Comunica cu fiica ta adolescenta!

Adolescentele se afla pe un roller coaster emotional care incepe inca din anii timpurii ai copilariei, in special dupa ce incep scoala. Cu cat cresc, ajung la pubertate si devin adolescente, fetele obisnuiesc sa se foloseasca de comunicari non-verbale, cum ar fi datul ochilor peste cap, gesturi ale mainilor sau corpului ori chiar tehnici de control legate de acceptarea unui anumit grup. Etichetele verbale, inclusiv barfele si zvonurile, secretele, minciunile sau afirmatiile nepoliticoase in public fata de alte fete. Este foarte important sa-ti ajuti fiica sa faca fata confruntarii cu aceste probleme emotionale legate nu numai de alte fete, dar si de stima de sine, relatii cu baietii si scoala.
Observi ca fiica ta adolescenta este mult mai preocupata de imaginea sa exterioara, statutul sau printre prieteni si alte fete, si competitia pe toate nivelurile, ori cea legata de sport sau alte activitati extrascolare, ori intr-un grup de prieteni. Aceste schimbari pot avea rezultat depresia, pierderea stimei de sine, sau a increderii in ea insasi.Comunica cu fiica ta adolescenta!
Observi ca fiica ta incepe sa devina obsedata de greutatea ei si insista sa tina diete intr-un mod nesanatos. Vorbeste cu ea despre emotiile pe care le experimenteaza si de ce crede ca e prea slaba sau prea grasa, prea inalta sau prea scunda. Daca motivul e legat de o remaca facuta de alta fata, indiferent daca fata respectiva face sau nu parte din grupul ei de prieteni, spune-i ca fetele fac astfel de remarci deoarece sunt invidioase, sau doar incearca sa o faca sa reactioneze intr-un mod negativ. Spune-i ca dietele, indiferent daca vrea sa slabeasca sau sa se ingrase, trebuie sa includa toate grupele de alimente, din moment se organismul ei e in continua dezvoltare. 

Fa-ti timp sa vorbesti cu fiica ta despre imaginea sociala a femeilor, lasand-o sa cunoasca rolul ei ca femeie intr-o lume moderna, si ca puterea  vine din asumarea emotiilor negative, si prin faptul de a nu-i fie teama sa le exprime. Las-o sa stie ca furia, dezamagirea si alte emotii negative sunt parte naturala din a fi om, si important este sa invete cum sa se confrunte cu ele intr-un mod sanatos. Vorbeste cu fiica ta despre cum sa-si exprime emotiile intr-un mod sigur. Asta, poate prin aptitudinile verbale sau scrise, la un club de arta sau la dezbaterile care au loc la scoala. 

Comunica cu fiica ta adolescenta!

Fii atenta, daca fiica ta are o relatie cu un baiat/fata, si aceasta dezvolta comportamente care te face sa crezi ca e abuzata verbal, emotional sau fizic de catre aceasta persoana. Daca asa este, ia legatura cu psihologul scolii, sau alti profesionisti carte te pot ajuta sa te confrunti cu asta. Mergi la intalnirile cu parintii si profesorii, si incurajeaza profesorii si consilierii sa lucreze cu tine si cu alti parinti pentru a ajuta fetele sa invete sa-si rezolve problemele, fara a fi ranite fizic sau emotional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *