Somnambulismul

Ce este somnambulismul?

Somnambulismul este o tulburare caracterizata prin mersul pe jos sau alte activități în timp ce aparent încă dormim.

Care sunt cauzele, incidența, și factorii de risc pentru somnambulism?

Somnambulismul a fost descris in literatura medicala înainte de Hippocrates (460 î.Hr.-370 î.Hr.). În piesa lui Shakespeare Macbeth, scena Lady Macbeth celebra este atribuita vinovatiei ei și nebuniei care rezultă ca urmare a implicării in uciderea tatălui.

Somnambulismul se caracterizează printr-un comportament complex (mers pe jos) în timpul somnului. Ocazional, pot să apară vorbe fără sens. Ochii sunt de obicei deschisi, dar au o caracteristică sticloasa, se “uita prin tine” . Această tulburare apare cel mai frecvent în timpul copilăriei și adolescenței. Aproximativ 15% dintre copiii intre 4-12 ani vor experimenta somnambulism. Comportamentele de somnambulism pot aparea si in adolescenta tarzie. Cu toate acestea, aproximativ 10% din somnambuli încep comportamentul ca adolescenti. Se pare că persoanele cu anumite gene mostenite au o tendință crescută spre dezvoltarea de comportamente de somnambulism.

Există cinci etape ale somnului. Etapele 1, 2, 3 și 4 sunt caracterizate de miscarea non-rapidă ochi (NREM) . REM (miscarea rapida a ochilor), este ciclul de somn asociat cu visele precum și valuri de hormoni importanți esențiali pentru buna crestere si metabolism. Fiecare ciclu de somn, ultimul de 90-100 de minute se repetă întreaga noapte.. Somnambulismul caracteristic apare in timpul primului ciclu de somn în timpul etapelor 3 și 4. La trezire, somnambulul nu are nici o amintire despre comportamentul sau.

Activitatea unui somnambul poate include pur și simplu sa se ridice in picioare ca si cum ar fi treaz în sau sa mearga ori alte activitati complexe, cum ar fi mutarea mobilei, mergerea la baie, imbracat și dezbrăcat, precum și alte activități similare. Unii oameni chiar pot conduce o mașină în timp ce, sunt de fapt adormiti. Episoadele poate fi foarte scurte (câteva secunde sau minute) sau pot dura timp de 30 de minute sau mai mult.

O concepție greșită comună este că un somnambul nu ar trebui trezit. Nu este periculos să trezesti un somnambul, deși persoana urmează să fie confuza sau dezorientata pentru o perioadă scurtă de timp la trezirea din somn. O altă concepție greșită este că o persoană nu se poate răni intr-un episod de somnambulism, cu toate acestea, leziunile cauzate de evenimente, cum ar fi pierderea echilibrului sunt comune pentru somnambuli.

Care sunt factorii asociați ?

Somnambulismul pare să fie asociat cu mostenitrile genetice factori de mediu, fiziologice, și medicale.

-Factorii genetici

Somnambulismul apare mai frecvent la gemenii identici, și este de 10 ori mai probabil sa apara daca o ruda de gradul unu are o istorie de somnambulism.

Factorii de mediu

Privarea de somn, programe haotice de somn, febră, stres, deficit de magneziu, și intoxicație cu alcool pot declansa somnambulism. Drogurile de exemplu, sedative / hipnotice (medicamente care induc somn), neuroleptice (medicamente utilizate pentru tratarea psihozelor), tranchilizante minore (medicamente care produc un efect calmant), stimulente (medicamente care stimuleaza activitatea ), și antihistaminice (medicamente utilizate pentru a trata simptome de alergii) poate provoca somnambulism.

Factorii fiziologici

Factorii fiziologici care pot contribui la somnambulism includ:

-sarcina si menstruatia sunt cunoscute pentru a crește frecvența de somnambulism;
-afecțiuni medicale;
-aritmii (ritm cardiac anormal);
-febră;
-reflux gastroesofagian
-astm pe timp de noapte;
-convulsii
-apnee obstructiva de somn (afectiune in care respiratia se opreste temporar in timpul somnului);
-tulburări psihice, de exemplu, tulburarea de stres posttraumatic, atacuri de panica, tulburări de personalitate multiplă
Comportament
Episoadele variază de la mersul pe jos în cameră. Somnambulul poate apărea neîndemânatic și amețit, în comportamentul său.
De obicei, ochii sunt deschisi cu un aspect sticlos
Daca este intrebat ceva, răspunsurile sunt lente, conțin frazeologie sau răspunsuri absente.
Copiii mai mari, care se pot trezi mai ușor la sfârșitul unui episod, de multe ori sunt jenati de comportamentul lor(mai ales în cazul în care a fost nepotrivit).
Somnambulismul nu este asociat cu probleme de somn anterioare.

Somnambulismul

 

Care sunt examenele și testele pentru somnambulism?

De obicei, nu sunt necesare examene si teste. Cu toate acestea, o evaluare medicala poate fi completata pentru a exclude cauzele medicale de somnambulism. În plus, o evaluare psihologică poate determina daca stresul excesiv sau anxietatea este cauza de somnambulism.

O persoană care are o tulburare somnambulism poate lua următoarele măsuri:

-un somn adecvat;
-meditatia sau exercitii de relaxare;
-evitarea oricaror stimuli (auditivi sau vizuali) înainte de culcare;
-păstrarea un mediu de dormit în condiții de siguranță, fără a obiecte nocive sau ascuțite;
-sa doarma într-un dormitor de la parter, dacă este posibil pentru a preveni căderile și pentru a evita paturi supraetajate;
-sa încuie ușile și ferestrele;
– sa elimine obstacolele în cameră, împiedicarea peste jucării sau obiecte este un potențial pericol;
-sa acopere ferestrele de sticlă, cu draperii grele
– sa plaseze o alarmă sau clopot pe ușa dormitorului și, dacă este necesar, la ferestre.
Tratamente medicale

Dacă somnambulismul este cauzat de afectiuni medicale de exemplu, reflux gastroesofagian, apnee in somn obstructiva, mișcări periodice ale picioarelor (sindromul picioarelor neliniștite), sau convulsii; afectiunea medicală ar trebui să fie tratata.

Medicamentele pentru tratamentul somnambulismului pot fi necesare în următoarele situații:

-atunci când posibilitatea prejudiciului este reala;
-atunci când comportamentele perturba semnificativ viata de familie sau exista somnolenta excesiva in timpul zilei; și
-atunci când alte măsuri s-au dovedit a fi insuficiente.
Medicamente

Benzodiazepinele, cum ar fi antidepresivele, sau triciclice, cum ar fi trazodonă (Desyrel), s-au dovedit a fi utile. Clonazepam (Klonopin), în doze mici înainte de culcare timp de trei până la șase săptămâni este de obicei eficient.

Medicamentul poate fi de multe ori întrerupt după trei până la cinci săptămâni, fără recurența simptomelor. Ocazional, frecvența episoadelor creste pentru scurt timp după întreruperea medicației.

Alte căi de atac

Tehnici de relaxare, imagini mentale, și treziri anticipate sunt de preferat pentru tratamentul pe termen lung a persoanelor cu tulburări de somnambulism.

Relaxarea și imaginile mentale ar trebui să fie efectuate numai cu ajutorul unui terapeut experimentat comportamental sau hipnotizator.
Trezirile anticipate constau in trezirea copilului sau a persoanei cu aproximativ 15-20 de minute înainte de ora obișnuită a unui eveniment, iar apoi păstrarea ei treaza in intervalui în care episoadele apar de obicei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *