Cresterea unui copil supradotat, o provocare

Cresterea unui copil supradotat este plina de provocări. O concepție greșită comună în rândul părinților este faptul că a crește un copil talentat este ușor . Copilul tau are nevoie de îndrumare și de înțelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat a fi talentat, și el va conta pe tine să-si cultive talentul și să-l ajuti pe calea vieții lui. Aceasta poate fi o sarcina descurajatoare, dar una incitanta dacă urmați câteva reguli pentru a face față provocărilor mai ușor.

Copiii supradotați au nevoie să fie stimulati într-o varietate de subiecte, nu doar citirea fundamentală, scris și aritmetică. Ajută-i să exploreze muzica, arta, stiinta si natura. Expune-i la interese diferite și fiti atenti la ceea ce le place cel mai mult să facă. În cazul în care copilul tau prezintă un interes în muzică, dincolo de ceea ce școala la care este il învață, ar fi bine sa ii oferi niște lecții private, care pot îmbunătăți învățarea pe care deja o primește. Adesea copiii talentati au nevoie de ajutor pentru definirea a ceea ce le place, deoarece durata lor de atenție e scurta, si observând ceea ce ii tine interesati, vor fi capabili de a perfecționa acest talent.

 

Cresterea unui copil supradotat, o provocare

 

Deși este important să ii expuneti la o varietate de interese nu va supraincarcati copilul cu prea multe sarcini. Ascultati indiciile pe care vi le da. Ofera-i libertatea de a avea un cuvânt de spus la cât de mult  face, si permiteti-i sa aleaga ce activități vrea să facă. Ajuta-l sa acorde prioritate  programului și să recunoască atunci când încearcă să faca prea mult.

Fiți conștienți de faptul că un copil supradotat va avea un alt drum, comparativ cu alti copii de varsta lui. Mai degrabă decât sa incercati sa-l asemanati cu colegii lor, apreciati-l pentru unicitatea lui și pentru ce este. Respectati-l pentru cine este pentru visele, ideile și opiniile lui.

 

 

Cresterea unui copil supradotat, o provocare

 

Esti avocatul cel mai important al copilului tau. Fii implicata la școala lui, și dezvolta o relație bună cu profesorii. Adesea copilul talentat poate pierde o ora pentru că termina munca inaintea celorlalti, si nu poate fi  stimulat de ajuns. Acest lucru poate crea frustrări enorme pentru copil. El poate deveni chiar obraznic, deoarece el nu este stimulat și isi va pierde interesul. Ajuta educatorii sa cunoasca nevoile specifice ale copilului supradotat.

Alătura-te unui grup sau cu alți părinți de copii supradotați. Ei te pot ajuta să obții o perspectivă asupra problemelor specifice și nevoile copilului tau.

Cel mai bun sfat dintre toate este să te bucuri de copilul tau, și să recunosti cât de norocoasa ești să crești un copil supradotat. Deși vei avea partea ta echitabila de încercări și necazuri, iubeste-ti copilul neconditionat si mai presus de toate, cu simț al umorului. Vei creste odată cu el, si vei învața să-i apreciezi unicitatea și darul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *