dovedit ca nu obtii bunastare daca cheltui 100 la 100 din ce castigi, asa ca asigura-te ca copiii nu isi fac acest obicei. Pentru fiecare banut pe care copilul il primeste, pune-l sa economiseasca 10 procente. Invata-l cum sa investeasca 10 procente, pentru a-si construi securitatea financiara.

 

Ce sa inveti copiii despre bani

 

Invata-i sa economiseasca
In general, copiii nu inteleg foarte bine notiunea de a economisi. Ei cred ca a economisi bani inseamna sa ii economiseasca pentru ce vor ei sa isi cumpere. E o nebunie. Asta nu inseamna economisire. E doar o prelungire a cheltuirii. Invata-ti copilul ca a economisi bani e pentru urgente si in caz ca intr-adevar au nevoie de ei.

Faceti un buget
Renunta la mentalitatea-incep de maine-. De ce sa economisesti de maine daca poti face azi? Banii si mancarea merg mana in mana-controleaza una, si le controlezi pe amandoua. Sa cheltui e usor, dar economisirea necesita un plan. Ajuta-ti copiii sa faca un plan pentru o nunta, vacanta sau cina de vineri seara. Invata-i ca suntem responsabili pentru actiunile noastre. Nu putem controla ceea ce fac altii, dar avem control asupra a ceea ce facem noi si ceea ce spunem.

Fiecare are personalitatea proprie a banilor
Personalitatile copiilor tai cu privire la bani vor determina cum isi vor organiza banii. Cheltuitorii cheltuie mai intai si intreaba dupa. Cei care fac economii intreaba inainte si afla motivele pentru care sa nu fie risipitori. Indiferent care este personalitatea lor, atata timp cat poti face asta, ajuta-i sa cheltuie banii intelept.

Invata-i sa castige
Nu le mai da bani. A le da bani fara motiv e ca si cum i-ai invata sa traiasca in afara sistemului si sa nu faca nimic pentru ca primesc. Ai experimentat faza in care un angajat te ignora intr-un magazin? Pe pariu ca nu i-a invatat nimeni acasa cum se castiga bani. Simplul fapt ca banii sunt castigati prin munca, interes, afaceri, idei si inovatie. Invata-ti copiii ca banii nu cad din cer sau vin prin magie dintr-un ATM.

Stabiliti scopuri
A stabili scopuri poate sa-i invete cum sa obtina ce vor fara sa se astepte ca altii sa le ofere. Ca parinti, putem sa-i invatam sa reuseasca , fara sa facem noi totul pentru ei. Invatand copilul sa isi stabileasca scopuri, sa actioneze si sa munceasca pentru rezultate e esential pentru viitorul lui. Va determina copilul sa ia propriile decizii, sa fie disciplinat si sa actioneze spre a-si atinge obiectivele. In plus, asta il ajuta sa isi creeze o stima de sine puternica si incredere in sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *