Eczema

Eczema este un termen general pentru mai multe tipuri de inflamatii ale pielii, de asemenea, cunoscuta sub numele de dermatita.  Termenul este uneori folosit alternativ cu dermatita atopica, cea mai comuna forma de eczema. Eczema  rezulta dintr-un defect genetic care duce la o anomalie a funcției de barieră a pielii.
Eczema este cel mai frecvent intalnita la sugari si copii mici. Dar toate varstele pot fi afectate.
Declanșatorii   focarelor de  eczeme pot fi iritanti sau alergeni de mediu; substanțe, cum ar fi săpunuri, parfumuri, produse chimice, sau alergii alimentare, stres, stilul de viață sau modificări de temperatură sau umiditate. Tratamentul poate include corticosteroizi pe cale orală, antihistaminice.
În timp ce eczema nu poate fi  prevenita, exista unele măsuri, cum ar fi hidratarea pielii  și evitarea temperaturilor extreme si  iritantilor cunoscuti.

Ce este eczema?

Eczema este un termen general pentru mai multe tipuri de inflamație a pielii (dermatită). Cea mai comuna forma de eczema este dermatita atopica (uneori acești doi termeni sunt folositi alternativ). Cu toate acestea, există mai multe forme diferite de eczeme.

Eczema poate afecta persoane de orice varsta, desi  apare cel mai frecvent la copii, și aproximativ 85% din cei afectati au un debut înainte de vârsta de 5 ani. Eczemele se vor termina  definitiv de vârsta de 3 ani, la aproximativ jumătate din copiii afectati. În alte cazuri boala tinde să se repete de-a lungul vieții. Persoanele cu eczeme au adesea o istorie in familie  a bolii  sau un istoric familial de alte  boli alergice, cum ar fi astmul sau febra fanului. Dermatita atopică se crede că aparține unui grup de boli conexe, inclusiv alergii alimentare, astm bronșic, rinita alergică și care au tendința de a se dezvolta într-o succesiune, sugerand ca dermatita atopica devreme in viata poate duce la boli sau prezice ulterioare alergii. Natura legăturii dintre aceste boli este insuficient înțeleasa. Până la 20% dintre copii si 1% -2% dintre adulți sunt considerati a avea eczeme. Eczema este usor mai frecventa la fete decat la baieti. Ea apare la persoanele de toate rasele. Eczema nu este contagioasa, dar din moment ce aceasta este considerata a fi cel puțin parțial moștenită, nu este mai puțin frecventa  in a se gasi la membri ai aceleiași familii.

Eczema

Care sunt cauzele  eczemei?

Medicii nu cunosc cauza exacta a eczemei, ci un defect al  pielii care afecteaza functia sa de barieră, eventual combinat cu o funcție anormală a sistemului imunitar, sunt considerate a fi factori importanți. Studiile au aratat ca la persoanele cu dermatita atopica exista defecte genetice care conduc la anomalii in anumite proteine (cum ar fi filaggrin), care sunt importante in mentinerea functiei de bariera a pielii normale.

Unele forme de eczeme pot fi declanșate de substanțe care vin în contact cu pielea, cum ar fi săpunuri, cosmetice, haine, detergenți, bijuterii, sau  transpiratie. Alergenii de mediu (substante care produc reactii alergice), pot provoca, de asemenea focare de eczema. Modificări în  temperatură sau umiditate, sau chiar psihologice, pot duce la aparitia focarelor de eczeme la unele persoane.

Care sunt factorii de risc pentru eczema?

Până la 12% din toți copiii și aproape 1% din adulti in SUA dezvolta dermatita atopica. În toată lumea, în funcție de regiune,   până la 10% dintre adulti si 30% dintre copii sunt afectati. Prevalența bolii este în creștere. Studii de ingrijire a sanatatii arata ca asiaticii și negrii fac mai  des dermatita atopica decat albii. Nu există factori de risc clari  identificati, deși cei cu un istoric familial de boli alergice sunt susceptibili de a avea  un risc mai mare.

Care sunt simptomele eczemei  la copii și adulți?

Eczema cel mai frecvent cauzeaza uscarea pielii, inrosirea, mânăncărimi sau arsuri, deși apariția de eczeme variază de la persoană la persoană și variază în funcție de tipul specific al eczemei. Mâncărimea intensă (prurit) este, în general, primul simptom la majoritatea persoanelor cu eczeme. Uneori, eczemele pot duce la vezicule și leziuni , dar eczema poate duce, de asemenea,  la o piele  uscata si scuamoasa (xeroza este termenul medical pentru pielea uscata).

În timp ce orice regiune a corpului poate fi afectata de eczeme, la copii și adulți, eczemele apar  de obicei pe fata, gat, si partea interioara a coatelor, genunchilor, gleznelor. La sugari, eczemele de obicei apar  pe frunte, obraji, antebrațe, picioare, scalp și gât.

Care sunt diferitele tipuri de eczeme?

Dermatita atopica este cea mai comună  din mai multe tipuri de eczeme, și, uneori, oamenii folosesc cei doi termeni alternativ. Dar există mulți termeni utilizați pentru a descrie forme specifice de eczema, care pot avea simptome foarte similare cu dermatita atopica. Acestea sunt enumerate și descrise pe scurt mai jos.

  Dermatita atopica

Dermatita atopica este o boala cronica de piele caracterizata prin mancarimi ale pielii, inflamatie si este cea mai frecventa cauza a eczemei. Boala  tinde să vină și să plece, în funcție de expunerile la factori declansatori sau factori cauzali. Factorii care ar putea provoca dermatita atopica (alergeni)   includ  factorii de mediu, cum ar fi polen, sau cu poluanți; iritanti de contact, cum ar fi săpunuri, detergenți, nichel (în bijuterii), sau parfumuri, alergiile alimentare, sau alte alergii. În jur de două treimi din cei care dezvolta aceasta boala o vor face  înainte de vârsta de 1 an. Atunci când boala începe în copilărie, acesta este numita, uneori, eczema infantila.

Dermatita de contact

Eczema de contact (dermatita de contact) este o reacție localizată, care include roșeață, mâncărime, și  arsură în zonele în care pielea a intrat in contact cu un alergen sau cu un iritant general, cum ar fi un acid, un agent de curățare, sau alte produse chimice. Alte exemple de eczema de contact includ reacții la detergenți de rufe, sapunuri, nichel (prezent in bijuterii), cosmetice, țesături, articole de îmbrăcăminte, și parfum. Datorită numărului mare de substanțe cu care persoanele au contact, poate fi dificil de a determina declanșatorul pentru dermatita de contact. Persoanele care au un istoric de alergii au un risc crescut de a dezvolta eczeme de contact.

Eczema seboreica

Eczema seboreica (dermatita seboreica) este o formă de inflamație a pielii de cauza necunoscuta. Semnele și simptomele de eczeme seboreice includ  pete gălbui, uleioase, zone de piele solzoasa   pe scalp, fata si alte parti ale corpului. Matreata si cojile, la sugari sunt exemple de eczeme seboreice. Dermatita seboreica nu este neapărat asociată cu mâncărime. Stresul, tenul gras, samponare rara, precum și condițiile meteorologice pot crește riscul   unei persoane de a dezvolta eczeme seboreice. Un tip de eczema seboreica este, de asemenea, frecvent la persoanele cu SIDA.

  Eczema numulara

Eczema numulara (dermatita numulara) este caracterizată  prin pete in forma de monedă , piele iritata – cel mai frecvent situate pe brate, spate, fese, picioare si  mâncărime. Această formă de eczemă este relativ mai puțin frecventa și apare  de obicei la vârstnici, bărbați. Eczema numulara este de obicei o afectiune cronica. Un istoric personal sau familial de dermatita atopica, astm, alergii   creste riscul de a dezvolta aceasta boala.

Neurodermatita

Neurodermatita, de asemenea, cunoscuta sub numele de lichen simplex cronic, este o inflamatie cronica a pielii, care începe cu o mâncărime localizata (cum ar fi o muscatura de insecta), care devine iritata atunci când este zgâriata intens. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii de neurodermatita, iar boala  este  mai frecventa la persoanele cu vârsta de 20-50 de ani. Această formă de  eczema are pete solzoase pe pielea de pe cap, picioare,  încheieturi, antebrațe . De-a lungul timpului, pielea poate deveni ingrosata si tare. Stresul poate exacerba simptomele de neurodermatita.

Dermatita de staza

Dermatita de staza este o iritație a pielii pe partea inferioara a picioarelor, în general, legata de probleme circulatorii, cunoscuta sub numele de insuficienta venoasa, în care funcția de supapa a venelor a fost compromisă. Dermatita de staza apare aproape exclusiv la persoanele de vârstă mijlocie și vârstnici, cu aproximativ 6% -7% din populația de peste 50 de ani fiind afectata. Riscul de a dezvolta dermatita de stază creste cu inaintarea in varsta. Simptomele includ senzația de mâncărime și / sau modificări de culoare roșu-brun a pielii de pe unul sau pe ambele picioare. Progresia  bolii poate duce la pustule,  leziuni cutanate , ulcere  în zonele afectate. Problemele circulatorii cronice duc  la o creștere a retentiei de lichide (edeme) la nivelul picioarelor. Dermatita de staza a fost, de asemenea mentionata ca eczema varicoasa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *