Esti pregatita financiar sa ai copii?

Cand vei fi sigura ca esti  pregatita financiar ca sa ai copii? Aceasta e o intrebare pe care multe femei si-o pun cand vorbesc despre a avea copii. Copiii si finantele merg mana in mana in multe minti.   Unii vor spune ca nu e o intrebare importanta. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui :esti pregatita emotional sa ai copii? Esti gata sa sacrifici totul cand ai pe cineva in viata ta care e mai important decat tine? Daca raspunsul este da, poti sa treci la faza urmatoare-cand vei avea copii?
Niciodata nu e momentul potrivit sa ai copii, iti pot spune unii. Fiecare varsta are propriile sale probleme. Daca o femeie e sub 20 de ani, nu e timpul potrivit sa aiba copii. Femeia trebuie sa se regaseasca pe ea mai intai, sa aiba o educatie, sa isi largeasca orizontul. Peste 20 de ani, e timpul carierei. Necesitatile economice determina femeile sa munceasca, pentru confort.

La 30 de ani femeile care muncesc si si-au dezvoltat o cariera sunt de -abia la inceput. Programul este infernal dar merita. Peste cativa ani, fiecare spera ca va avea copii intr-o zi, insa gasesc surprinzatoare si alarmanta situatia de a descoperi ca sunt insarcinate.

Esti pregatita financiar sa ai copii?

La 40 de ani-acum ar fi timpul, cand ai gasit un partener stabil, te simti confortabil financiar…Si nu mai pot ramane insarcinate. Ceasul biologic ticaie mai tare decat oricand si se instaleaza panica.

Atunci, cand e timpul potrivit sa ai copii? Oricand. Dar si sa fii sigura ca esti pregatita financiar sa ii ai.

Nu exista vreun numar magic pe care sa il ai in banca care sa iti spuna ca esti gata sa ai copii, si nu exista  un timp care e cel mai potrivit.

  1. Trebuie sa ai controlul banilor. Sa-ti cunosti situatia financiara, cat de mult castigi si cat cheltui.
  2. Esti sigura de gaurile din buget? Ce e cel mai important lucru pentru tine in acest moment din viata ta? Sa ai o casa mai mare? O masina noua? Sau esti gata sa renunti la toate acestea pentru a avea un copil?
  3. Ai un sistem pe care il urmezi, cum ar fi un buget lunar? Ar trebui sa faci un buget in care sa iti organizezi cheltuielile  si nu uita de factorul ingrijirii unui copil. Asigura-te ca vei cheltui doar cat iti permite bugetul. In alte cuvimte, trebuie sa sti exact, nu vag, unde te situezi financiar.
  4. Fara credite neplatite. Daca ai datorii la cardurile de credit, plateste-le inainte sa vina pe lume copilul. Asta  te va lasa fara bani din salariu dar mentine doar un fond de urgenta. Poti folosi cash pentru cumparaturi.
  5. Pastreaza un fond doar pentru urgente, de care sa nu te atingi. Acesta va fi pastrat pentru cheltuieli neprevazute.
  6. Ce iti ofera locul de munca pentru concediul de maternitate? Afla asta, pentru ambii parinti. Difera de la tara la tara.
  7. Puteti trai dintr-un salariu daca mama alege sa stea acasa cu copilul mai mult decat ii permite concediul de maternitate? Daca mama alege sa isi prelungeasca sederea acasa si cei de la locul de munca sunt de acord, puteti supravietui cu un singur salariu?
  8. Ai o rezidenta permanenta? Nu neaparat o casa a ta, desi ar fi recomandat. Cel mai important lucru e sa ai un loc pe care sa il numesti casa. Un acoperis deasupra capului bebelusului, in care sa locuiti o vreme sau sa puteti eventual gasi o solutie in scurt timp.

Daca familia ta trece acest test de stres, sunteti gata sa aveti copii. Dar aminteste-ti, copiii au nevoie de dragoste mai mult ca orice. Nu trebuie sa ai lucruri scumpe pentru copilul tau. Dar, ca adult responsabil, te vei asigura ca copilul tau va aprecia ceea ce ii oferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *