Dependenta de dragoste

Dependenta de dragoste este mai mult decat o constrângere de bază – nevoia de hrană, apă, adăpost, sex. Este o unitate. Cu toate acestea, atunci când devine hiperactiva si interfereaza cu viata si relatiile, este privita ca o dependenta. Deși se consideră că este mai puțin gravă decât alte “vicii”, nu este mai puțin traumatizantă pentru victimă și partenerul ei.
Stiintific, se consideră că la dependentii de dragoste prospera feniletilamina  – o substanta chimica din creier care este da  oamenilor sentimentul euforic atunci când se indragostesc. Deseori, atunci când acel sentiment începe să se  estompeze, nu inseamna că sentimentele au plecat  si nici ca se poate rupe ciclul si dependenta. Pentru a face lucrurile si mai rele, Hollywood-ul glorifică “dependenta de dragoste” în toate producțiile. Romeo și Julieta au fost un caz exemplar de dependenta.  Să recunoaștem: dramatică, iubirea neimpartasita vinde bilete – dragostea reală este, în comparație, plictisitoare, în condiții de siguranța.

Deci, exact, care sunt caracteristicile de dependență in dragoste? Există un set de caracteristici care par a fi comune. Fiecare persoana este diferita. Este posibil să aveți unele dintre simptome sau toate simptomele, dar,  dacă se poate răspunde  cu da la două sau mai multe caracteristici – există o problemă:

 

 

Dependenta de dragoste

 

Manipulare și / sau  control al altora

Percepeți atracția / sexul ca pietre de temelie unice a  unei relații

Sentimente de inutilitate, atunci când sunteti singura

Nevoia intensa de a controla toate circumstanțele

Sexul sau   relația iti modifica starea de spirit si iti calmeaza durerea emoțională

Te îndrăgostești rapid sau ușor (și în mod repetat)

Confunzi in mod repetat   atracția sexuală cu dragostea

Eviti  respingerea și pierderea, cu orice preț

Apar gânduri de suicid   din cauza unei iubiri pierdute

Necesitatea de a înlocui repede o relație pierduta cu una noua

Dorința de a pleca dintr- o relație pentru o  alta

Ce factori contribuie la dezvoltarea   “dependentei de dragoste?”  Uneori putem sti ce a declanșat  evenimentele care ne-au condus pe acest drum. Adesea, aceasta se reduce la stima de sine scazuta. Alți factori pot include:

Senzație de izolare de  părinți sau  colegi

Dureri ascunse (de exemplu   abuz, neglijare, separare, anxietate)

Respingere sau abandon

Lipsa de încredere totala pentru oricine în afară de tine

Furie interioară asupra modului în care lucrurile au avut loc în viața ta.

 

 

Dependenta de dragoste

 

Aceste sentimente sunt de obicei netratate și aduc probleme mai mari, cum ar fi luptele cu anxietatea, depresia, și forme de dependență, inclusiv dependenta  de dragoste. De multe ori, problemele cu care te confrunti in relatia ta actuala sunt reportate din experiențele trecute și relațiile din trecut. De exemplu, dacă ai fost abuzata fizic sau emoțional de către un iubit in trecut, sunt șanse  sa-ti tragi la raspundere  viitorul iubit pentru acțiunile acestei persoane. Uneori nu  ii poti permite persoanei sa-si construiasca propriul viitor  deoarece aceasta plateste în mod constant  pentru greșelile altora. Nu e corect,  dar pentru un dependent de dragoste, e realitatea.

Ca și cum acest lucru nu ar fi destul de complicat, există mai multe tipuri de bază de dependenti de dragoste, fiecare cu propriul lui set unic de circumstanțe, sentimentele și acțiuni.

Dependența  obsesiva  de dragoste: Acest tip de dependenta nu poate da drumul celui drag, chiar daca persoana nu este disponibilă emoțional sau sexual,  persoana dependenta nu poate comunica, este  egoista, dictatoriala sau suferă de alte dependențe (alcool, droguri, sex, shopping, jocuri de noroc etc), care se pot dovedi dăunătoare pentru propria bunăstare.

Dependența de relații : Acest tip de dependenta poate fi descrisă  ca “Te urăsc, dar te iubesc” . Spre deosebire de alte dependente, ele nu mai sunt de dragoste , ci pentru că sunt dependenți, nu pot părăsi persoana, chiar dacă încearcă. Ele sunt, de obicei atât de nemulțumite de relația lor, dar se tem de  singuratate. Se tem de schimbare.

 

Dependenta de dragoste

 

Dependența   codependenta de dragoste : Acest tip de dependenta este cea mai comună. Persoanele sunt previzibile, în felul lor de gândire și de comportament și aproape întotdeauna au probleme cu stima de sine scazuta. Ele încearcă cu disperare să-l țină pe partenerul lor –   obiectul dependentei – prin orice mijloace.  Ele acceptă, de asemenea, neglijarea și abuzul.

Dependența narcisista  de dragoste: Acest tip de dependenta este a persoanelor absorbite de ele insele. Ele nu vor putea să sufere nimic care interfereaza cu propria fericire. Stima lor de sine scazuta este mascata de un aer exterior de “grandoare”. În timp ce  pot fi   obsedate de o relatie, ele proiectează în exterior că nu le pasă. Ele sunt distante și indiferente, până când cineva încearca   să le părăsească. Odata cu senzația riscului de pierdere, ele devin iraționale, panicate, și vor face orice – chiar devin violente – pentru a-si recapata  relația.

Dependența   ambivalenta de dragoste : Persoana cu acest tip de dependenta suferă de tulburare de personalitate evitanta. Ele tanjesc dupa dragoste cu disperare –   doresc să  primească și să dea – dar  sunt prea îngrozite de intimitate pentru a ține pasul spre realizarea acestui lucru.

Dependența de seductie: Acesta este un tip de dependenta in care persoana vine întotdeauna  la obiectul  de dependență ori de câte ori are  nevoie de sex sau de companie.

Dependența de afecțiune romantica : Acesta este un tip de dependenta in  care persoana are mai mulți parteneri, de multe ori, în același timp. Spre deosebire de dependentii de sex, care încearcă să evite formarea   legăturii afective, acest tip de dependenti formeaza legaturi cu fiecare persoană cu care sunt implicati.

Încercați să nu fiti prea copleșiți de toate informațiile prezentate aici. Există speranță pentru oricine care dorește să recupereze de  dependenta de iubire. Iată câteva sfaturi  pentru recuperare:

Fii sincer cu tine însuți. Nu este o problemă. Nu poate fi  bine dacă nu recunoști ce e greșit.

Nu-ți fie teamă să cauti ajutor profesionist, dacă  simți ca  ai nevoie de el. Nu este nici o rușine în a admite ca aveți nevoie de ajutor și de a vedea un psihoterapeut. Se pot face minuni dacă  esti deschis  la minte.

Daca nu simti ca psihoterapia va fi benefica pentru tine, cauta pe cineva in care ai încredere (părinții tăi, prietenul tau, cel mai bun prieten), și spune-le despre problema ta. Doar vorbind despre sentimentele tale poate deschide   înțelegerea  altora pentru tine.

Rugăciunea este de neprețuit. Dumnezeu știe ce este greșit și poate repara orice – chiar și dependențele tale. El este Marele Medic și știe toate relele. Cere-I   orientare pentru dependenta  ta. Chiar funcționează! Dacă nu sunteți de tip religios, încercați meditație. Se poate elibera mintea.

Concentreaza-te pe tine. Fa-ti timp pentru tine  și vei vedea că a fi singura uneori nu este chiar așa de rău. La început, aceasta poate induce panică și sentimente de teroare, dar în timp, vei învăța să te bucuri de spațiul tau  și sa te bazezi mai putin pe altii si mai mult pe tine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *