Instinctul matern-o forta a iubirii

Daca ai vazut vreodata un animal nascand, cu siguranta ai fost martora la o experienta maternala extraordinara. O catelusa va da nastere la mai multi pui si cumva va intelege la un nivel profund daca unul din ei nu e in regula. Il va impinge la o parte si aproape il va ascunde de ceilalti daca este bolnav. In timp ce isi protejeaza puii sanatosi, cumva stie ca acela nu va trai. Este dureros sa vezi cum il lasa in sacul embrionar si chiar si interventia omului nu o poate forta sa il hraneasca. Desi ti se rupe inima sa vezi asa ceva, se inainteaza dovada ca instinctul matern exista la toate creaturile de pe pamant.

Instinctul matern-o forta a iubirii

Pentru oameni, unicul si individualul instinct matern  este o forta care deseori te cuprinde. Cand o femeie devine mama, cumva este prinsa intr-o putere de conexiune de a intelege alta fiinta umana. Intr-o societate atat de avansata, calitatile instinctive ale unei mame sunt deseori trecute cu vederea sau considerate paranoia. Imagineaza-ti ca-ti aduci copilul la doctor. Nu are febra, nu e ranit, nu are vreo boala ce poate fi diagnosticata. Dar ca mama, sti pur si simplu ca ceva nu e in regula. Poate fi o colica sau vreo problema de-a copiilor -insa toata noaptea stai treaza cu sentimentul ca ceva nu e in regula. De obicei, afli ca ai avut dreptate. Instinctul matern-o forta a iubirii

Incercarile medicinei moderne sau ale stiintei nu pot explica fenomenul instinctului si nu exista cuvinte care sa il doboare. Este ceva, ca si linistea care vine cu zapada, exista si cumva o mama simte durerea si suferinta odata cu copilul. Este evident atunci cand iti cobori ochii asupra copilului cu multe ore inainte ca febra sa se instaleze si stii ca e bolnav. Du-l la doctor si vei fi trimisa acasa pana cand ies simptomele la suprafata. Dar tu sti deja. Cu cat mamele devin mai experimentate in cresterea copiilor, devin si mai adepte in a-si imagina ce ii doare pe copiii lor sau ce ii face fericiti.

Poate faptul ca dai nastere unei fiinte care traieste in pantecul tau atata timp, te face sa ai o conexiune atat de profunda. Poate, fiindca mamele simt o dragoste atat de puternica pentru copiii lor care transcende metodele obisnuite de comunicare. Poate e mai mult un fenomen de energie impartita. Poate e pur si simplu dorinta de a proteja si acel camp permite mamei sa construiasca un pod de la distanta si sa simta fiecare bataie de inima a copilului. Mai mult ca sigur, instinctul unei mame nu va fi niciodata explicat.

Intr-o era in care oamenii sunt inundati cu acces nelimitat la cunostinte si informatii, pare convenabil ca instinctul unei mame ramane vag.  Instinctul unei mame vine natural, iar pentru multe, aceasta iubire si grija incepe cu un pisoias sau un catelus, apoi cu nevoia de a avea propriii copii. Instinctul ii permite mamei sa stie, fara sa intrebe sau sa cerceteze, ce sa faca atunci cand copilul are febra sau cand nu vrea sa doarma. In timp ce tatii se uita nedumeriti pe ce parte se pune scutecul, femeile par sa stie automat si natural aceste lucruri inca de la bun inceput.

Acea cuibarire care vine de-a lungul stagiilor tarzii ale sarcinii este una din calitatile instinctive care pare sa nu aiba explicatie. Chiar si o femeie care a trait intr-un mediu haotic, intr-o zi se va trezi si va pune lucrurile in ordine. Brusc, vor dobandi abilitatea de a face un pat perfect confortabil, vor impaturi hainele si ciorapeii micuti in asa fel incat vor arata perfect. Cand vine copiluil, corpul unei mame e coplesit de instinct si e capabila de a sfida durerea si suferinta in prima incercare de a hrani viata.

Oamenii spun ca cel mai periculos lucru este sa stai intre o mama si copilul ei. Instinctul unei mame poate transforma o femeie perfect sanatoasa intr-o luptatoare isterica cu puteri de super erou. Mamele sunt capabile de orice in efortul de a-si proteja copilul impotriva tuturor relelor si in acelasi timp sa pastreze raul acela lin de sentimente care curge intre ea si copil.

Atat de multe femei sunt rugate, sfatuite sau incurajate sa isi infranga gandurile suparatoare cand vine vorba de copii lor. Exista multe carti care explica aspecte si ofera anecdote pentru a rezolva problemele cu care se confrunta  o mama. Insa, multe mame lsa aceste informatii la o parte si dau frau liber instinctului, celuipe care rar il impartasesc cu altii si care se dovedeste a fi corect. Probabil una din cele mai iubitoare calitati ale instinctului matern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *