Dependenta de cumparaturi

 

Te numeri printre shopaholici sau cunoști pe cineva care este? Obsesia cumparaturilor nu reprezinta  o boală in sine, ci doar o dependență. Poate fi greu de crezut că oamenii pot dezvolta o dependență pentru cumpărături. Dar de fapt, este o chestiune serioasă, pe care milioane de oameni o dezvoltă de-a lungul vieții. Aceasta poate chiar ruina viețile oamenilor. Problemele de ordin financiar, falimentul, datoriile, conflictele familiale, divorțul, depresia sau stresul sunt doar cateva dintre urmarile negative ale acestei pasiuni transformata in obsesie. Obiceiul de a cheltui fără rost este strans legat de anxietate, depresie sau materialism.
dependenta de cumparaturi
Ce determină oamenii să cheltuie excesiv?

De obicei, această problemă are o cauză directă. Ca și un dependent de droguri, shopaholicii se folosesc de cumpărături pentru a se elibera sau a se relaxa după o zi grea de lucru. Shoppingul îi face să evadeze din realitate, deoarece devin fericiți și oarecum euforici. Însă, aceste emoții sunt de scurtă durată, iar după ce ajung acasă, depresia revine.

dependenta de cumparaturi
Semne că ești o cumpărătoare compulsivă:

Dacă achiziționezi haine ca și cum viața ta ar depinde de asta, dar nu le porți, nici măcar nu le tai eticheta, iar dulapurile tale sunt pline până la refuz, e posibil să suferi de această dependență.

Dacă cumperi lucruri indiferent cât costă și pui cumpărăturile pe primul plan, în detrimentul familiei, copiilor etc.

Dacă nu te gândești decât la cumpărături.

Dacă shoppingul te împiedică să ajungi la serviciu.

Dacă ți-e greu să te decizi în a plăti rata sau a cumpăra o nouă pereche de pantofi.

Dacă achizitionezi foarte des  lucruri de care nu ai nevoie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *