Trandafirul, cea mai iubita floare

Trandafirul este simbolul dragostei, frumusetii si perseverentei. Trandafirii albi sunt asociati cu idea iubirii pure, cei galbeni cu gelozia si cei rosii cu iubirea pasionala.
Trandafirul este in emisfera nordica una dintre cele mai iubite si raspandite plante. Creste cultivat, avand aspect de arbust, trandafirul fiind o planta hibrida creata dintr-o specie salbatica, prin incrucisari successive, neexistand ca atare in flora spontana. Planta este acoperita cu un numar variabil de spini si frunze delicate sau aspre. Provine din Asia, fiind apoi extrem de raspandita in toata Europa si America de Nord. In ciuda faptului ca trandafirul este o planta adaptabila, are nevoie de sol bogat si fertil, preferand lumina puternica, desi exista specii care suporta si chiar adora nordul.
Culoarea florilor este diversa, de la alb la roz, galben, oranj pana la tonuri infinite de rosu si violet intunecat, apropiindu-se uneori de negru. Dar nu numai coloritul si aspectul fac din trandafir o floare atat de apreciata, ci si mirosul lui, atat de special incat majoritatea parfumurilor fabricate au in compozitia lor si esenta de trandafir. Exista totusi si trandafiri lipsiti de miros, unii mirosind chiar urat. E greu de descris dezamagirea unui mare si pasionat crescator de trandafiri la descoperirea ca mirosul plantelor nu este nici pe departe creat pentru a desfata simturile omenesti, ci pentru a atrage insectele polenizatoare, el fiind astfel incat sa le placa lor, sa le atraga pe ele, pe insecte si nu pe oameni.Trandafirul, cea mai iubita floare
Nobili si delicati, trandafirii se vand anual numai in America de Nord in numar de peste 20 de milioane ca flori taiate si de doua ori mai multi ca flori de gradina. Cultivati in sere, trandafirii au nevoie de udari zilnice pentru a se evita compromiterea petalelor. Trandafirii au de asemenea nevoie de o ingrijire speciala, frumusetea nefolosindu-le la nimic in fata daunatorilor, ei fiind frecvent atacati de ciuperci si diferiti alti paraziti.

Trandafirii se planteaza in lunile august si septembrie in sol fertil si bogat in humus si umiditate. Arbustii de trandafir sunt rezistenti la inghet, aspectul lor fiind unul rustic se seducator.
Timp de peste 5.000 de ani, Persia si China au fost habitatul de origine al trandafirilor, al florilor cu parfum dulce si imbietor. Li se spunea Avestan-Vaedha in limbile europene, in timp ce in limba moderna persana trandafirul se numea Vard, Wrodon in greaca si Rhodian in greaca etrusca. In secolul al VII-lea trandafirii au fost cunoscuti si in Europa, unde in limba Latina derivatul Rosa devine Rose.
Cultivatorii europeni s-au straduit ani la rand sa creeze trandafiri cu parfumul celor stravechi asiatici, trandafirii moderni, cultivati in Anglia si Franta, fiind diferiti.Trandafirul, cea mai iubita floare
Acum exista in lume peste 30.000 de varietati de trandafiri si o multime de legende, dintre care una veche persana povesteste ca trandafirul rosu a fost atat de alb si stralucitor la inceput ca o privighetoare s-a indragostit de el. Din prea multa dragoste, privighetoarea l-a strans asa de tare la pieptul sau incat spinii i-au zgariat trupul. Sangele privighetorii ranite a transformat trandafirul alb intr-unul rosu.
Dintotdeauna oamenii au avut o mare pasiune pentru trandafiri. Astfel, podelele palatului Cleopatrei erau pavate cu petale de trandafiri, iar marele intelept Confucius avea peste 600 de carti despre cum se ingrijesc trandafirii. In piesele sale, Shakespeare face mai mult de 50 de referiri la trandafiri.Trandafirul, cea mai iubita floare
Sunt necesare peste 1.400 de flori de trandafir pentru obtinerea unui  gram de ulei. In timp  ce pentru a produce 1 kg de ulei de trandafiri se folosesc 3 tone de flori.
Florile culese sunt oparite la temperatura de 120 de grade C, dupa care se distileaza timp de 3 ore, obtinandu-se atat uleiul de esenta de trandafiri cat si apa de roze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *