Cum sa consumam si sa pastram legumele si fructele

Legumele proaspete constituie sursa prima de vitamine necesare organismului uman (C, A, B) daca, bineinteles, sunt pastrate in conditii optime. O alimentatie sanatoasa, igienica si completa presupune consumarea legumelor intregi, viu colorate, nevestejite. Se recomanda, asadar, consumarea rosiilor bine coapte, fara parti verzi, nestrivite, nemucigaite care pe langa faptul ca sunt gustoase, sunt si hranitoare si economice.

De asemenea, mazarea verde tanara, de buna calitate, proaspata trebuie sa fie de o nuanta verde viu, cu pastaile bine inchise, pline de boabe mici cu pielita neteda, cu miez plin de suc.

 

Cum sa consumam si sa pastram legumele si fructele

Radacinoasele cum ar fi morcovul, telina, pastarnacul, patrunjelul se pastreaza pentru iarna intr-o pivnita aerisita si racoroasa care se va dezinfecta din timp prin afumare cu bioxid de sulf, iar peretii si pardoseala cu lapte de var. Ele vor fi curatate de pamant si de frunze, se vor lasa sa se zvante, apoi vor fi asezate in randuri varf langa varf, peste fiecare rand se va presara nisip uscat. Morcovul, patrunjelul si telina pot fi pastrate si in ladite, invelite in ziare (fiecare in parte).

 

Cum sa consumam si sa pastram legumele si fructele

 

Varza tarzie de toamna se pastreaza prin murare sau pe rafturi, fiecare invelita in ziar.
Cartofii bine alesi se pastreaza in pivnite racoroase, la intuneric. Verdeturile bogate in vitamina C sunt: mararul, patrunjelul, leusteanul, frunze de telina si de tarhon.
Patrunjelul se poate mentine proaspat iarna, daca este sadit in ladite pastrate pe fereastra si udate zilnic. Verdeturile se pot pastra si uscate, caz in care culegerea se face in lunile Iulie si August cand plantele sunt in plina vigoare. Frunzele de patrunjel, marar, leustean, telina se intind pe o panza de tifon fixate cu cuisoare pe un mic cadru din patru scandurele, unde se usuca perfect. Frunzele de telina culese cu cotoare se spala si se oparesc, apoi se usuca pe un tifon sau insirate pe o sfoara.
Ciupercile comestibile, cu un continut mare de apa sunt foarte usor alterabile. Trebuie evitate ciupercile zdrobite sau rupte in bucati, deoarece in aceasta situatie dispare semnul cel mai important pentru recunoasterea ciupercilor otravitoare – umflatura ca un bulb, de la baza piciorului, inconjurata de o punga numita valva.
Ciupercile se consuma proaspete, nu se recomanda conservarea ciupercilor in borcane sterilizate cu mijloace casnice simple.
Leguminoasele uscate (boabe) – sunt importante ca valoare nutritiva continand proteinele cele mai valoroase si multe glucide – 70%. Se pastreaza in saculete intr-o camera uscata.Fructele impun aceleasi reguli la alegere ca si legumele. Fructele proaspete, pentru consumul zilnic, se tin in cosulet la loc racoros. Congelarea – metoda de inghetare rapida a fructelor si legumelor, le conserva aspectul si valoarea nutritiva. Pentru pastrarea culorii naturale, unele fructe ca piersicile, caisele se congeleaza in zahar sau sirop, ele se vor consuma in primele 6 ore de la decongelare.

Cum sa consumam si sa pastram legumele si fructele

 

Altele ca: fragi, capsuni, trebuie supuse unei decongelari lente, la loc racoros si consumate imediat. Legumele congelate se vor pregati inainte de decongelarea totala, de exemplu: fasolea congelata trebuie pusa direct in apa fiarta. Uscarea ca metoda de conservare a legumelor si fructelor necesita maruntirea prealabila a acestora, uneori oparirea si apoi uscarea in cuptor, ceea ce le saraceste in vitamine si saruri minerale, pierd si 90% din greutate.
Pastrate in saculete de panza sau borcane cu capac, fructele uscate aduc varietate in meniurile pentru iarna; ex: compoturi.
Dulceturile, gemurile si peltelele, sunt o alta modalitati eficienta de conservare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *