Lupus eritematos

Lupus eritematos sistemic (LES) este o boala autoimuna.
Este caracterizat prin producerea de anticorpi neobișnuiti în sânge.
Este de opt ori mai frecvent la femei decât la bărbați.
Cauzele sunt necunoscute, cu toate acestea, ereditatea, virușii, lumina ultravioleta, și medicamentele pot juca un rol.
Până la 10% din persoanele cu lupus izolat la nivelul pielii vor dezvolta lupus sub forma sistemica.

Tratamentul este îndreptat spre descresterea inflamației și / sau nivelul de activitate autoimuna.
Persoanele cu lupus pot preveni “rachetele de semnalizare” ale bolii prin evitarea expunerii la soare și a nu întrerupe brusc medicamentele și monitorizarea bolii.

Ce este lupusul eritematos sistemic? Care sunt tipurile de lupus?

Lupus este o boala autoimuna caracterizata prin inflamatia acuta si cronica de diferite tesuturi ale corpului. Bolile autoimune sunt boli care apar atunci cand tesuturile organismului sunt atacate de propriul sistem imunitar. Sistemul imunitar este un sistem complex din organism, care este conceput pentru a combate agenții infecțioși, cum ar fi bacteriile si alti microbi străini. Unul dintre modurile în care sistemul imunitar luptă împotriva infecțiilor este prin producerea de anticorpi care se leagă de microbi. Persoanele cu lupus produc anticorpi anormali in sangele lor, cand țesuturile sunt țintă în propriul lor corp, mai degrabă decât agentii infectiosi străini. Acești anticorpi sunt menționati ca autoanticorpi.

 

Lupus eritematos

Deoarece anticorpii și celulele adiacente ale inflamației pot afecta țesuturile oriunde în organism, lupusul are potențialul de a afecta o varietate de domenii. Uneori lupusul poate provoca boli de piele, inimă, plămâni, rinichi, articulații, și / sau a sistemului nervos. Atunci când este vorba numai de piele, boala se numeste dermatita lupus sau lupus eritematos cutanat. O formă de dermatită lupus, care poate fi izolat in piele, fără boală internă, este numită lupus discoid. Atunci când sunt implicate organele interne, condiția este menționată ca lupusul eritematos sistemic .

Atât lupus discoid și lupus sistemic sunt mai frecvente la femei decat la barbati (aproximativ de opt ori mai multe comune). Boala poate afecta toate varstele, dar cel mai frecvent începe la 20-45 de ani. Statisticile demonstrează că lupus este ceva mai frecvent la afro-americani.

Motivul exact pentru autoimunitatea anormala care cauzeaza lupusul nu este cunoscut. Genele moștenite, virusuri, lumina ultravioleta, si anumite medicamente pot juca un rol.

Factorii genetici cresc tendința de a dezvolta boli autoimune cum ar fi lupusul, artrita reumatoida, si tulburari tiroidiene autoimune sunt mai frecvente printre rudele oamenilor cu lupus decat populatia generala. Unii oameni de știință cred că sistemul imunitar in lupus este mai ușor de stimulat de factori externi, cum ar fi virusi sau raze ultraviolete. Uneori, simptomele de lupus pot fi precipitate sau agravate de doar o scurtă perioadă de expunerea la soare.

De asemenea, este cunoscut faptul că unele femei cu lupus pot experimenta agravarea simptomelor lor înainte de perioadele menstruale. Acest fenomen, împreună cu predominanța feminina de lupus sugerează că hormonii feminini joacă un rol important. Această relație hormonala este o zona activa de studiu in curs de desfasurare printre oamenii de stiinta.

Este lupus indus de medicamente?

Zeci de medicamente au fost raportate pentru a declanșa lupus. Cu toate acestea, mai mult de 90% din cazurile de “lupus indus de medicamente”, apare ca un efect secundar a uneia din următoarele șase medicamente: hydralazine (Apresoline) este folosit pentru hipertensiune arterială, chinidina (chinidina gluconat, chinidină sulfat) și procainamidă ( Pronestyl; Procan-SR; Procanbid) sunt utilizate pentru un ritm cardiac anormal, fenitoina (Dilantin) este utilizat pentru epilepsie, izoniazida (Nydrazid, Laniazid) este folosită pentru tuberculoză, și d-penicilamina (folosit pentru artrita reumatoida). Aceste medicamente sunt cunoscute pentru a stimula sistemul imunitar și provoca lupus. Din fericire, lupus indus de medicamente este rar (reprezentând mai puțin de 5% din toate persoanele cu lupus) și se rezolva atunci când se renunta la medicamente.

Persoanele cu lupus pot dezvolta diferite combinații de simptome și de implicare a organelor. Simptomele comune includ oboseala, febra, pierderea poftei de mâncare, dureri musculare, căderea părului (alopecie), artrită, ulcere ale gurii și nasului, eruptii cutanate faciale (“erupții cutanate fluture”), sensibilitate neobișnuită la soare (fotosensibilitate) , inflamație a mucoasei care înconjoară plămânii (pleurita) si a inimii (pericardita), și circulație proastă la degete și degetele de la picioare cu expunerea la frig (fenomenul Raynaud). .

Imaginea unei erupții cutanate fluture pe față e un semn caracteristic de lupus eritematos sistemic.
De obicei, cu tratament, această erupție se poate vindeca fara cicatrici permanente.
Cei mai multi oameni cu lupus vor dezvolta artrita timpul bolii lor. Artrita implica de obicei edem, durere, rigiditate, și chiar deformare a articulatiile mici ale mâinilor, încheieturilor și picioarelor.
Inflamarea mușchilor (miozită) poate provoca dureri musculare și slăbiciune. Acest lucru poate duce la creșterea concentrației enzimelor musculare în sânge.
Inflamarea vaselor de sânge (vasculită), care furnizează oxigen la tesuturi poate provoca leziuni izolate la un nervi, piele , sau un organe interne.
Inflamatia mucoasei plămânilor (pleurita) si a inimii (pericardita) poate determina durere în piept ascutita. Durerile în piept sunt agravate de tuse, respirație profundă, și anumite schimbări în poziția corpului.
Inflamarea rinichilor poate provoca scurgeri de proteine în urină, retenție de lichide, tensiunea arterială ridicată, și chiar insuficiență renală. Acest lucru poate duce la oboseala si umflarea picioarelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *