Gradinaritul pe timp de iarna

Gradinaritul este o activitate continua. Tot timul va exista ceva de facut pentru plantele tale, indiferent daca este vara sau iarna. Dar iata cateva mici trucuri despre cum sa iti ingrijesti gradina si florile in timpul sezonului rece.

Udatul

Doar pentru ca vremea este foarte rece, asta nu inseamna ca pamantul este inghetat. Solului ii ia mult mai mult timp ca sa se raceasca decat aerului. Atat timp cat pamantul nu este inghetat si inca poate accepta apa, ar trebui sa iti uzi cel putin cactusii si bradutii. Multe dintre celelalte plante au intrat in hibernare si nu au nevoie de atat de multa apa. Plantele ramase inca verzi isi pastreaza acele si frunzele pe timp de iarna, si pierd multa apa prin intermediul lor. Udandu-le cel putin odata pe saptamana pe timp de iarna, le veti ajuta sa nu isi epuizeze resursele atat de necesare.

Zapada si gheata pe copacei si arbusti

Odata ce a venit iarna, zapada si gheata devin o amenintare pentru plantele care nu au intrat in hibernare. Cand crengile acestora sunt acoperite cu zapada, indepartati-o cu ajutorul unei perii speciale si nu incercati sa scuturati crengile acestora pentru ca riscati sa le rupeti. Daca zapada de pe crengi este inghetata va va fi mult mai greu sa o indepartati, mai bine asteptati ca aceasta sa se topeasca pentru a nu afecta arbustul sau copacul.
Daca ramurile se frang datorita greutatii zapezii sau a ghetii, ar fi indicat sa le indepartati de tot cat mai curand posibil. Crengile rupte pot fi o amenintare pentru trecatori. Deasemena, copacul va putea sa isi refaca cicatricile mai bine in primavara daca este curatat de aschiile nefolositoare.

Caldura din timpul iernii

Cateodata in mijlocul iernii, ne trezim cu un val de caldura neasteptat, gata sa ne convinga ca primavara a sosit. Per ansamblu, aceast lucru nu reprezinta o problema mare dar ar trebui sa verificati cateva lucruri. Daca v-ati acoperit trandafirii cu palnii speciale, ar trebui sa le ventilati putin pentru a preveni incalzirea acestora. Acelasi lucru ar trebui sa il faceti si cu celelalte protectoare pentru plante. Amintiti-va sa opriti ventilatia cand se insereaza, pentru ca temperatura isi va reveni la nomal in timpul noptii.

Cand sa comandati semintele?

Daca de obicei va comandati seminte de plante dintr-un catalog de specialitate, este bine de stiut ca acest lucru ar trebui facut la sfarsitul lunii ianuarie. Aceasta aprovizionare timpurie te va ajuta sa te asiguri ca ti-ai cumparat tot ce aveai nevoie si ca le vei avea la dispozitie in cazul in care vrei sa le plantezi in interior mai devreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *