Epilepsia petit mal

In acest articol:

  • Ce este epilepsia petit mal?
  • Simptome
  • Diagnostic
  • Tratament
  • Cand sa apelati de urgenta la un medic?
  • Pronostic

Ce este epilepsia petit mal?

Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos ce provoaca bolnavilor episoade convulsive recurente. Convulsiile sunt declansate in momentul in care celulele creierului (neuronii) incep sa transmita informatii si semnale gresite. Bolnavii de epilepsie pot avea senzatii si emotii ciudate dar si un comportament bizar. Pot avea spasme musculare violente sau pierderi de memorie.
Un episod convulsiv poate afecta o parte mica a creierului sau il poate afecta tot (convulsii generalizate).
Cele mai cunoscute tipuri de convulsii generalizate sunt:

  • Convulsiile grand mal
  • Convulsiile petit mal

Ambele forme cauzeaza pierderi temporare ale constiintei.
Convulsiile petit mal cauzeaza pierderi de constiinta, de pana la 30 de secunde. Este foarte important de luat in considerare daca bolnavul inceteaza brusc sa mai vorbeasca sau sa se miste; Daca el sau ea afiseaza o privire pierduta in gol, si nu mai raspunde la intrebari. Ar trebui sa stim ca acest tip de convulsie este scurta si dificil de observat. O persoana poate avea intre 50 si 100 de convulsii petit mal intr-o singura zi, fara ca acestea sa fie descoperite.
Dupa ce convulsiile petit mal iau sfarsit, bolnavul revine la activitatile sale obisnuite, fara sa constientizeze macar ceea ce s-a intamplat.
Epilepsia este o afectiune neurologica ce cauzeaza convulsii recidivante daca nu este tratata.
Este foarte probabil ca un copil ce sufera de convulsii petit mal (absence seizure) sa sufere de epilepsie petit mal.
Acest tip de epilepsie poate aparea in orice perioada a copilariei. Cel mai adesea incepe intre varsta de 4 si 15 ani.
In majoritatea cazurilor, motivul pentru aparitia bolii este necunoscut. Se presupune ca factorii genetici mosteniti, pot juca un rol in in dezvoltarea  acestei epilepsii.

Simptome

In timpul unei convulsii petit mal, copilul devine temporar inconstient de ceea ce se intampla in jurul sau. Pentru cateva secunde, acesta isi inceteaza brusc activitatea. Are o privire atintita in fata si nu raspunde la stimulii inconjuratori.

Dupa ce convulsia ia sfarsit, copilul nu isi aminteste nimic. De obicei isi reia activitatile precedente ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. In majoritatea cazurilor nu exista nici macar confuzie, sau o mica perioada de revenire dupa episodul convulsiv.
Un copil ce sufera de epilepsie petit mal poate suferi scurte si numeroase episoade convulsive in timpul unei zi de scoala de exemplu.De unde rezulta ca aceasta afectiune interactioneaza in mod serios cu abilitatea acestuia de a fi atent si de a participa la ore. Din acest motiv, profesorul sau invatatorul poate fi primul care observa ca ceva este in neregula cu elevul. Daca dascalul nu are cunostinta despre existenta acestor convulsii, el s-ar putea arata nemultumit de faptul ca respectivul copil nu este atent la lectii si este foarte visator.
In afara clasei, simptomele copilului ii pot afecta abilitatea de concentrare in timp ce se joaca sau isi face temele. Convulsiile ii afecteaza de asemenea conversatiile cu prietenii si membrii familiei.

Diagnostic

Pentru a pune un diagnostic precis, doctorul va cere mamei sa descrie simptomele copilului. El va intreba cat de des apar simptomele si cat timp dureaza. De asemena va dori sa stie daca vreun alt membru al familiei a avut simptome asemanatoare cu cele ale copilului sau daca a primit tratament pentru un anumit tip de epilepsie.
Doctorul se va informa in privinta istoricului medical al copilului, dorind sa afle orice informatie cu privire la:
• Orice amanunt cu privire la vreo trauma suferita la nastere.
• Lovituri grave la nivelul capului.
• Infectii ale creierului precum encefalita sau meningita.

Medicul va face un set amanuntit de analize. Acesta va include o examinare neurologica amanuntita a copilului.
Vor urma analizele de sange. Acestea au scopul sa depisteze alte boli cu simptome asemanatoare epilepsiei. In majoritatea cazurilor, rezultatele analizelor copilului vor iesi normale.

Un pas final in diagnosticarea epilepsiei petit mal va fi o electroencefalograma (EEG). EEG-ul este un test ce nu provoaca durere si are menirea sa detecteze activitatea electrica a creierului prin intermediul unor senzori atasati de scalpul copilului, imprimand rezultatele pe o foaie de hartie sub forma unor linii curbe. La majoritatea copiilor ce sufera de aceasta forma de epilepsie, electroencefalograma descopera caracteristici specifice ce confirma diagnosticul.

In unele cazuri, medicul copilului ar putea fi ingrijorat ca nu cumva convulsiile sa fie datorate unei anomalii structurale ale creierului. Doctorul ar putea cere un examen RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) sau un computer tomografic pentru a scana creierul copilului. Motivele pentru care se apeleaza la aceste analize pot fi:

• Convulsii prelungite.
• Simptome neobisnuite.
• Descoperirea unor anomalii in cadrul examinarii fizice si neurologice.
• Un motiv ce ar putea supune copilul unor convulsii mai puternice si mai riscante precum:
o O trauma din nastere
o Lovituri puternice la cap
o Encefalita
o Meningita

Majoritatea copiilor reusesc sa scape de epilepsia petit mal in timpul adolescentei. Pana atunci, medicatia impotriva epilepsiei este necesara pentru controlul simptomelor.

Tratament

• In cazul in care un copil este diagnosticat cu epilepsie petit mal, atunci medicul ii va prescrie medicamente care sa controleze numarul convulsiilor, cunoscute si ca medicamente anticonvulsive(denumite si antiepileptice)

• Cele mai comune medicamente anticonvulsive prescrise de catre medici pentru tratarea acestei epilepsii sunt medicamentele pe baza de acid valproic. Acest anticonvulsiv este folosit si in tratamentul epilepsiei de tip grand mal.

• Controlul acestei boli este esential pentru copilul care sufera de epilepsie petit mal deoarece il poate ajuta sa dea tot ce e mai bun din el atat la scoala cat si acasa. Odata ce copilul a inceput sa ia tratament cu medicamente anticonvulsive si anti-epileptice, acesta va dura cel putin 2 ani de aici inainte.

Cand sa apelati de urgenta la un medic?

Apelati de urgenta la un pediatru in cazul in care copilul dumneavoastral manifesta urmaroarele simptome:
• Face spume la gura
• Are scurte perioade de visare in timpul zilei.
• Alte simptome care ar putea fi semne ale unei epilepsii petit mal.
• Daca profesorul sau invatatorul copilului dumneavoastra se arata nemultumit de faptul ca acesta nu este atent sau ca este foarte visator. In acest caz intrebati dascalul daca nu cumva a observat si alte semne care ar putea indica episoade convulsive. De exemplu, te poti interesa daca:
• Copilul are o privire fixa si pierduta.
• Clipeste in repetate randuri
• Are convulsii in timpul starilor de visare
Cereti profesorului o lista detaliata cu simptomele pe care copilul le manifesta in timpul orelor de scoala, rugandu-l sa noteze numarul si durata episoadelor convulsive pe care le observa intr-o zi.
Odata ce ai intrat in posesia acestei liste, verifica daca comportamentele respective au loc si acasa. Daca da, suna doctorul pentru a discuta problema.

Pronostic

Majoritatea copiilor cu epilepsie petit mal scapa de ea fara complicatii. Cu un tratament adecvat, copilul se poate bucura de o viata normala, atat la scoala cat si acasa.
In cele mai multe cazuri nu exista efecte pe termen lung care sa afecteze dezvoltarea functiilor si inteligentei specifice creierului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *