De ce e bine sa dormim suficient

Dormi opt ore, te simti grozav este propoziție foarte scurta si care spune multe, dar se concentrează pe beneficiile de sănătate ale celor opt ore de somn regulat care au un efect incredibil asupra sanatatii generale. Poate părea evident că un somn bun ne face sa ne simtim mai bine și gata să luam lumea in piept ziua următoare. Somnul este foarte benefic pentru sanatate; toată lumea știe faptul că funcționam foarte bine atunci când am dormit adecvat cu o zi înainte. O noapte de somn bun nu numai că vă ajută să stați in alertă a doua zi, dar, în realitate, aceasta va ofera numeroase beneficii de sănătate în mai multe moduri. Somnul suficient este o parte esențială a unui stil de viață sănătos și poate fi benefică pentru inima, creier, greutate, si multe altele. Citește mai departe ca sa afli despre unele beneficiile surprinzatoare ale somnului.

Sprijină longevitatea

Somnul are, de asemenea, un efect asupra calitatii vietii. Somnul prea putin sau prea mult scade longevitatea. Conform cercetărilor, oamenii care dorm de la șapte pana la noua ore pe zi, tind să trăiască mai mult decât cei care nu dorm suficient. Intr-un studiu din 2010 femei a caror varsta a fost între 50 și 79 de ani, mai multe decese au avut loc la femeile care au dormit mai puțin de cinci ore de somn pe noapte. Este destul de evident că, dacă dormi mai bine, poți trăi cu siguranta mai bine.

Beneficiile pentru sănătate ale somnului pot adăuga de fapt, pe termen lung ani la viata și de aceea trebuie sa acordăm prioritate somnului pentru a rămâne sănătoși și a trăi mai mult.

 

De ce e bine sa dormim suficient

Îmbunătățește puterea creierului

Poate că ați observat că daca dormiti suficient in timpul noptii ne poate lăsa un sentiment de ceata, care face dificila concentrarea. Cu toate acestea, ați putea fi surprinsi de faptul că dormitul suficient sprijină în mod direct abilitățile cognitive și creierul. In timpul somnului, are loc consolidarea memoriei, corpul tau proceseaza ziua precedentă și creează legături între sentimente, perceptii senzoriale, evenimente, și amintiri mai vechi.

Tulburările cognitive, cum ar fi boala Alzheimer nu pot fi prevenite prin somn, da o noapte bună de somn are un efect pozitiv asupra memoriei pe termen scurt. Dacă sunteți încercarea de a studia ceva, atunci faceti asta dupa ce ati dormit bine.

Previne bolile

Din cauza stresului ridicat și lipsei de somn, duce la boli de inima, diabet, accidente vasculare cerebrale, artrita, și îmbătrânirea prematură. La persoanele care nu dorm bine, depresia este, de asemenea, comuna. Persoanele depresive au un risc mai mare de a muri de boli de inima si accident vascular cerebral. Studiile au descoperit că proteina C reactivă, care e în stransa legătură cu riscul de atac de cord este mai mare la persoanele care dorm șase sau mai puține ore pe timp de noapte. O noapte de somn bun reduce nivelul de stres.

 

De ce e bine sa dormim suficient

Dacă faceti orice sport sau alte activitati care au nevoie de coordonare, o noapte de somn va asigura la vârf abilitățile. Cu somn suficient, capacitatea de a construi muschii, elaborarea si rezistenta este, de asemenea, îmbunătățită. Deci, somnul este un mod simplu de a va îmbunătăți performanța dacă sunteți atlet.

Un studiu realizat de Universitatea Stanford a descoperit ca jucatorii de fotbal care dormeau cel puțin 10 ore pe timp de noapte, timp de 7 până la 8 săptămâni au avut parte de mai putin aoboseala si rezistenta le-a fost crescuta pe tot parcursul zilei.

Intensificarea atenției

Vigilența în timpul zilei este conectata cu somnul de noapte. La copii, lipsa de somn poate duce la simptome asemănătoare ADHD. După un somn adecvat, atunci când te vei trezi, te vei simti odihnit si alert si vei fi mult mai productivă și competentă, ca rezultat. Cu toate acestea, copiii nu reacționează în același mod la privarea de somn ca adultii, ei au tendința sa fie hiperactivi.

Reducerea nivelului de stres

Din cauza lipsei de somn, organismul nostru trece intr-o stare de alertă ridicată ceea ce înseamnă că creșterile tensiunii arteriale și producția de cortizol (hormonul stresului) crește. Acesta duce la tensiune arteriala crescuta si probleme de sănătate. Somnul are efect asupra sănătății cardiovasculare. Cu un program regulat de somn, aveți posibilitatea să gestionați cu ușurință situațiile stresante de viață.

Nivelurile de stres pot fi reduse cu siguranta de un somn adecvat și, de asemenea, oamenii pot avea un control asupra tensiunii arteriale, foarte bine. De asemenea, se presupune că nivelul de colesterol, care joacă un rol important în bolile de inima, este afectat de lipsa de somn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *